Lifestyle
RSS Lifestyle

Masajul facial - ritual de frumusețe și tinerețe

Image and video hosting by TinyPic
Se spune, pe bună dreptate, că după 30 de ani femeile au tenul pe care îl merită. Frumos – dacă i-au acordat îngrijire sau uzat - dacă l-au neglijat.

Unul din cele mai populare tratamente de frumusețe din toate timpurile este considerat  masajul facial. Anume el are menirea de-a încetini procesul de îmbătrânire și a reda un aspect mai tânăr feței.  

Originea cuvântului “masaj” nu are aceeași explicație la diferiți specialiști. Unii consideră că acesta provine din limba arabă de la cuvântul “mass” sau “masch” – “atingerea ușoară”, alții - de la cuvântul grec “masso” – “a strange cu mâna”. Dar, indiferent de originea cuvântului, sensul cuvântului este același. Masajul este cunoscut din timpuri stravechi,fiind practicat la greci, egipteni, arabi și romani Tehnici de masaj pentru prima dată au fost descrise de indieni și chinezi, fiind considerat din cele mai vechi timpuri o parte componentă a artei medicale.

Masajul era aplicat atât ca îngrijire estetică, cât și curativ, în diverse afecțiuni dermatologice. Prima lucrare oarecum completă despre masajul facial utilizat în cosmetică și dermatologie a fost alcătuită de dr. Pospelov, iar la congresul de la Moscova din anul 1854, acesta a expus și descris mișcările de bază ale masajului, efectele lui și bolile în care dă rezultate.

În țara noastră, dr. A. Voina, întemeietorul școlii de cosmetică, a studiat și a inițiat masajul biotehnic, în care tehnica masajului trebuie să urmeze necesitatea tenului respectiv.

Astăzi, miscarile de masaj sunt complexe, adecvate naturii tenului, calitatii pielii și vârstei fiecărei persoane.

Masajul facial a fost folosit de-a lungul timpului de femei din toate categoriile sociale pentru menținerea frumuseții tenului și încetinirea apariției ridurilor, o tehnica veche dar a cărei eficacitate este recunoscută acum de femei și bărbați în egală măsură.

Pe lângă aspectele legate de răsfăț, masajul, parte importantă a oricărui tratament facial, poate să atenueze aspectele nedorite care se insinuează treptat pe chipul nostru.

Dacă este efectuat cu regularitate, acesta redă aspectul proaspăt al tenului. Iată care sunt cele mai importante beneficii ale masajului facial:

- Normalizează circulația sanguină și limfatică.Astfel este favorizată hrănirea și curățarea tenului. Limfa este un lichid limpede care elimină toxinele din organism. Lipsa de mișcare încetinește sistemul limfatic și duce la acumularea de toxine.
- Stimulează activitatea glandelor sebacee, ceea ce contribuie la obținerea „mantalei acide” a pielii. - Stimulează fibrele de colagen și elastină din țesut.
- Menține și reface tonusul muscular.
- Stimulează terminațiile nervoase de la nivelul pielii.
- Împiedică formarea depozitelor de grăsime în țesuturile de sub pielea feței și îndepărtează stratul de celule moarte de pe suprafața pielii.
- Oxigenează celulele pielii și relaxează mușchii de la nivelul feței.
Masajul facial poate fi practicat începând cu vârsta de 25 de ani, prelungind astfel vitalitatea și tonicitatea mușchilor feței.

Durata masajului facial trebuie să fie de 15-20 de minute, iar mișcările efectuate cu blândețe. Cu cât vârsta este mai înaintată, cu atât mișcările vor crește în intensitate.

În zilele noastre, din nefericire, prea puține femei reușesc să se ducă periodic la cosmetică sau la o ședință de masaj facial, deși acestea au un rol important în menținerea tinereții și frumuseții.

Masajul facial se poate practica și acasă, fără dificultati. E nevoie doar de perseverență și puțin timp. Pașii de urmat pentru realizarea unui automasaj eficient acasă sunt: curățirea perfectă a pielii, ungerea obrazului cu o cremă potrivită sau chiar folosirea uleiului de măsline, mâini perfect curate, strângerea părului. Toate acestea fiind îndeplinite, iată schema unui masaj facial corect:

- Direcția în care se execută masajul este foarte importantă, pentru că mișcările au ca scop întărirea muschilor feței și ai gâtului.
- Crema de față se întinde pe tot obrazul, în ordinea: frunte, obraji, barbie și gât.
- Masajul frunții: se execută cu degetele întinse, pornind de la sprâncene spre rădăcina parului, apoi din mijlocul frunții spre tâmple.
- Masajul pleoapelor superioare: se executa cu degetele arătătoare, pornind din interior –nas- către în afara -tâmple.
- Pleoapele inferioare se vor masa prin tamponări ușoare, executate cu vârful degetelor.
- Ridurile -laba gâstei, aflate la coltul ochiului înspre tâmplă- se masează descriind cercuri mici.
- Masajul nasului se executa prinzând nasul între degetul mare si arătător. Coborâti cu ele apoi de la rădăcina nasului către nări.
- Masajul obrajilor: se executa pornind de la mijlocul feței înspre pometi și tâmple.
- Masajul buzelor: se execută descriind de-a lungul buzelor două arcuri.
- Pentru regiunea maxilară vom folosi degetele arătător și mijlociu, mișcarea pornind de la bărbie, de-a lungul maxilarului, până la ureche.
- Bărbia dublă va fi masată prin loviri repezi, alternative, executate cu dosul palmelor.
- Gâtul se masează dinspre bărbie spre bază, prinzându-l între degetul mare și celelalte degete.

Image and video hosting by TinyPic
În final iată câteva recomandări: Masajul este recomandat a fi efectuat mai ales dimineța dar poate fi practicat și seara, după ce obrazul a fost curățat.

Dimineata, înainte de a pleca la serviciu, dacă timpul nu vă permite să efectuati un masaj facial complet, recurgeti pur și simplu la... pălmuit. Fără să provocați durere, loviti-vă fața cu degetele lipite și întinse -ca niste lopățele- pornind de la maxilare în sus, spre obraji.

Zece minute de masaj facial executat dimineata vă vor face să arătați, după doar două-trei saptamâni, mai tinere cu zece ani. Încercati! Nu vă costă decât puțină perseverență pentru un ten de invidiat.

Carmen Oprea



Agenția RADOR - 26.07.2014 0:41