Lifestyle
RSS Lifestyle

Crețișoara - prietena sănătății și frumuseții femeilor

Crețișoara - prietena sănătății și frumuseții femeilor

Crețișoara -alchemilla vulgaris- este o plantă perenă din familia rozaceelor care crește la margini de păduri și drumuri, din zona deluroasă până în zone montane umede. Frunzele au de regula nouă lobi și sunt pe margine fin zimțate, având un aspect încrețit, de unde și numele său. Florile sunt mici grupate în inflorescențe de o culoare galben- verzuie. Crețișoara înflorește din lunile iunie-iulie până în septembrie.

Cunoscută încă din antichitate, crețișoara a fost întotdeauna, de-a lungul timpului, asociată cu feminitatea. Probabil nici o altă plantă nu a fost atât de mult utilizată pentru reechilibrarea tulburărilor specific feminine. Și, fiind considerată o plantă magică, a fost mult timp utilizată în ritualuri pentru trezirea feminității, fecundității, pentru protecția căsătoriei, a nașterii și a iubirii. Alchimiștii colectau înainte de răsăritul soarelui picăturile de rouă ce se strângeau în “cupa” frunzei de crețișoară, deoarece considerau că apa pură se impregnează cu calitățile plantei. Roua aceasta era apoi folosită în ritualuri magice și, de asemenea, ca afrodisiac.

Anticii o considerau o plantă prețioasă pentru că frunza ei are 7 sau 9 lobi, aceste două numere fiind numere ale puterii, iar femeile din țările arabe o foloseau pentru a le reda farmecul și tinerețea. În medicina populară europeană era folosită de către femei pentru menținerea tonicității sânilor, iar pusă întreagă sub pernă pentru a conferi un somn profund și odihnitor.

În medicina monahală, virtuțile curative ale crețișoarei au fost asociate cu puterea tămăduitoare a Fecioarei Maria, datorita harului vindecator pe care îl avea în frunzele sale, mai ales în cazul suferințelor femeiești. În unele limbi europene denumirea populară a crețișoarei este “veșmântul Maicii Domnului”, de exemplu: “Frauenmantle” - în germană. Denumirea științifică: “Alchemilla” provine din termenul arab “Alkemelych” care înseamnă “alchimie” și a fost asociat cu crețișoara datorită credinței în puterile ei magice.

În scopuri medicinale, se folosesc toate părțile plantei: atât partea aeriană, cât și rădăcinile. Partea aeriană se recoltează vara în timpul înfloririi, iar rădăcinile toamna. Frunzele de cretisoara sunt cunoscute ca având efect astringent, tonic și antiinflamator datorită conținutului ridicat de taninuri. Intrucât în componența plantei se găsesc fitosteroni, cretisoara este cel mai des utilizată în diverse afecțiuni ale aparatului genital feminin.

Cunoscută ca plantă de leac pentru femei, crețișoara este indicată în menoragii, metroragii, dismenoree, cistite, hemoroizi. Conținutul de fitosteroni-hormoni din plante- asigură reglarea tulburărilor hormonale, în cazul femeilor, fiind utilizată atât în tulburări menstruale, afecțiuni ale organelor pelvine și în reducerea simptomelor menopauzei cât și la începutul pubertății, influențând benefic această perioadă.

Prolapsul uterin poate fi prevenit și tratat prin administrarea internă și externă a tincturii de crețișoară. Afecțiunea apare la femeile de vârsta a treia, pe fondul slăbirii organismului și al scăderii tonusului unor țesuturi care susțin uterul, care nu-și mai exercită corespunzător funcția, provocând căderea acestuia. În cazul acestei afecțiuni, se face un tratament intern, de lungă durată, minimum două luni, timp în care se iau patru lingurițe de tinctură pe zi, diluată în apă. Extern, se fac băi de șezut zilnic, cu infuzie concentrată de crețișoară compusă din șase linguri de plantă la un litru de apă. Atât extern, cât și intern, crețișoara are o acțiune puternic astringentă, mărind tonusul țesuturilor, favorizând redobândirea elasticității acestora. De asemenea, ceaiul de crețișoară în combinație cu traista ciobanului îndepărtează slăbiciunile musculare și articulare.

Fiind un foarte bun tonic uterin este foarte indicată femeilor după ce au născut, pentru refacerea uterului și, de asemenea, în caz de sterilitate. Taninurile conținute de crețișoară au o puternică acțiune antibacteriană la nivelul intestinului și totodată, au o acțiune astringentă, care normalizează tranzitul intestinal.Ca tratament în diareele acute se poate consuma o linguriță de pulbere de crețișoară de trei ori pe zi.

Aplicate extern, sub formă de comprese, frunzele de crețișoară zdrobite reduc sângerările și grăbesc cicatrizarea rănilor și a tăieturilor. Pentru comprese poate fi utilizată și tinctura de crețișoară. Ca tratament cosmetic, crețișoara poate fi utilizată cu success. În cazul tenurilor grase, după spălarea feței cu infuzie de crețișoară se aplică o pastă din pulbere de plantă amestecată cu zer sau borș, timp de 5-10 minute după care se îndepărtează cu apă călduță. În cazul tenurilor cu pori dilatați, se aplică o mască din trei lingurițe de pulbere , o linguriță de miere și apă călduță. Pentru fermitatea sânilor, se vor aplica timp de 40 de minute comprese cu infuzie concentrată de crețișoară.

În funcție de efectul dorit, crețișoara mai poate fi administrată astfel:

Sub formă de pulbere, sublingual: se ia căte o jumătate de linguriță de 4 ori pe zi, la intervale regulate, cu minim 30 minute înainte de masă, se ține sublingual 15-20 minute apoi se înghite cu puțină apă plată.

Sub formă de tinctură: se administrează câte 30 picături de 3 ori pe zi în 100 ml apă plată

Sub formă de macerat: se pun 2 linguri pline de pulbere de plantă la 1 litru de apă plată și se lasă la temperatura camerei aproximativ 6 ore, după care se strecoară. Lichidul rezultat se bea pe parcursul unei zile, cu înghițituri mici, între mese. Pentru aplicații externe -acnee, căderea părului, răni, plăgi- se face un macerat mai concentrat, din 5 linguri pline de plantă la 1 litru de apă.

Atestată pentru prima oară în anul 1532, în volumul “History of Plants” al botanistului german Hieronymus Bock, crețișoara, a fost considerată o plantă prin a cărei utilizare din timp și vreme îndelungată ar face ca două treimi din intervențiile medicale suferite de femei să nu mai fie necesare.

Carmen Oprea



Agenția RADOR - 18.07.2014 19:04