Lifestyle
RSS Lifestyle

Pepenele verde - sănătate și savoare

Datorită miezului zemos, dulce, parfumat și răcoritor, pepenele verde este un fruct foarte consumat din vară până toamna târziu. Pepenele verde ne potolește setea, ne încântă simțul olfactiv și papilele gustative cu aroma și gustul său dulce. Acesta este o alternativă excelentă pentru diverse băuturi răcoritoare sau energizante, care conțin cafeină și care ne deshidratează organismul.

Nimic nu ne poate oferi mai multa satisfacție într-o zi caniculară de vară decât o felie suculentă și răcoritoare de pepene!

Originile acestui fruct se află în Africa de Sud, în zonele semideșertice, unde și acum cresc anumite varietăți de pepeni sălbatici. Pentru populațiile indigene, miezul roșu al pepenelui, care conține aproape 95% apă și restul zaharuri și nutrienți, a fost o salvare la vreme de secetă și foamete.

100 de grame din acest fruct divin conțin 30 de calorii, 1 gram de fibre, 10 grame de zahăr, 1 gram de proteine, vitamina A, C, E, D, niacină, tiamină, vitamina B6, B12, acid pantotenic și numeroase minerale precum fierul, calciul, magneziu, manganul, potasiul, fosforul, zincul, seleniul etc.

Consumul de pepeni, indiferent de varietate, aduce numeroase beneficii organismului nostru: hidratează, vitaminizează, întăresc sistemul imunitar și reduc inflamațiile din organism.

Pepenele verde are concentrația cea mai mare de licopen comparativ cu orice altă legumă sau alt fruct proaspăt. Culoarea roșie a miezului este dată de licopen și face din acest fruct un aliat de nădejde în lupta cu radicalii liberi, protejând astfel vasele de sânge și împiedicând îngroșarea pereților arteriali.

Pepenele verde este fructul cel mai bogat în electroliți, sărurile de sodiu și potasiu pe care le pierdem prin transpirație. Pepenele verde este o sursa excelentă de vitamina A, antioxidantul care ajută la sănătatea ochilor, vitamina C care întărește imunitatea și vitamina B6.

Pepenele verde este foarte bogat în vitaminele B care întăresc funcția creierului și ajută la convertirea proteinelor în energie celulară.

Antioxidanții conținuți de pepenele verde ajută la reducerea severității astmului bronșic, a cancerului de colon, a afecțiunilor de cord, a artritei reumatoide și a cancerului de prostată.

Consumul de pepene verde reduce durerile musculare și îmbunătățește timpul de recuperare, în urma efortului exercitat în timpul exercițiilor fizice.

Datorită conținutului său de apă și fibre, pepenele verde previne constipația și contribuie la păstrarea unui tract digestiv sănătos.

Pepenele verde nu are strop de grăsime, dar ajută producția de energie și protejează împotriva degenerărilor celulare.

Pepenele verde conține citrulină, care se găsește îndeosebi în coajă, aminoacid care are rolul de a relaxa și a dilata vasele de sânge.

Pepenele verde este o sursă excelentă de nutrienți și pentru piele. Există numeroase tratamente cosmetice pe bază de pepene, care fac pielea fină și strălucitoare, iar acest efect este datorat conținutului bogat în apă al pepenelui.

Știați că ?

În lume există peste 1.200 de soiuri de pepene, dintre care aproximativ 300 cresc doar în Statele Unite și în Mexic.

China este țara care produce si exportă cele mai mari cantități de pepene din întreaga lume.

Pepenele era considerat fruct sacru și era îngropat odată cu împărații egipteni în morminte. Pepenele este cultivat în peste 96 de țări din lume.

Cel mai mare pepene din lume a avut 118 kilograme și a aparținut lui Bill Carson din Tennessee. Acest pepene a intrat în Cartea Recordurilor în ediția din anul 1998.

În Vietnam, semințele de pepene verde se consumă în timpul sărbătorii Noului An.

În Australia există chiar un festival dedicat pepenelui verde.

Pepenii au diferite forme, însă cea mai bizară este de departe cea pătrată, realizată într-un mod extrem de creativ de japonezi. Pepenii sunt crescuți în forme de plastic pătrate, astfel încât, ajunse la maturitate, fructele vor lua forma recipientului în care au crescut. Japonezii cred că forma pătrată este mai ergonomică și ajută la economisirea spațiului din frigider.

Tot în China și Japonia, a oferi pepene drept cadou își are rădăcinile în cele mai vechi timpuri, și reprezintă un semn de iubire și prietenie între oameni. Astfel, trandafirii si buchetele de flori sunt înlocuite cu deliciosul pepene.

Iuliana GheorgheAgenția RADOR - 11.07.2014 17:28