Lifestyle
RSS Lifestyle

Sănătate prin culori

combo

Culorile fac parte din viața noastră, nu doar prin frumusețea lor, ci și prin beneficiile terapeutice exercitate asupra organismului nostru.

Cromoterapia este numele terapiei cu ajutorul culorilor și nu este o descoperire modernă. Aceasta a fost folosită încă din antichitate când egiptenii și grecii construiau temple de lumină, culoare și spectre.

Chiar dacă cercetări științifice asupra acțiunii tămăduitoare a culorilor au fost inițiate în Europa abia la mijlocul secolului al XIX lea, acestea au confirmat intuiția anticilor în această privință. Însă virtuțiile culorilor au devenit metodă de profilaxie și tratament abia în ultimele două decenii.

Întreaga noastră existență este plină de prezența culorilor: culorile din natură, culorile obiectelor din casă, culoarea hainelor pe care le purtăm, culoarea pereților încăperilor, culorile clădirilor.

Fiecare culoare are propria ei putere vindecătoare asupra oamenilor. Fie că alegem să beneficiem de efectul binefăcător al unei anumite culori purtând haine care au aceea culoare, fie că alegem să locuim într-o încăpere colorată într-o anumită culoare, fie că ne vom ilumina încăperea cu ajutorul unui bec colorat, de fiecare dată noi vom putea simți totodată și efectul vindecător al culorilor. Zilnic interacționăm cu o multitudine de culori și, de aceea, este bine să știm cum ne pot influența starea de spirit și sănătatea.

combo

Albul simbolizează puritatea, frumusețea dar și eleganța, strălucirea, rafinamentul și perfecțiunea. Îmbrăcămintea de culoare albă dă o notă de prospețime, pace și echilibru.

Roșul este o culoare tare, puternică, ne face să ne simțim mai puternici, mai dinamici. Acesta este recomandat persoanelor care suferă de anemie,viroze respiratorii, tuberculoză sau paralizii, fiind util și în caz de hipotensiune.

Portocaliul stimulează activitatea mentală, are un efect de întinerire asupra organismului, împrospătează tenul și întărește sistemul imunitar. E un puternic remediu afrodisiac și are efecte benefice asupra funcțiilor aparatului digestiv.

Galbenul, cea mai veselă culoare din tot spectrul, este un puternic stimulent al gândirii raționale și mărește capacitatea de atenție.El are efect vindecător în caz de reumatism, artrită, afecțiuni ale ficatului, vezicii biliare, constipației, bolilor de piele, migrenelor.

Albastrul este culoarea cerului și a apei și se asociază cu adevărul și dreptatea, dar și cu melancolia și spiritul creativ. Albastrul deschis este eficient în tratarea afecțiunilor gîtului și corzilor vocale. De asemenea stimulează tiroida, reglează metabolismul, scade pofta de mâncare și este recomandat în stări de stres, insomnii.

Albastrul intens calmează durerile. Este benefic în stările febrile, în afecțiunile pulmonare,hipertensiune și migrene, precum și în eliminarea dependeței de tutun sau nicotină.

Alături de albastru, liniștitoare sunt și turcoazul și violetul, acesta din urmă avînd un profund efect regenerator din punct de vedere spiritual. Turcoazul, culoarea imunității,este eficient în cazul tensiunilor nervoase și agitației mentale iar violetul stimulează circulația sangvină cerebrală, fiind eficient în vindecarea nevralgiilor, nevrozelor și tulburărilor mentale.

Verdele este considerată cea mai armonioasă dintre culori. Verdele are un puternic efect vindecător în cele mai multe situații de boală: reglează activitatea cardiacă, tensiunea arterială, fiind extraordinar în cazul durerilor de cap și ale coloanei vertebrale.

Rozul este culoarea ideală pentru eliminarea tensiunilor fizice și psihice. Medicii dieteticieni recomandă folosirea acestuia pentru a diminua apetitul.

combo

Culorile din mediul înconjurător ne influențează starea de spirit, relațiile, sănătatea și deciziile. Culorile îmbrăcăminții sau ale pereților unei camere ne pot modifica în mod inconștient acțiunile, nivelul de energie fizică și starea emoțională. Specialiștii în marketing, psihologii, creativii în publicitate și designerii învârt pe degete gama coloristică conștienți de faptul că diferitele combinații pot afecta în bine sau în rău starea de spirit.

Utilizată de mii de ani în medicina ayurvedică, chineză, tibetană și egipteană, cromoterapia este în plin avânt în Europa dovedindu-se o metodă revoluționară. Aceasta se sprijină pe teoria redescoperită de Einstein potrivit căreia energia și materia se află în strânsă legătură și pe principiul milenar că orice terapie trebuie să acționeze astfel încât să se armonizeze mentalul și fizicul.

Carmen Oprea



Agenția RADOR - 5.07.2014 10:57