Lifestyle
RSS Lifestyle

Bronzat sau natural?

În timpul Renașterii, femeile cu pielea albă, lăptoasă erau considerate răvășitoare, tonul foarte deschis al pielii era văzut drept semn de apartenență la viața nobiliară.

Tenul de porțelan era cel mai de preț accesoriu, iar doamnele se protejau excesiv de soare purtând în permanență mănuși, pălării sau umbreluțe.

Mai târziu, fenomenul s-a accentuat și a apărut pudra de orez: cu cât fața era mai palidă, cu atât era mai remarcată. Cele mai grațioase femei purtau voaluri, cape și mănuși atunci când ieșeau, pentru a se proteja de razele soarelui.

Nobilii voiau să amplifice diferența dintre ei și alte clase. Abia pe la începutul secolului al XX-lea, moda a început ușor sa se inverseze. Doctorii și oamenii de știință au fost cei care au încurajat statul la soare, vorbind de faptul că razele soarelui favorizează sinteza vitaminei D de către organism.

Curentul pielii albe ca de porțelan a luat sfârșit odată cu Coco Chanel. După o vacanță petrecută la Marea Nordului, ea s-a întors la Paris foarte bronzată și, fără să vrea, a dat naștere unui nou trend ce a cuprins toată suflarea feminină de atunci și până în zilele noastre.

Astăzi, pe timp de vară, un bronz perfect e mai mult decât un must-have. Multe persoane, femei și bărbați deopotrivă, visează la un bronz perfect. Soarele e ca un drog, expunerea la ultraviolete ne crește serotonina, hormonul fericirii și ne face să vrem și mai mult… Soarele înseamnă celebrarea vieții. Stimulează producția de vitamina D, mai nou atât de adânc implicată nu doar în sănătatea osoasă ci și în procesele imune, și în echilibrul psihic.

Să nu confundăm însă vacanța la soare cu bronzul. Bronzul e o formă de apărare a pielii de arsura solară. Cu cât se produce mai rapid e semn că arsura a fost violentă, capabilă să agreseze ADN-ul celular și să genereze displazii celulare și înmulțire necontrolată. Dacă este să vorbim despre renunțarea la bronz, poate fi oarecum la fel de greu ca și renunțarea la fumat. Deși este destul de greu să vorbim despre sănătate curată atunci când aducem în discuție bronzarea, fie ca este ea la salon sau sub razele soarelui, câteva măsuri pentru a-ti proteja pielea de efecte nedorite nu sunt niciodată de prisos.

Clasica metodă de bronzare prin expunerea la soare implica necesitatea folosirii unor produse cu factor de protecție solară - SPF (Sun Protection Formula) , care se regăsește cu diverse valori în produse precum loțiuni, uleiuri sau creme. Aplicate, acestea creează o barieră între razele ultraviolete și epidermă, iar cu cât factorul de protecție solară este mai mare, cu atât bronzul obținut va fi mai puțin intens, dar și mai puțin dăunător. Dacă arăți ca Alba ca Zăpada, nu este sănătos ca în primele două zile la plajă să te transformi în Halle Berry.

Ai voie să te bronzezi, cu condiția să nu te arzi - Din păcate, nu există un nivel sigur de expunere la soare. Chiar și un bronz ușor îți mărește riscul de cancer sau îmbătrânire prematură a pielii. E adevărat însă că arsurile solare sunt mult mai periculoase decât un simplu bronz. La fiecare arsură serioasă riscul de melanom se dublează.

Toate cremele SPF îți oferă protecție completă - Când alegi o cremă de protecție solară trebuie să fii foarte atentă. Unele produse protejează doar împotriva razelor ultraviolete de tip B, cele care produc arsurile solare, dar nu te protejează de ultravioletele A, care produc riduri și cancer. Caută o cremă SPF cu spectru larg – eticheta trebuie să menționeze protecția UVA.

Dacă stai sub umbrelă ești protejat de soare - Umbrele nu te apără de razele UV. Acestea pot trece prin țesătură, iar când ești la plajă razele pot fi reflectate de nisip. Umbrela filtrează numai 25% din raze.

Dacă stai îmbrăcat la plajă nu ai nevoie de crema cu factor SPF- Razele UV pot trece și prin țesături, în special prin cele deschise la culoare. Cea mai bună protecție o oferă țesăturile albastru închis sau negre. Ca să-ți dai seama cât ești de protejat, pune tricoul în dreptul ochilor și uită-te prin el. Dacă se vede lumină, înseamnă că și razele UV pot trece.

Dacă folosești creme cu SPF poți sta oricât la plajă - Pentru că nicio cremă nu oferă protecție 100%, trebuie să eviți să stai la plajă în orele când soarele e foarte puternic. Iar în restul zilei nu uita să aplici crema ori de câte se impune, chiar dacă este rezistentă la apă.

În concluzie spuneți NU expunerii îndelungate la soarele la orele amiezii, în special între orele 11 și 18, iar dacă totuși o faceți, nu stați prea mult, și neapărat cu protecție solară ridicată, căci cheia pentru a beneficia de efectele terapeutice ale soarelui o reprezintă moderația.

Iuliana Gheorghe



Agenția RADOR - 5.07.2014 11:23