Lifestyle
RSS Lifestyle

Mierea, sănătate și frumusețe de la stup

Mierea, sănătate și frumusețe de la stup

Mierea de albine a fost prima substanță dulce folosită de om. Există suficiente mărturii că în civilizațiile antice mierea era folosită, printre altele, la prepararea unei băuturi alcoolice în care se adăuga polen. În antichitate, Egiptenii ofereau ca sacrificiu miere zeilor apelor, legiunile romane ungeau cu miere rănile, ca un remediu natural pentru a ajuta vindecarea. Trupul lui Alexandru cel Mare a fost conservat și îmbălsămat cu miere. Pe lângă comori, în mormintele egiptene, arheologii au găsit și vase pline cu miere care, descoperită după mii de ani, aceasta nu s-a degradat. S-a demonstrat științific efectul de conservare a mierii datorită conținutului său foarte scăzut de apă. Conținutul de peroxid de hidrogen pe care aceasta îl are, face ca mierea să reprezinte o barieră perfectă împotriva infecțiilor, contribuind la vindecarea rapidă a rănilor. Femeile chiar din Antichitate utilizau măști faciale cu miere pentru a oferi pielii elasticitate și catifelare. Drept dovada servesc și rețetele cosmetice descoperite de arheologi, care ne uimesc și în ziua de astăzi!

combo

În religia hindusă, mierea este considerată unul dintre cele cinci elixiruri ale nemuririi. Hipocrate recomanda mierea pentru vindecarea unor afecțiuni gastro-intestinale, renale, respiratorii și pentru tratamentul rănilor. Dioscoride, autorul lucrării „De Materia Medica”, trata plăgile fistulizate folosind mierea în aplicații locale. Plinius cel Bătrân, un important erudit roman recomanda și el tratarea oricărei răni infectate, cu ajutorul mierii de albine în asociere cu untură de pește.

Deși considerat un aliment banal ale cărui proprietăți excepționale pentru sănătate și frumusețe sunt, pe nedrept, neglijate, mierea nu ar trebui să lipsească de pe masa nimănui. Datorită conținutului mare de antioxidanți, mierea întărește sistemul imunitar, conferă energie organismului, vindecă afecțiunile pielii, grăbește refacerea țesuturilor, are efect antibacterian, iar la capitolul frumusețe, mierea nu este întrecută nici de produsele cosmetice ale brandurilor de lux. Astfel, mierea conferă elasticitate și luminozitate pielii, îndepărtează petele și atenuează ridurile, stopează căderea părului și curăță dinții.

Mierea este un aliment cu gust dulce și parfumat, cu aspect semifluid, vâscos sau cristalizat și culoare specifică, având un conținut mare de zaharuri și substanțe minerale, vitamine, enzime, acizi organici. În raport cu substanțele colorate care se găsesc în nectar și care sunt pigmenți vegetali - caroten, clorofilă, xantofilă -, culoarea mierii diferă de la incolor până la neagră. Cu timpul, mierea își pierde culoarea inițială, de obicei se închide la culoare, iar în timpul cristalizării se deschide.

Mierea este un aliment cu puteri miraculoase!

Ameliorează tusea: nu degeaba, majoritatea siropurilor și preparatelor destinate calmării tusei și tratării problemelor gâtului au în compoziție miere. Pentru prevenirea problemelor care pot apărea în sezonul rece, în special în cazul copiilor, este recomandată o linguriță de miere luată dimineața, pe stomacul gol, sau seara, înainte de culcare.

Atenuează ridurile și conferă elasticitate pielii: amestecul de miere și suc de lămâie vindecă acneea și ajută la refacerea pielii afectate de cicatricele acneice, precum și la îndepărtarea petelor cauzate de soare sau de sarcină. Totodată, măștile cu miere, aplicate cel puțin o dată pe săptămână, sunt indicate în cazul tenurilor care au nevoie de hidratare, luminozitate, elasticitate.

Stopează căderea părului și îi conferă strălucire: măștile pentru păr care au în compoziție miere sunt dintre cele mai eficiente pentru stoparea căderii părului și revitalizarea acestuia. Astfel, este recomandată aplicarea, cel puțin o dată pe săptămână, a unui amestec de miere, ulei din măsline și gălbenuș de ou pe păr, inclusiv pe scalp pentru minim o oră.

Ajută la vindecarea rapidă a rănilor de la nivelul pielii: datorită proprietăților sale antibacteriene, mierea acționează ca un scut împotriva infecțiilor și a bacteriilor dacă este aplicată pe tăieturile sau juliturile de la nivelul pielii.

Recomandată sportivilor, înaintea antrenamentelor: mierea conține glucoză, iar aceasta crește rezistența fizică și nivelul de energie. Astfel, sportivilor li se recomandă o linguriță de miere înaintea antrenamentelor.

Curăță dinții: renunțați la obiceiul de a vă spăla dinții după ce ați mâncat miere, așa cum obișnuiți după consumarea unor alimente îndulcite cu zahăr, pentru că mierea nu are aceleași efecte asupra danturii ca și zahărul, ba dimpotrivă. Mierea curăță și omoară germenii și împrospătează respirația. Întărește sistemul de apărare al organismului: mierea are proprietăți antioxidante și antibacteriene, iar rolul său de întărire a sistemului imunitar este unul foarte apreciat.

Deci pe de-a întregul, acest produs apicol nu este numai gustos ci și extrem de sănătos, menit să ajute organismul nostru în diferite situații, într-un mod puternic și natural.

Autor: Iuliana Gheorghe

combo



Agenția RADOR - 27.06.2014 15:50