Lifestyle
RSS Lifestyle

Eterna frumusețe feminină și machiajul

În toate colțurile lumii, cosmeticele au ajutat la înfrumusețarea chipului și, de multe ori, au transformat un chip banal într-unul deosebit. Cu aproape două milenii în urmă, împăratul și filozoful roman Marc Aureliu spunea că aspectul exterior al omului este “cea mai bună scrisoare de recomandare a lui“.

Secole la rând, femeile au căutat soluții pentru a sublinia cu negru ochii, a vopsi buzele și a adăuga o umbră de smarald pleoapelor. De multe ori și-au riscat sănătatea folosind cosmetice făcute din arsenic, plumb și chiar mercur, mixturi care se dovedeau toxice și chiar mortale.

Dovezile de care dispunem atestă că mijloacele de înfrumusețare erau larg folosite în Egiptul Antic. Acolo au fost descoperite numeroase rețete de preparate cosmetice, ale căror texte sunt adesea sculptate în pereții templelor, căci cremele și vopselele pentru față erau destinate în primul rând preoților care oficiau slujbele. Primul manual de cosmetică cunoscut, aparține reginei Cleopatra.

combo

Frumoasele din Egiptul Antic foloseau ca mijloace cosmetice, de obicei, creme de față, tuș negru pentru ochi, rășină și ceară pentru depilare, uleiuri aromate pentru emolierea pielii. Pentru obraji se foloseau diferite pudre și farduri pe baza de cinabru.

Și în Grecia Antică, grecoaicele nu numai că-și înnegreau genele cu funingine, dar și le și întăreau cu un amestec de albuș de ou și rășină albă. Buzele și obrajii și le rujau cu miniu de plumb sau rădăcina plantei alcea.

combo

Femeile romane din înalta societate își colorau ochii și genele cu tuș negru, iar obrajii îi acopereau cu un strat de vopsea roșie. În Roma Antică statuile purtau peruci de piatra, adecvate formei de coafura care era la modă. Când moda se schimba, statuile erau resculptate odată cu formele perucilor de piatră.

combo

În Evul Mediu arta machiajului a cunoscut o perioadă de regres și cauza principală a fost biserica. Autoritățile bisericești ale vremii condamnau cosmetica și considerau că machiajul era inventat de către diavol iar femeia care se machiază dovedește că nu are sufletul curat.

În lumea musulmană cosmetica s-a dezvoltat și ajuns la un rafinament deosebit. În haremuri, femeile își îngrijeau corpul în mod deosebit prin masaje, depilare, manichiură și pedichiură. Pentru gene se utiliza o vopsea neagră, ochii erau măriți cu tuș, buzele și gingiile erau colorate în roșu aprins cu substanțe vegetale, pe obraji aplicau un strat de pudră roz. Până în zilele noastre, femeile musulmane reușesc să se desprindă parcă din poveștile celor 1001 de nopți, adevărate Sheherezade, urmașe ale Cleopatrei care știu să atragă cu un machiaj sclipitor de prințese persane.

În perioada Renașterii, femeile Florenței, Romei, Genovei au învățat repede să-și rimeleze ochii cu negru și să folosească efectul contrastului cu culoarea albă a feței. În întreaga peninsulă italică femeile foloseau ca mască pentru frumusețea feței, o felie subțire de carne crudă de vițel muiată în apă de ploaie. În Franța, Caterina de Medici, devenită regină a adus cu ea la curtea regală, cosmetica italiană. O atenție deosebită se acorda în acea vreme, sublinierii ochilor și a genelor, însă accentul principal era pus acum pe albirea întregii fețe. Se foloseau cantități însemnate de pudră pentru machiajul feței și a perucilor. În aceeași vreme erau la modă alunițele artificiale în scopul ascunderii semnelor lăsate de variolă.

combo

În toate culturile și în toate timpurile, cosmeticele au ajutat la înfrumusețarea chipului și au transformat adeseori un chip comun într-unul deosebit. Utilizarea machiajului a fost folosită pentru stimularea anumitor sentimente și calități, atât pentru persoana care privește, cât și pentru cea care este machiată. Din negura antichității până în zilele noastre, frumusețea femeii a dăinuit peste veacuri. Fiecare epocă a inovat noi rețete de înfrumusețare. Regine, zeițe, preotese, fotomodele, dive sau frumoase anonime, ilustrează cultul perfecțiunii atât de efemer în oglinda istoriei.

Astăzi datorită marilor descoperiri ale chimiei moderne, industria cosmetică a fost revoluționată.

combo

Acum fiecare femeie vrea să strălucească și sa fie frumoasă, deși frumusețea are diferite forme. Noi femeile suntem frumoase fiecare în felul nostru, dar am vrea sa fim totuși și mai frumoase în fiecare zi.

Autor: Iuliana Gheorghe



Agenția RADOR - 20.06.2014 17:46