Cuvântul parfum, folosit în zilele noastre, provine din limba latină și este format prin asocierea cuvintelor “per” și “fumus”, care înseamnă “prin fum”. Abia în anul 1528, cuvântul parfum a fost atestat în limba franceză, definind substanțele cu miros plăcut. Parfumeria sau arta preparării parfumurilor a luat naștere în Mesopotamia și Egipt și a fost preluată mai apoi de către romani și perși.
În Antichitate, se foloseau pentru obținerea parfumurilor plante aromatice, sub formă de macerate uleioase sau fumigații. Primul chimist al omenirii ar fi fost Tapputi, o creatoare de parfumuri, al cărei nume este menționat pe o tăbliță cuneiformă datând din mileniul al doilea î. Hr. Tehnica sa consta în distilarea de flori, ulei și obligeană.
Unul dintre primele și cele mai utilizate parfumuri a fost tămâia, produsă la început în Oman și considerată la un moment dat mai prețioasă chiar decât aurul și care a avut o contribuție importantă la crearea regatelor arabe.
Cu toate că romanii erau buni cunoscători și poate cei mai rafinați consumatori ai parfumurilor, aceștia nu au adus inovații importante tehnicilor de prepare, dezvoltate abia prin secolele al IX-lea și al X-lea, de către savanți persani și arabi.Deși principiile acestor tehnici erau cunoscute din antichitate, una din primele descrieri se răgăsește în ”Cartea Parfumului și Distilării” a chimistului arab Al-Kindi (Alkindus) și în care sunt, de asemenea, incluse peste o sută de rețete de preparare a uleiurilor, balsamurilor și apelor parfumate.
O contribuție importantă îi revine și savantului, filosofului, scriitorului și chimistului iranian Ibn Sina (Avicenna), care introduce procesul de extracție a uleiurilor din flori prin distilare, procedeu folosit și astăzi. A început cu trandafirii iar creația sa – apa de trandafiri – a devenit extrem de populară datorită faptului că era mai delicată, mai ușor și mai comod de folosit decât amestecurile greoaie de uleiuri și ierburi sau petale zdrobite.
La sfârșitul secolului al XVI-lea, până în secolul XVIII, se dezvoltă parfumeria alcoolică. La curtea regală lumea nu se spală, însă își dă cu foarte mult parfum – apă de Cologne, oțet, pudre și pomade parfumate. În această perioadă arta parfumului aparține alchimiștilor, odată cu descoperirea alcoolului etilic si a distilării, ce permit extragerea parfumurilor. In același timp apar noi materii prime: cacao, vanilie, tabac, balsam de Peru, piper.
Primul parfum a fost cel al reginei Ungariei, creat în anul 1370 din flori de rozmarin și alcool. Faimoasa Eau de Reine de Hongrie, apreciată secole de-a rândul pentru calitățile sale terapeutice și olfactive, a fost creată special pentru regina Elisabeta a Ungariei, care la 70 de ani ar fi recurs la subtilul miros pentru a-l seduce pe regele Poloniei, cu care ulterior s-a și căsătorit.
Arta fabricării parfumurilor a prosperat în perioada Renașterii și în Italia, iar rafinamente italiene au fost preluate în Franța, de René, parfumeurul personal al lui Catherine de Medici care a folosit însă parfumurile în scopuri diabolice. René – credinciosul ei astrolog și alchimist de origine florentină, a creat pentru ea bijuterii în care puteau fi ascunse otrăvuri puternice, a căror prezență era mascată prin purtarea unor mănuși foarte parfumate.
Se spune că laboratorul lui a fost legat cu apartamentul ei printr-un pasaj secret, astfel incat nici o formulă nu putea fi furată. Datorită lui René, Franța a devenit foarte repede unul dintre centrele europene ale parfumului și fabricării produselor cosmetice.
Parfumul este folosit de mii de ani, însă în ultimul secol el a devenit un accesoriu de modă obligatoriu și o sursă de profit semnificativă. În zilele noastre marketing-ul industriei de parfumuri elaborează permanent strategii care să atingă succese planetare, însă parfumurile care au devenit legendă au fost lansate din pasiune.
Primul parfum celebru care a făcut istorie a fost Chanel No5, lansat in 1921. Originea numelui parfumului este, ca întreaga viață a creatoarei de modă, învăluită în mister. Unii spun că cifra cinci a fost cifra ei norocoasă. Cert este că parfumul a doborât recordurile de vânzări îndepărtându-se de esențele florale, favoritele vremii, pentru a crea o aromă mai abstractă și mai puternică. Numele "Chanel n°5" a fost un șoc în acea epocă în care parfumurile aveau nume imaginare și fantastice. În scurt timp Chanel n°5 devine parfumul cel mai vândut în lume.
A urmat Shalimar de la Guerlain și Joy al lui Jean Patou, în 1930, fabricat din 28 de duzini de trandafiri bulgărești și 10.600 de flori de iasomie.
În 1953, Estee Lauder a lansat Youth Dew, preferat de Madonna și care a rămas un parfum de top până în zilele noastre.Opium de la YSL lansat în 1977 s-a înconjurat de controversă încă de la lansare, unii susținând că numele ales încurajează consumul de droguri. Opium este, de asemenea, produsul cu cea mai mare concentrație de parfum.
Poison de la Dior lansat în 1985, rămâne un parfum destinat doar personalităților extravagante.Beautiful de la Estee Lauder lansat în 1985 a devenit un must pentru toate miresele și rămâne unul dintre cele mai bine vândute produse Estee Lauder, datorită reclamei care a insistat asupra imaginii unei mirese fericite în ziua nunții.
Parfumurile îmbină știința cu arta, cunoștințele exacte cu creativitatea și intuiția, specularea impulsurilor și dorințelor și conferirea de valențe magice . Parfumul a fost perceput inițial ca un liant între muritori și divinitate, considerat apoi leac și protector, folosit dintotdeauna pentru stimularea atracției.
Ce mai putem spune? Parfumul cred că este cel mai prețios accesoriu al oricărei persoane, te întregește, te definește, e o parte din tine și, o lume fără parfum, ar fi o lume fără istorie.
Autor: Iuliana Gheorghe