Lifestyle
RSS Lifestyle

Bicarbonatul de sodiu, mai mult decât un aliment

Bicarbonatul de sodiu, mai mult decât un aliment

Majoritatea dintre noi îl avem în casă, dar probabil nu știm că bicarbonatul de sodiu poate fi folosit la gătit, ca produs cosmetic, ca medicament, dar și pentru a face curățenie în casă. Lista de beneficii este lungă: este ieftin, fără chimicale toxice, eficient și versatil.

Dacă privim atent eticheta produselor cosmetice, vom vedea că multe au în compoziție bicarbonatul de sodiu.

Ca substanță cosmetică, iată doar câteva dintre modurile creative în care putem folosi bicarbonatul de sodiu:

Pentru neutralizarea mirosului de transpirație folosirea unei soluții din trei lingurițe de bicarbonat dizolvat într-un recipient cu apă caldă va combate mirosul neplăcut al acesteia.

Dacă presărați un pic de bicarbonat peste șampon atunci când vă spălați părul, pe lângă obținerea unui păr curat și strălucitor veți scăpa de mătreață și dermatită seboreică.

Folosit ca pastă de dinți, ajută la albirea dinților, îndepărtarea tartrului, urmelor de cafea și tutun.

Dizolvând o linguriță de bicarbonat într-o jumătate de pahar cu apă obținem o apă de gură foarte eficientă.

O pastă din apă și bicarbonat de sodiu aplicată pe față ajută în caz de acnee precum și în procesul de exfoliere.

Din bătrâni, bicarbonatul de sodiu este folosit ca remediu naturist. Acesta, conform specialiștilor, schimbă aciditatea din organism, fapt ce în timp, contribuie la vindecarea unor afecțiuni.

În cazul arsurilor stomacale, dizolvați un praf de bicarbonat într-un pahar cu apă la temperatura camerei. Trebuie însă folosit doar ocazional și cu prudență, altfel efectul va fi contrar celui de neutralizare a surplusului de acid din stomac.

De asemenea este de ajutor în tratarea aftelor bucale, prin clătirea gurii cu apă și bicarbonat sau prin aplicarea direct pe aftă.

Printre leacurile vechi în combaterea tusei se numără și bicarbonatul de sodiu, dizolvat în lapte fierbinte și băut sau folosit ca simplă gargară. În cazul intoleranței la lactoză, laptele poate fi înlocuit cu apă. Nimic nu ajută mai bine la tratarea durerilor de gât decât clătirea cu o soluție de bicarbonat de sodiu - două lingurițe la un pahar de apă caldă.

Pentru vindecarea negilor, aplicați de două ori pe zi o pastă din bicarbonat și ulei de ricin, după care protejați zona cu un pansament.

Bicarbonatul de sodiu tratează de asemenea iritațiile și înțepăturile de insecte. Pentru iritații adăugați în apa de baie un plic de bicarbonat iar pentru înțepături de insecte aplicați pe acestea o pastă din bicarbonat și apă.

Dacă aveți picioare umflate, scufundați-le câteva minute într-un lighean cu apă rece în care ați dizolvat bicarbonat de sodiu.

În domeniul casnic, acesta este util la curățarea suprafețelor din bucătărie și baie, scoaterea petelor de grăsime, neutralizarea mirosurilor neplăcute din frigider sau din canalizare. Pentru curățarea covoarelor presărați bicarbonat de sodiu pe acestea și lăsați să acționeze peste noapte, apoi aspirați.

Iată cum un produs atât de ieftin și la îndemână, ne poate fi de ajutor într-o mulțime de împrejurări!

Autor: Carmen OpreaAgenția RADOR - 13.06.2014 16:01