Lifestyle
RSS Lifestyle

Rusaliile - tradiții și superstiții

Rusaliile și Pogorârea Sfântului Duh se prăznuiesc la 50 de zile de la sărbătorirea Învierii lui Iisus Hristos. Și ca orice mare sărbătoare, ea a dat naștere mai multor tradiții și superstiții. În credința populară, Rusaliile sunt spiritele morților care au părăsit mormintele și locuiesc în preajma izvoarelor. Se spune că aceia care le aud cântecele își pierd mințile ori se îmbolnăvesc. Boala în sine seamănă cu o transă hipnotică care nu poate fi vindecată decât cu ajutorul călușarilor.

combo

În bătrâni, se spune că, dacă ești bolnav, te poți face bine după ce vătaful călușarilor trece cu pasul peste tine. Dansul călușarilor, în general, are scopul de a apăra oamenii, vitele și recoltele de influențele negative. De această zi se leagă o mulțime de obiceiuri și ceremonii: se împodobesc locuințele, porțile și anexele gospodărești cu ramuri de tei, plop, stejar. Se sfințesc ramuri de tei, soc, mure, pentru a fi folosite în medicina populară. Se împletesc cununițe din spice de grâu și flori de câmp pentru a fi purtate de tineri la celebrarea căsătoriilor, se pocnesc frunze de tei pentru alungarea spiritelor rele și se fac descântece.

combo

Această sărbătoare este veche, având în vedere că a fost preluată de geto-daci din mitologia romană. Romanii închinau o zi morților numită Rosalia sau Sărbătoarea Trandafirilor, aducându-le ofrande, alimente și trandafiri, pentru a le îmbuna sufletele. Însă, în același timp, se sărbătorește și Pogorârea Sfântului Duh asupra Sfinților Apostoli, pentru a le oferi darurile necesare propovăduirii cuvintelor sfinte în toată lumea.

În folclorul românesc Rusaliile mai sunt denumite și Iele, Zâne sau Șoimane. Ele sunt considerate ființe cu puteri magice, răzbunătoare, a căror existentă este plină de taine. Ielele sălășluiesc în văzduh, munți, peșteri, păduri, pe malul apelor și în preajma cascadelor. Spre deosebire de Strigoi, care apar și provoacă necazuri oamenilor în anotimpul friguros al anului, Ielele populează peisajul mitic românesc pe timpul verii.

Se spune ca oamenii trebuie să se ferească de ele, să poarte usturoi la brâu, altfel acestea le pot provoca necazuri, iar consecințele rămân pe viață, așa cum spun bătrânii. Din acest motiv, au apărut tot felul de superstiții și obiceiuri de Rusalii menite sa-i protejeze pe oameni.

Conform tradiției populare, Ielele sunt fecioare îmbrăcate în alb, copile frumoase, sfinte, fecioare bătrâne, spirite sau duhuri rele în număr fără soț. În tradiție se spune ca persoanele care nu respectă sărbătoarea de Rusalii vor fi pedepsite de Iele și că le vor lua mințile, fie le vor lăsa schilodite.l În noaptea de Rusalii nu este bine să dormi sub cerul liber sau să te duci la fântână, deoarece poți să cazi pradă farmecelor acestor făpturi, în caz că le surprinzi dansul lor numit ,,Hora Ielelor”.

combo

De asemenea, nu este bine ca noaptea să te prindă la răscruci de drumuri, la marginea pădurii, în munți și pe malul apelor, pentru că există șanse mari să surprinzi dansul Ielelor.

Nu te certa cu nimeni, pentru ca poți atrage mânia Ielelor asupra ta, ceea ce îți va provoca necaz. De la Duminica Rusaliilor, timp de nouă săptămâni, nu este bine să culegi plante tămăduitoare. Rusaliile sunt zâne ale apelor, astfel că nu este bine să înoți sau să te speli în râuri sau lacuri. Alte superstiții și obiceiuri de Rusalii spun că nu este bine să muncești în această perioadă, pentru că zânele se înfurie pe cei ce nu le respectă și nu sărbătoresc această ocazie.

Teama pe care au inspirat-o aceste făpturi în popor a luat forma unor superstiții și obiceiuri de Rusalii ce nu vor fi uitate prea curând de oameni, în special de către cei care locuiesc în mediul rural.

Autor: Iuliana Gheorghe



Agenția RADOR - 6.06.2014 17:36