Lifestyle
RSS Lifestyle

Tipologiile personalităților dificile - (9) PERSOANELE EVITANTE

Persoanele evitante au o teamă generală de a dezvolta o viață socială bogată, tocmai pentru că respingerea sau dezaprobarea din partea celorlalți i-ar răni și determina să se izoleze și mai mult.

combo

Evitanții au o stimă de sine foarte scăzută și, deși pot fi persoane foarte competente, nu vor avea curajul să aspire la un loc de muncă mai bun, demn de adevărata lor valoare, preferând să stagneze la un nivel mult inferior lor, pentru a fi siguri că vor evita eventuale eșecuri profesionale.

Persoanele evitante au o hipersensibilitate față de ironii și critici, motiv pentru care nu-și vor exprima opiniile în public privitor la discuțiile purtate de ceilalți, fiind simpli spectatori. În situațiile în care persoanele evitante prezintă un grad mare de anxietate, se va ajunge la un proces de însingurare aproape dureroasă. Dacă totuși au relații de prietenie, se va constata numărul redus al apropiaților săi. Evitanții se vor mulțumi cu aceste legături de amiciție. Se cunosc deja foarte bine, nu mai există riscul de a fi jigniți sau respinși, ceea ce îi face să se simtă în siguranță.

Pentru a le insufla puțină încredere în ei înșiși, antrenați-i în activități de dificultate progresivă. La serviciu, dați-le sarcini ușoare, apoi creșteți gradul complexității sarcinii.

Arătați-vă interesat de ideile lor și cereți-le opinia atunci când aveți de rezolvat o problemă. În acest fel, îi puteți stimula și motiva să se implice cât mai mult în găsirea unor soluții.

Persoanele evitante urăsc criticile, iar dacă sunt contrazise iau totul foarte personal. Spuneți-le că a fi contrazis nu este nici o tragedie, pe voi nu vă deranjează, ba chiar luați în considerare eventualele observații, fiind constructive în anumite situații.

Dacă, totuși, simțiți nevoia să criticați, referiți-vă la un anumit comportament, nu la persoana în sine.

Asigurați evitanți de ajutorul vostru în ceea ce fac și încurajați-i să ia inițiativa cât mai des.

Nu ironizați persoanele evitante. Se vor simți rănite și jignite. Chiar și când apelați la umor, poate fi interpretat greșit. Nu vă asumați acest „risc”, decât în cazul unor relații solide cu aceste persoane.

Deși aerul șovăielnic și nesiguranța unui evitant vă poate irita, abțineți-vă de la remarci nu tocmai prietenoase. Calmați-vă înainte de a spune ceva ce veți regreta.

Nu lăsați evitanții să-și asume muncile neplăcute, doar pentru ca ei să-și asigure un loc în grupul din care fac parte. Din dorința de a se face plăcuți și de a fi acceptați de ceilalți, vor îndeplini chiar și sarcinile pe care le detestă.

În prezența personalităților evitante este necesar să fiți răbdători și să le oferiți toată încrederea voastră, pentru ca acestea să aibă curajul de a se afirma în activitățile lor și pentru a scăpa de teama unor posibile eșecuri.

Autor: Alexandra Popescu



Agenția RADOR - 31.05.2014 11:53