Lifestyle
RSS Lifestyle

Socul, farmacia familei

Denumire științifică: Sambucus nigra

Denumiri comune: Soc, coramnic, holer, soace

Familie: Adoxaceae

Origine: Regiunile temperate ale Europei și Americii de Nord

Aspect si prezentare: Arbust cu creștere dreaptă și viguroasă, ce ajunge în medie pana la 5-7 m înălțime, formează o coroană deasă de frunze palmate, verde intens, compuse din 5-7 foliole distincte, oval alungite și dințate pe margini și inflorescențe mari, albe, puternic parfumate.

combo

În Antichitate, se credea că printre ramurile de soc viețuiesc spiritele, motiv pentru care acestea nu erau tăiate. La germani socul era un arbust sacru, dedicat zeiței Freya, iar olandezii considerau că ramurile socului adăpostesc un duh căruia îi cereau permisiunea înainte de a le tăia. Astfel, duhul ar fi bântuit orice obiect fabricat din acel lemn de soc. Mai multe legende medievale europene menționează că Iuda, după ce l-a trădat pe Isus, s-a spânzurat de ramuri de soc. Legenda a fost preluată și în tradiția populară românească, ce consideră că locul de lângă soc ”nu e curat”, și nu se recomandă ca cineva să doarmă sau să lege vitele sub ramurile socului. Cu toate acestea, proprietățile curative ale socului au fost bine cunoscute, socul fiind folosit ca și plantă de leac încă din antichitate, Hippocrate recomanda fructele de soc pentru afecțiuni ale tractului respirator superior.

Socul are numeroase proprietăți terapeutice care influențează metabolismul general uman: diuretice și depurative, sudorifice stimulează glandele sudoripare, emoliente, laxative, purgative și antiinflamatoare, antiseptice și cicatrizante, antinevralgic și antialergic. Sunt foarte rare plantele ale căror flori, fructe, frunze, scoarță, rădăcini, prezintă efecte terapeutice și pot fi folosite în prevenirea și tratarea unui spectru atât de larg de afecțiuni precum este socul. O tufă de soc situată în grădina proprie valorează cât o farmacie.

Florile de soc sunt eficiente într-un mare număr de boli: eliminarea toxinelor din organism, atât prin urină cât și prin transpirație, vindecarea unor afecțiuni renale, vezicale și genitale, dizolvarea nisipului și a calculilor renali, contra gripei, răcelilor, tusei, astmului bronșic, bronșitei.

Ceaiul din flori este eficace în crize de dispnee și tuse, însoțite de cianozări, care trezesc bolnavul din somn, cu transpirație abundentă la trezire, agitație, anxietate și extremități reci și cianozate.

combo

Calmează durerile reumatice, artrozele, artritele, sciatica, nevralgiile. Intervine în curele de slăbire, cu efecte imediate în obezitate, celulită și constipații cronice sau de natură nervoasă, datorită proprietăților diuretice și laxative. În uz extern, ceaiul de soc se folosește sub formă de comprese la furuncule, abcese, eczeme, degerături, arsuri, umflături, urticarie conjunctivită, blefarită, eczeme ale pleoapelor. În aceste cazuri, reduce inflamațiile și fluidifică infecțiile.

combo

Din florile proaspete se obține socata, o băutură naturală foarte apreciată, mai ales in zilele caniculare. Socata se prepara numai din flori de soc proaspete, cele uscate devenind toxice în combinația care se recomandă pentru prepararea băuturii răcoritoare.

Socata se poate prepara în casă, foarte simplu și ușor. Florile de soc, șapte, opt bucăți, se spală bine sub jet puternic de apă ca să îndepărtăm toate impuritățile, apoi se pun într-un borcan de 5 litri, se adaugă 500 de grame de zahăr și apa și se amestecă bine până când se dizolvă zahărul.

Se adaugă o lămâie tăiată felii și 2-3 grame drojdie uscată.

Apoi se acoperă borcanul cu o farfurioară și se lasă pe masa din bucătărie să fermenteze vreo trei zile, amestecând cu o lingură curată de 3-4 ori pe zi, după care socata se trage în sticle care se țin la frigider.

Preparatele din fructe de soc sunt capabile să neutralizeze cei mai periculoși microbi și să mărească extraordinar capacitatea de apărare a organismului, stimulând sistemul imunitar. Fructele imature sunt printre cele mai puternice dezinfectante cunoscute în fitoterapie, mobilizând toxinele din corp și favorizând eliminarea lor prin transpirație, urină și fecale.

Extractul din fructe de soc este un concurent redutabil al vaccinurilor antigripale de ultimă generație. El poate ajuta la vindecarea majorității bolilor degenerative, la prevenirea cancerului și în combaterea tumorilor benigne. Este un bun remediu în curele de slăbire, de dezintoxicare rapidă, precum și în prelungirea tinereții biologice.

Fructele de soc au multiple proprietăți terapeutice: depurative, diuretice, sudorifice, antifebrile, antiseptice cu acțiune asupra florei de putrefacție, laxative (în doze mici) și purgative (în doze mari), hipotensive, antinevralgice, antireumatismale și stimulatoare în refacerea epiteliului renal.

combo

În tratamente externe, prezintă proprietăți antiseptice, cicatrizante și antiinflamatoare, cu efecte directe în unele boli de piele și psoriazis. Intern, are o bună acțiune vitaminizantă și mineralizantă.

Scoarța de soc are efecte diuretice, purgative, laxative, antireumatice și antigutoase, cu efecte directe în hidropizie (boala de apă), reumatism, gută, boli ale căilor urinare, colică renală, nefrite cu edeme la picioare, retenție urinară, litiază renală, epilepsie, constipație și viermi intestinali.

Se consumă sub formă de decoct din 2 pumni de scoarță care se fierb într-un litru de apă, până scade la jumătate din capacitate; se bea o jumătate de litru pe zi, fracționată în 3 reprize, pe stomacul gol. În caz de nefrite și ascită (ciroză umedă), la decoctul din scoarță se adaugă extract de ienupăr și se bea câte o linguriță, la intervale de 2 ore.

Vinul de scoarță de soc se prepară din 100 grame scoarță, 1 litru vin alb fiert și se lasă să se macereze 2 zile, după care se poate consuma. Acesta are proprietăți diuretice și purgative.

Ceaiul din frunze de soc este bun pentru curățarea sângelui. Este recomandat atât intern, cât și extern. Ceaiul din 6-8 frunze proaspete, tocate mărunt, luat în fiecare dimineață, cu o oră înainte de micul dejun, are un puternic efect de depurare a sângelui. Frunzele proaspete, sub formă de cataplasme, se aplică pe arsuri, contuzii, hemoroizi externi și zone cu dureri reumatice.

Trebuie să știm că:

Socata se prepară numai din flori de soc proaspete, cele uscate devin toxice în rețeta băuturii răcoritoare.

• Nu supradozați preparatele din soc. Fructele sunt foarte puternice, în cantități mari, peste 200 g, fructele de soc pot deveni toxice. Simptomele intoxicației: vomă, arsuri la stomac, dificultăți la respirație, comă. Cel mai bine este să folosim preparatele din magazinele naturiste și în dozele recomandate.

• Florile proaspete nu se aplică pe piele sau mucoase pentru că produc eriteme.

• Atenție, aceste fructe nu se consumă în stare crudă! Dacă doriți să preparați singuri remedii din soc, trebuie să fierbeți fructele la minimum 80 grade C. Gustul va rămâne neschimbat.

• Tratamentul cu fructe de soc este contraindicat persoanelor cu diaree cronică sau acută, colită de fermentație, balonare. Deși este unul dintre purgativele cel mai ușor de tolerat și este mult mai puțin iritant decât crușinul, fructele de soc pot produce iritații persoanelor cu colon sensibil.

• Uzul excesiv sau prelungit de soc poate duce la pierderi mari de potasiu prin urină.

• Persoanele cu predispoziție la alergii vor lua la început doze mici de soc, iar în cazul în care terapia nu este tolerată, se va întrerupe.

• Tinctura de fructe de soc nu se administrează niciodată nediluată, ci numai în combinație cu apa.

Autor: Iuliana Gheorghe



Agenția RADOR - 30.05.2014 16:45