„Copiii încep prin a-și iubi părinții; pe măsură ce cresc, încep să-i judece; uneori, îi iartă” - Oscar Wilde
Iubirea are un rol primordial în creșterea copilului. Toate aspectele dezvoltării copilului presupun ca fundament iubirea.
Fiecare copil are un “rezervor” pentru iubire, un loc ce este de fapt puterea sa și de unde se poate alimenta în zilele dificile ale copilăriei și ale adolescenței. Adulții trebuie să-și canalizeze eforturile pentru a umple acest “rezervor emoțional” al copiilor pentru ca ei să se manifeste așa cum se cuvine, să se dezvolte armonios și să-și atingă întregul potențial.
“Fiecare copil are un limbaj principal de iubire, o modalitate în care el înțelege cel mai bine afecțiunea părintelui”, spune autorul Gary Chapman. Pentru ca un copil să se simtă iubit trebuie să învățăm limbajul său unic de iubire, felul aparte al fiecăruia de a percepe iubirea.
S-a constatat că există cinci modalități prin care copiii își exprimă și simt iubirea: mângâierile fizice, cuvintele de încurajare, timpul acordat, darurile și serviciile.
Toate cele 5 limbaje de iubire sunt necesare în dezvoltarea copilului, dar unul dintre ele va deveni principalul limbaj de iubire, cel la care copilul va fi mai sensibil, cel la care se va constata că va reacționa mai bine. Vorbindu-i copilului în propriul său limbaj de iubire îi putem umple “rezervorul emoțional” cu iubire. Când copilul se simte iubit, este mai ușor de modelat, de disciplinat decât atunci când simte că “rezervorul emoțional” este aproape gol.
Primul limbaj al iubirii sunt mângâierile fizice, fiind și cel mai simplu de folosit necondiționat.
Pentru copiii care au acest limbaj primar al iubirii, pe lângă cuvintele de afecțiune pe care părinții le adresează, îmbrățișarea oferită atunci când pleacă sau vin acasă, atingerea ușoară pe umăr atunci când fac o faptă bună, simpla mângâiere pe creștet este o confirmare a faptului că aceștia îi iubesc. De remarcat este faptul că o palmă peste față nu este bună pentru nici un copil, însă pentru cel care are drept principal limbaj al iubirii mângâierea fizică, este dezastruoasă.
Cel de-al doilea limbaj al iubirii sunt cuvintele de încurajare.
Cuvântul “încurajare” înseamnă a insufla curaj, iar adulții prin cuvintele lor încurajează sau descurajează copilul în eforturile sale. Cel mai mare dușman în încurajarea copiilor este mânia. Cu cât un părinte este mai mânios cu atât se va descărca mai tare pe copil.
Cuvintele sunt foarte puternice în privința comunicării iubirii. Cuvintele afectuoase, tandre, cuvintele de laudă de încurajare dau un imbold pozitiv. Pe de altă parte vorbele tăioase care dovedesc diferite frustrări pot dăuna părerii bune despre sine a copilului și pot crea îndoieli asupra capacităților sale. Vorbele noastre pline de reproș și vădind nemulțumire stârnesc groază în sufletul copilului al cărui principal limbaj de iubire îl reprezintă cuvintele de încurajare.
Așadar, gândiți-vă cât de mult vă hrăniți copilul pe interior spunându-i o vorbă bună sau un simplu „te iubesc”.
Al treilea limbaj al iubirii copilului este timpul acordat.
Important pentru copiii care au ca principal limbaj de iubire timpul acordat este faptul că faceți ceva împreună, că sunteți împreună. Fie că vă jucați, citiți o poveste sau mergeți în parc, important pentru copilul dumneavoastră este faptul că sunteți doar cu el, că îi acordați atenție doar lui, că vă petreceți timpul doar cu el. Timpul acordat presupune și contact vizual pozitiv, plin de afecțiune și nu trebuie să se rezume doar la desfășurarea unei acțiuni cu copilul, ci înseamnă a-l cunoaște mai profund. În general, adulții, atunci când se gândesc la copilărie își amintesc mai degrabă de ceea ce făceau cu părinții decât de ceea ce le spuneau aceștia.
Limbajul cu numărul patru în iubirea copiilor sunt darurile.
Oferirea și primirea darurilor ca exprimare a iubirii este un fenomen universal valabil. Toți copiii se bucură să primească daruri, dar pentru unii copii darurile sunt cele care le spun cât de mult sunt iubiți. Într-un fel, acești copii măsoară iubirea în cadouri. De multe ori darurile pot fi simbolice sau create de părinți, fără a fi costisitoare, dar pentru copilul care are ca principal limbaj de iubire darurile, fiecare din cadourile primite se traduce prin iubire „mi-a făcut acest dar pentru că mă iubește”. Sigur că toate cadourile din lume nu pot înlocui mângâierile, îmbrățișările, cuvintele de afecțiune, timpul petrecut împreună cu părinții. Însă pentru copilul care are ca principal limbaj de iubire darurile, un cadou, care poate fi de la o gumă de mestecat, o carte de colorat sau o bicicletă, reprezintă echivalentul lui „te iubesc”.
Cel de-al cincilea limbaj al iubirii și ultimul, sunt serviciile.
Serviciile au o motivație interioară, anume de a oferi energia personală și altora, acestea sunt un dar și se fac de bunăvoie. Atunci când părintele își exprimă iubirea față de copii prin servicii, făcând lucruri pe care probabil nu le-ar face singuri, de fapt furnizează un model. Pentru copiii cu acest principal limbaj de iubire, serviciile pe care părinții lor le fac pentru ei reprezintă o formă de iubire. Unii copii consideră că dacă mama le face prăjitura preferată este o dovadă de iubire iar pentru alții faptul că părintele le repară bicicleta sau că îi ajută la lecții. Pentru ei serviciile făcute de părinți întăresc faptul ca aceștia îi iubesc.
Fiți atenți la comportamentul copiilor. Vedeți cum își exprimă iubirea față de ceilalți. Asta vă ajută să depistați limbajul lor de iubire. Luați aminte la rugămințile pe care vi le adresează, observați ce apreciază cel mai mult. Atunci când membrii aceleiași familii încep să-și vorbească unul altuia în limbajul de iubire adecvat, climatul afectiv din casă devine mai armonios.
Acum, în prag de 1 Iunie - Ziua Internațională a Copilului, pe lângă baloane colorate, jucării, dulciuri, hăinuțe noi, jocuri și distracții în parcuri, să încercăm să descoperim principalul limbaj de iubire al copiilor .
Autor: Carmen Oprea