Lifestyle
RSS Lifestyle

Florile de salcâm - parfum de sănătate

combo

Am văzut cum s-au îmbrăcat cu haine de flori corcodușii, prunii, merii, cireșii și vișinii sau magnoliile și liliacul.

A venit acum, în această perioadă, rândul salcâmilor să ne încânte cu frumusețea și mirosul lor. Efectele vindecătoare ale florilor de salcâm se exercită mai ales în afecțiunile sistemului nervos și în boli digestive și pulmonare.

Mirosul florilor de salcâm, atât de profund și pătrunzător, prin simpla inspirație calmează și îndepărtează stările de irascibilitate și tensiune interioară. Chiar și migrenele care apar ”din senin” sunt calmate de izul florilor de salcâm.

Produsele din flori de salcâm sunt utilizate în multe afecțiuni psihosomatice care apar drept consecințe directe ale unor tensiuni sufletești. Aceste afecțiuni ale sistemului nervos dereglat se pot trata prin: - inhalarea parfumului florilor de salcâm, cu efecte liniștitoare asupra psihicului în timpul unor scurte plimbări prin preajma salcâmilor înfloriți;

- consumul zilnic a unui macerat la rece din flori ținute 2-3 zile în miere de albine, luând câte 3-5 lingurițe pe zi;

- consumul unei salate făcută dintr-un măr ras, 5 ciorchini de flori de salcâm, desprinse de pe tijă, 1 lingură de miere de salcâm și trei linguri de apă călduță pentru a topi mierea, va avea triplă acțiune de remediu natural: cea a mărului, care ține cardiologul departe, cea a mierii care ridică imunitatea și cea a florilor de salcâm care atenuează accesele de furie și iritare.

- consumul unei infuzii din flori uscate (o lingură la o cană cu apă clocotită), luată în 3 reprize pe zi, într-o cură de 3 săptămâni, înlocuind total apa de băut;

- consumate crude în salate de fructe, florile de salcâm acționează eficient la persoanele care suferă de insomnii, aducând o stare de liniște și calm.

combo

În tratamentul bolilor aparatului digestiv, de multă vreme este cunoscută acțiunea benefică a florilor de salcâm asupra gastritei hiperacide, mai ales cea apărută pe un fond de nervozitate.

Florile si frunzele de salcâm consumate crude înlătură foarte repede momentele când apare un deranjament stomacal și ne leagă de toaletă. La copii, florile de salcâm pot avea efecte benefice în diareea acidă.

În cursul zilei, în locul apei potabile sau a sucurilor, este recomandat să se consume apă din flori de salcâm (o mână de flori uscate se macerează la rece, minimum 8 ore, într-un litru de apă curată de izvor).

Bunicile, în copilărie obișnuiau să facă un aluat de clătite prin care treceau acești ciorchini de flori de salcâm și le prăjeau precum un langoș, acesta fiind un desert foarte apreciat .

Prin conținutul bogat de compuși specifici, florile de salcâm sunt un antitusiv eficient calmând si vindecând chiar și o tuse convulsive.

combo

Florile de salcâm sunt înflorite doar două săptămâni pe an, timp în care albinele sunt înnebunite de atâta treabă, iar noi oamenii, dacă le avem în preajmă le-am vrea mereu, dar așa cum știm cu toții, nimic nu e veșnic pe această lume, așadar să profităm de aceste clipe și să mergem la cules.

Autor: Carmen Oprea



Agenția RADOR - 23.05.2014 15:54