Lifestyle
RSS Lifestyle

Picioare frumoase și sănătoase

combo

Odată cu venirea verii, fiecare dintre noi scoatem din dulapuri hainele de vară și ne concentrăm pe diverse soluții pentru a avea un trup armonios, picioare frumoase și un abdomen cât mai plat.

Picioarele frumoase au fost dintotdeauna un atu pentru femei, fiind o atracție pentru privirile bărbaților. Și cum vara a venit, hainele vor lăsa să se vadă din ce în ce mai mult, iar picioarele trebuie să arate impecabil și mai ales sănătoase.

Alimentația bogată în grăsimi din timpul iernii și lipsa mișcării și-au pus amprenta asupra aspectului fizic. În această perioadă suntem expuse la temperaturi mai ridicate iar când și umiditatea este crescută, temperatura resimțită de corpul uman este mult mai mare. Căldura excesivă produce vasodilatație la nivelul membrelor inferioare, sângele stagnează și așa apar venectaziile.

Venectaziile sau vasele sparte sunt dilatații vizibile ale venelor subtegumentare cu diametrul de sub 3 mm. Ele apar mai des la femei și au drept cauze dezechilibre hormonale, moștenirea genetică precum și existența unui sistem venos profund insuficient.

Venectaziile pun probleme mai ales de ordin estetic. Tratamentul venectaziilor nu este o decizie medicală , ci o decizie personală . Unele femei nu consideră venectaziile ca pe un factor menit să le dezavantajeze. Dar există și multe femei preocupate de tratarea acestor vase sparte, care apar de regulă pe coapse. Prezența acestor venectazii creează anumite complexe din cauza imposibilității purtării fustelor scurte .

Cum tratăm venectaziile? În cele mai multe cazuri este recomandată scleroterapia, adică injectarea unor substanțe care inflamează și usucă traiectul venos respectiv, fără a lăsa urme și fără a mai fi nevoie de o intervenție chirurgicală. Această terapie se poate asocia cu ecografia Doppler, de ajutor în identificarea vaselor de sânge afectate. Vindecarea și aspectul normal al piciorului nu apar însă imediat după primul tratament. După intervenție, pacientul trebuie să poarte ciorapi speciali, elastici.

combo

Ce trebuie să facem ca să prevenim apariția venectaziilor?

Includem în programul nostru mersul pe jos, pe bicicletă, înotul. Chiar dacă exercițiile fizice sunt bune, trebuie să evităm fitness-ul și aerobicul.

De asemenea sauna, masajul și împachetările calde sunt contraindicate.

Statul prelungit în picioare este interzis, la fel - expunerea prelungită la soare.

Pilulele anticoncepționale ar trebui și ele evitate.

De mare ajutor sunt dușurile alternative cu apă călduță și rece la picioare, perioadele de repaus cu picioarele ridicate, masajul blând și purtarea ciorapilor elastici speciali.

Încălțămintea cu tocuri de peste 5 centimetri este strict interzisă, dar și încălțămintea plată, fără toc.

Și nu în ultimul rând, dacă ești fumătoare, renunță la țigări. Cercetările au dovedit că venectaziile sunt mai frecvente la persoanele care fumează.

Autor: Iuliana Gheorghe

comboAgenția RADOR - 23.05.2014 15:42