Lifestyle
RSS Lifestyle

Tipologiile personalităților dificile - (8) PASIV-AGRESIVII

Tipologiile personalităților dificile - (8) PASIV-AGRESIVII

Crezi că ești o persoană răbdătoare? Ei bine, încearcă să conviețuiești cu un pasiv-agresiv. Te vor pune la grea încercare atitudinea lui negativistă, rezistența sa la orice propui și refuzul de a se implica în discuția purtată.

Pasiv-agresivul emană o nemulțumire aproape constantă față de opiniile celorlalți, ca să nu mai vorbim de împotrivirea de a îndeplini eventualele sarcini care îi pot fi trasate.

El are o aversiune clar exprimată față de impunerea activităților pe care trebuie să le desfășoare la birou sau cele sugerate de familie. Îți dă impresia că se simte umilit dacă se supune regulamentelor, însă nici nu se implică activ în luarea unor decizii sau în găsirea altor soluții care i se par acceptabile. În momentul în care nu se simte obligat sau presat de ceilalți, pasiv-agresivul este eficient în munca sa și devine chiar o persoană plăcută, total diferită.

Și totuși, de unde vine această atitudine disprețuitoare? Pasiv-agresivul consideră, de cele mai multe ori, că este mai bun decât ceilalți, că merită mai mult, nimeni nu este îndeajuns de bun, nici măcar șeful, care, în opinia sa, nici nu-și merită poziția de superior. În căsnicie, pasiv-agresivul are impresia că se sacrifică pentru ceilalți, lăsând nevoile sale pe ultimul plan.

Atenție! Vorbim despre un pasiv-agresiv veritabil dacă acest comportament se manifestă de dimineață până seara, în fiecare zi. De exemplu, un adolescent poate avea o atitudine asemănătoare pasiv-agresivului, însă este o perioadă tranzitorie, de „lupta” dată pentru câștigarea independenței, prin care am trecut cu toții.

Pentru a evita conflictele cu pasiv-agresivii, este indicat să fiți amabili, empatici. Totul contează, tonul, cuvintele alese, pentru ca pasiv-agresivi au și o oarecare doză de paranoia și pot interpreta ceea ce spuneți ca fiind un atac din partea voastră. Este bine, de asemenea, să le cereți părerea. Acest lucru îi va măguli, se vor simți importanți și respectați.

Stimulați pasiv-agresivul să ia parte la discuții, pentru a nu-i lăsa răgazul să stea îmbufnat în colțul lui. Pasiv-agresivul are o reală problemă cu regulile, de aceea este bine să îi amintiți cum să fie un „jucător” corect. Asigurați-l că toată lumea este obligată să le respecte.

Nu ignorați atitudinea manifestată de pasiv-agresiv, atitudinea sa nu va dispărea în acest fel. Dimpotrivă, el va continua represaliile din dorința de a vedea reacțiile iritate ale celorlalți.

Nu vă lăsați atrași în jocul represaliilor, care îi place atât de mult. Nu va declara niciodată pace și nu va ceda în favoarea voastră. Strecurați un pic de umor în discuțiile avute cu el și arătați-i că o mare de idei poate duce la rezultate mărețe, fiind un pion important în momente cheie.

Autor: Alexandra Popescu



Agenția RADOR - 16.05.2014 16:13