Pilozitatea unui bărbat influențează evaluarea făcută de o femeie și puterea lui de seducție. Dacă, altădată, barba era foarte des întâlnită, care este situația astăzi? Desigur că “bărbile” de astăzi nu mai sunt la fel ca altădată, mai ales în cazul tinerilor, care pot avea un look diferit în funcție de cum își taie barba, gen barbă de trei zile, cioc, diverse forme geometrice, etc.
Barba a fost la modă în diferite epoci încă din vremea babilonienilor, fiind purtată atât ca semn al distincției, cât și al masculinității.
Uneori, aceste semne distinctive se purtau cu prilejul unor ceremonii, erau parfumate sau li se dădea o formă deosebită, iar tăierea bărbii unui bărbat putea fi considerată o umilință similară tăierii părului unei femei. Arabii obișnuiau să jure „pe barba Profetului“.
Din cele mai vechi timpuri, barba era considerată un semn al înțelepciunii, ea impunea stimă și respect, cu cât era mai albă… Asirienii aveau o mare grijă pentru bărbi, pe care le păstrau ondulate în etaje; egiptenii antici își puneau “bărbi atașate” din fire de aur și argint.
La noi, primul domnitor moldovean purtător de barbă a fost chiar necruțătorul Alexandru Lăpușneanu. A dorit probabil să țină pas cu moda de la ,,Stambul” dictată pe atunci. Ca urmare, Lăpușneanu și-a lăsat o impunătoare barbă și a purtat caftanul turcesc.
Studiile recente au arătat că există o legătură pozitivă între prezența bărbii, a pilozității faciale în general și oportunitatea mariajului. Se pare că prezența părului pe față duce la atribuirea anumitor calități importante, pe care femeia le caută la un bărbat.
Este bine cunoscută importanța primei impresii și modul în care aceasta influențează, ulterior, interacțiunea. În plus, faptul că în ziua de azi barba îi ajută pe bărbați să aibă un aspect deosebit, ne putem imagina că aceasta determina și alte trăsături, precum și o evaluare estetică foarte diferită.
La începutul secolului XX, bărbieritul a devenit un ritual de îngrijire personală pentru bărbați, aceștia putând să se răsfețe și să acorde timp asupra acestui aspect, al înfățișării care îi definește. Aparatele de ras, soluțiile pentru îngrijirea pielii și a corpului, cremele sau săpunurile pentru bărbierit, pămătufurile de calitate superioară sunt toate proiectate pentru a oferi confort și libertate de expresie bărbatului modern în alegerile privind părul său facial. Și cine știe, poate că privind în perspectivă, multe din aceste alegeri vor intra și ele în istorie.
Mai nou, concurentul Austriei de la concursul Eurovision de anul acesta este unul dintre cele mai controversate personaje. Barba interpretei a stârnit și stârnește în continuare nedumeriri. Detestată și adorată deopotrivă, numita de o parte a presei ,,femeia cu barbă’’, prin acest acest aspect militează pentru toleranță și acceptare.
Deci, cu barbă sau fără barbă? În concluzie, putem afirma că barba este din nou la modă.
Autor: Iuliana Gheorghe