Lifestyle
RSS Lifestyle

Țelina, o minune de legumă!

combo

În antichitate, țelina era considerată o plantă sacră, fiind apreciată de romani pentru însușirile medicale deosebite, iar de chinezi pentru calitatea de a menține agerimea și tinerețea spiritului.

Aroma sa intensă, care o face foarte ușor de identificat, provine de la un complex de sub­stanțe cu efecte vindecătoare extraordinare, fiind considerată un medicament foarte prețios în boli de inimă, reumatism, gută, bronșită cronică, pneumonii și astenie sexuală.

Din cele mai vechi timpuri, țelina este cunoscută mai ales pentru proprietățile ei vindecătoare asupra sistemului nervos. Hipo­crate, părintele medicinei, o socotea un remediu foarte eficient pentru liniștirea sistemului nervos. Medicii romani le prescriau și copiilor și ado­lescenților rădăcină de țelină, pentru a crește mai repede, pentru a fi feriți de boli și de tulburările ado­lescenței.

Astăzi, țelina este folosită atât în bucătărie, cât și în medicină. De la această plantă, în prepararea remediilor naturale, se folosesc frunzele, căpățâna și semințele. Rădăcina acestei legume este o adevărată colecție de substanțe vindecătoare care se găsesc preponderent în coaja țelinei, pe care deseori obișnuim să o înlăturăm.

Țelina conține substanțe antibiotice și antifungice, dar și vitamine cum ar fi C, B1, B2, B6 , B9 sau minerale: calciu, potasiu, magneziu, fosfor și fier cu rol în protec­ția contra radicalilor liberi, în întărirea imunității și în menținerea sănătății sistemului nervos și a celui endocrin.

Cea mai eficientă formă de administrare a țelinei din punct de ve­dere terapeutic este sucul, deoarece vita­mi­nele, enzimele, mineralele și pigmenții pe care îi con­ține sunt foarte ușor de asimilat. Pentru un adult, consumul zilnic între 50 și 150 ml de suc de țelină proaspăt obținut este optim.

Sucul din frunze proaspete de țelină este mult mai activ decât sucul obținut din rădăcini. Frunzele se taie mărunt, se adaugă un pahar cu apă rece, se mixează 2-3 minute, se lasă în repaus 10 minute, se strecoară și se bea, dimineața pe stomacul gol și seara, în cure de minim 20 de zile.

Bogate în vitamina C, frunzele de țelină pot fi utilizate cu succes și pentru tratamente externe în cazul degerăturilor sau al plăgilor, având proprietatea de a accelera ritmul de cicatrizare a pielii.

Vinul tonic de țelină se prepară din: două rădăcini bine mărunțite de țelină peste care se adaugă un litru de vin alb, 100g de miere de albine și 5 lingurițe semințe de țelină pisate. Se lasă la macerat timp de 5 zile, apoi se filtrează, obținându-se o băutură parfumată, din care se consumă câte 2-3 păhărele pe zi, cu 30 minute înaintea meselor principale, având efecte diuretice, afrodiziace și tonice.

Un consum frecvent de țelină dizolvă sărurile depuse la încheieturi, eliminând rapid crizele dureroase de gută, dar și mai bine este ca aceasta să facă parte din alimentația obișnuită, profilaxia fiind mai ușoară decât tratarea bolilor. Este indicată folosirea ei cât mai des, sub formă de suc și salate, adică nepreparată termic. 

Sucul de țelină în combinație cu sucul de mor­cov este un ajutor foarte puternic în tratamentul cisti­tei. Coaja țelinei este bogată în substanțe antibiotice cu spectru larg, însă cea mai importantă proprietate a acestei legume este cea de alcalinizare a urinei.

combo

Un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea din Chicago a demonstrat științific rolul țelinei în reducerea tensiunii arteriale prin identificarea unei substanțe numite butilftalidă în compoziția acesteia, care relaxează vasele de sânge, înlesnind circulația acestuia. Aceștia consideră că o cură scurtă în care se consumă 100ml de suc de țelină pe zi poate avea efecte hipotensoare îndelungate.

Supranumită "mătura reumatismelor”, țelina are efecte de ameliorare evidente în mai toate formele de reumatism, de la cel infecțios, la cel cu fenomene degenerative. Aceasta, deoarece sucul și salata din această legumă catalizează eliminarea substanțelor toxice, au efecte antiinflamatoare și calmante în durerile articulare, mai ales la persoanele în vârstă. Se reco­mandă o cură de 3-4 săptămâni cu suc din rădăcină (100-150 ml pe zi), consumat pe stomacul gol, în com­binație cu suc de morcovi. Este eficace și salata de țe­lină crudă.

În cazul afecțiunilor pulmonare, consumul de țelină stimulează imunitatea, in­hibă înmulțirea bacteriilor, reduce transpirațiile noc­tur­ne și calmează tusea.

Raportul ideal dintre fierul și magneziul pe care le conțin țelina o face utilă în profilaxia bolilor canceroase.

Țelina este foarte utilă și în reglarea nivelului de colesterol în sânge, inflamații oculare, întărirea sistemului imunitar, în curele de slăbire prin înlesnirea eliminării toxinelor, în tratarea unor afecțiuni renale precum litiaza sau colica biliară.

Sub orice formă alegeți să consumați țelina, nu ignorați această legumă cu potențial miraculos pentru sănătatea dumneavoastră.

Autor: Carmen Oprea



Agenția RADOR - 16.05.2014 15:17