Lifestyle
RSS Lifestyle

Pielea - barometrul sănătății și oglinda frumuseții noastre

Pielea - barometrul sănătății și oglinda frumuseții noastre

Pielea este unul dintre cele mai fascinante mistere ale corpului nostru, ea nu este o simplă "anvelopa" ce conține corpul. La adult, pielea are o suprafața de aproximativ 2m² și reprezintă aproape 20% din greutatea corpului. Este un organ remarcabil prin capacitatea sa de a reflecta ceea ce are loc în interiorul organismului.

Funcțiile acesteia sunt multiple:

Funcția de protecție și apărare

Pielea ca înveliș al corpului îndeplinește o funcție de protecție împotriva influențelor nocive care o ating din exterior.

Pielea este expusă la diferiți factori nocivi din mediul extern, de natură mecanică, chimică, fizică și microbiană, precum și unor factori care acționează din interiorul organismului.

Stratul de grăsime care acoperă toată suprafața epidermului și resturile de acizi rămași după evaporarea sudorii formează împreună cu grăsimile epidermului acea manta acida care constituie bariera cea mai eficace împotriva pătrunderii microorganismelor în piele.

Față de cauzele nocive interne, pielea reacționează prin procese inflamatoare.

Funcția de termoreglare

Rolul pielii în termoreglare este foarte important. El este moderat în ceea ce privește lupta împotriva frigului, dar extrem de important în lupta împotriva căldurii.

La acțiunea căldurii, suprafața pielii se întinde cu dilatarea concomitenta a vaselor și cu un aflux arterial intensiv. Această acțiune vasodilatatoare produce o iradiere mai mare de căldură și determină acțiunea secretoare a glandelor sudoripare. Sudoarea abundentă se varsă la suprafața pielii, unde prin evaporare, produce o răcire a organismului.

In timp ce la o temperatura obișnuită se elimina aproximativ un litru de sudoare în 24 de ore, în caz de temperatură foarte ridicată se poate elimina și un litru pe oră. Acțiunea glandelor sudoripare poate fi considerată ca o supapă de siguranță împotriva acțiunii căldurii prea ridicate.

Funcția de secreție si excreție

Glanda sebacee, sub influenta sistemului nervos, secretă sebumul care se varsă pe suprafața pielii. Sebumul dă pielii suplețea caracteristică, o apară și împiedică pătrunderea diferitelor substanțe lichide. Glanda sudoripară secretă sudoarea, care are reacție acidă.

Prin sudoare se elimina din organism o serie întreagă de medicamente și substanțe toxice.

Pielea absoarbe în același timp și procesează esențiala vitamină D.

Rolul imunologic

Se știe că pielea este în legătură strânsă cu reacțiile de apărare ale organismului. Observații clinice arată că pielea are o funcție defensivă în bolile infecțioase.

Rol în sensibilitate

Pielea prin poziția ei exterioară, este expusă la acțiunea factorilor nocivi din mediul extern. Ea prezintă o suprafață sensibilă foarte mare. Importanța pielii ca organ de simț nu este apreciată suficient. Ea poate înlocui, de pildă, la nevăzători procesul de cunoaștere prin cel tactil, aceștia ajungând să perceapă forma obiectelor și dimensiunea în spațiu. Se cunosc următoarele feluri de sensibilitate cutanata: sensibilitatea termică, apoi cea tactilă, cu subdiviziunea ei, sensibilitatea dureroasă.

Sensibilitatea cutanată este distribuită inegal pe suprafața pielii. Pe un centimetru pătrat de piele se află : 12-13 puncte reci, 1-2 puncte calde, 100-200 de puncte dureroase si 25 puncte de presiune. Din punctele tactile, cele mai multe se află pe vârful degetelor, pe palmă, și pe vârful limbii.

A atinge pielea înseamnă deci a stimula toate aceste funcțiuni. Prin urmare, sfera de acțiune a atingerii este inimaginabil de vastă. Astfel, atingerea este terapeutică, relațională, emoțională, senzuală, afectivă etc.

Funcția endocrină și influența glandelor endocrine asupra pielii

Clinic s-a constatat că pielea se găsește sub influența hormonilor din organism, fapt care se manifestă în toate transformările ei structurale survenite în decursul diferitelor perioade ale vieții, când unele glande încep o activitate mai complexă. Glandele endocrine în general au un rol important în evoluția normală a pielii.

Un stil de viață contra naturii corpului creează un dezechilibru și duce la acumularea de toxine, lucru care se manifesta inevitabil prin probleme ale pielii. Toxinele se manifestă ca afecțiuni ale pielii, care poate fi pătată, aspră, dureroasă, decolorată, inflamată, uscată și ridată și ne poate face conștienți de propria înfățișare. Cele mai multe afecțiuni ale pielii apar la nivel celular, de la psoriazis, acnee, eczemă, piele uscată, până la semnele naturale de îmbătrânire. Indiferent cum se prezintă la exterior aceste probleme, ele sunt toate privite ca probleme interne de toxicitate.

combo

Factori foarte importanți în îngrijirea pielii îi constituie:

- o bună hidratare internă și externă

- respectarea unei perioade suficiente de somn pentru regenerarea organismului

- folosirea produselor de protecție solară, care să ne protejeze de radiațiile UV, aplicate cu 20 de minute înainte de expunerea la soare

- adăugarea alimentelor bogat nutritive în alimentație și eliminarea alimentelor alergenice și puternic procesate determinând o schimbare radicală în sănătatea noastră și prin urmare, în aspectul pielii

Adevărul absolut este că nici o cremă sau tratament nu poate face pentru pielea noastră ceea ce poate face un stil de viață sănătos în urma căruia vom observa cum acest „ambalaj” cu care ne prezentăm în lume va fi în mod vizibil mai sănătos și va căpăta un aspect mai tânăr, indiferent de vârstă.

Autor: Carmen Oprea



Agenția RADOR - 9.05.2014 19:21