Rar am întâlnit persoană care să reziste tentației căpșunelor. De un roșu amețitor, acestea sunt și deosebit de hrănitoare, și mai mult, ne ajută în combaterea bolilor cardiovasculare, cancerului și, de ce nu, împotriva procesului de îmbătrânire prematură. Până și curele de slăbire au succes dacă pe lista fructelor intră și căpșunele.
Și pielea are de cules beneficii de pe urma căpșunelor, datorită nivelului ridicat de antioxidanți, care ajută la neutralizarea efectelor distructive ale radicalilor liberi. Concomitent ajută organismul să își repare țesuturile, dându-i acestuia un surplus de vitamina C.
Disponibile în peste 1.000 de specii, căpșunele sunt un nesecat izvor în ceea ce privește sănătatea noastră. Sunt tonifiante, remineralizante, calmante, ne ajută la digestie, în lupta cu îmbătrânirea sau cu diferite boli, toate astea în timp ce ne amintesc de reîntoarcerea zilelor frumoase de primăvară.Căpșunele sunt foarte ușoare, au numai 43 kcal/100 g, pentru că 90 % sunt constituite din apă. Conținutul mare în celuloză, facilitează digestia și combate constipația.
Pentru ca au și potasiu și un procent mic de zahăr, între 6-9%, ele sunt recomandate și în curele de slăbire. Sunt ușor de digerat și nu ataca stomacul, chiar dacă sunt un pic acide. De asemenea, datorită aportului mare de vitamine, căpșunele ne stimulează sistemul imunitar. Ele sunt printre fructele cele mai bogate în vitamine depășind chiar și portocalele.
Căpșunele contribuie eficient la prevenirea maladiei Alzheimer. În același timp, oferă o protecție împotriva bolilor cardiovasculare, prin faptul că diminuează oxidarea colesterolului rău. Ele își îndreaptă armele împotriva diferitelor tipuri de cancer de sân și de creier
Sucul natural de căpșune este ideal pentru persoanele anemice. Iar pentru un moment de relaxare, folosiți frunzele la prepararea unui ceai deosebit de aromat. O cană de căpșuni de dimineață asigură 100% necesarul zilnic de vitamina C .
Căpșunele au un impact major pentru sistemul cardiovascular, pe mai multe direcții. Tonifică mușchiul cardiac, fluidizează sângele datorită vitaminei K, reglează rezervele de fier din organism. Mai mult, echilibrează nivelul glicemiei din sânge. Pe lângă căpșunele de cultură, în prima parte a lunii iunie, nu uitați nici de cele de pe pajiști.
Căpșunele sunt singurele fructe care au sâmburii la exterior. În sezon, le putem mânca neîndulcite și fără topping-uri, și în general căpșunele de dimensiune mică sunt și mai gustoase decât cele mari. Toate astea cu un conținut foarte scăzut de calorii. Ce să vrem mai mult de atât ?Valorile nutriționale ale căpșunelor / 100 g
• Calorii: 43
O dietă care conține căpșune ne ajută să slăbim într-un mod miraculos și să ne păstrăm sănătoși. Să nu uităm să adăugăm căpșunele în dieta noastră zilnică!
Autor: Iuliana Gheorghe