Lifestyle
RSS Lifestyle

Colegi - dușmani sau prieteni?

Colegi - dușmani sau prieteni?

Oamenii alături de care lucrezi îți afectează performanțele la locul de muncă. Gradul în care ești acceptat, respectat și apreciat îți influențează în mod direct capacitatea de a avea rezultate cât mai bune. Toți avem colegi cu care comunicăm foarte bine, chiar din priviri, și colegi cu care ne este aproape imposibil să comunicăm. Aceștia din urmă sunt aceia cu care rareori suntem de acord și cu care ne contrazicem câteodată și în subiectele minore, sunt cei pe care de multe ori îi evităm, sunt cei lângă care ne simțim fie inconfortabil, fie secătuiți de energie.

Și totuși, cum de ni se întâmplă să sărim, de exemplu, de la laude binemeritate cu un coleg, la „vorbe grele” cu un altul chiar și în câteva minute? Pentru că în primul caz știm să păstrăm echilibrul între obiectivul pe care vrem să îl atingem și relația pe care o avem cu celalalt, iar în cel de-al doilea caz suntem departe de a face același lucru! Cum am putea să păstrăm un echilibru și cu cineva alături de care avem un istoric mai „zbuciumat”?

Fii politicos și înțelegător cu persoanele din jur, dacă vrei să fii respectat și evaluat pozitiv. Învață ce trebuie să faci pentru a menține un climat de respect reciproc.

Deși munca nu trebuie să devină întreaga ta viață, totuși petreci un interval de timp destul de important la locul de muncă și mediul profesional devine a doua ta familie. Stabilirea unor relații de muncă pozitive poate transfoma un loc de muncă plictisitor într-unul mai interesant sau poate schimba un loc de muncă plăcut într-unul pe care să-l iubești.

Zâmbește-le sincer. Salută-i pe colegii tăi în timp ce treci pe hol pe lângă ei. Oferă un sfat – sau măcar puțină simpatie. Gesturile mărunte pot părea lipsite de semnificație, dar pot fi un bun start în perceperea ta de către colegi ca fiind o persoană prietenoasă, abordabilă și asta îi va face pe colegii tăi mai dornici să-ți întoarcă gesturi de prietenie.

Păstrează o atitudine calmă în orice situație. Acordă o mare atenție limbajului pe care-l utilizezi. Dacă ești nervos și te afli într-o conjunctură tensionată, ia-ți o scurtă pauză. Apelează la explicațiile suplimentare. Afișează o atitudine calmă și răbdătoare pentru a le expune colegilor lucrurile care te deranjează. Există situații în care cei din jurul tău nu pot percepe care este problema ta. Clarifică sursele stării tale de disconfort. Vorbește separat cu persoana al cărei comportament te deranjează. Dacă muzica este dată prea tare de colegul de lângă tine, găsește o cale cât mai elegantă pentru a-i spune în ce mod te afectează acest lucru. Găsește soluții practice pentru problemele cu care te confrunți. Încearcă să descoperi o rezolvare agreabilă alături de colegii de birou. Atrage-i într-o discuție deschisă având grijă să inserezi și întrebările "Cum putem rezolva problema aceasta? Ce idei aveți?".

Îngâmfarea - bat-o vina! - este o atitudine cu care te întâlnești încă din copilărie și, mai târziu, în mediul de la locul de muncă. Există colegi care abuzează excesiv de aroganță. Este important ca oamenii să se respecte. Știu că se spune că respectul se câștigă, dar, în anumite momente, este bine să pornim de la acest respect și să continuăm așa. În orice mediu de muncă, apariția conflictelor este inevitabilă. Din când in cand trebuie să te confrunți cu cineva care este nepoliticos, arogant sau care încearcă să-ți saboteze munca. Nu uita, însă, că și cei din jurul tău trebuie să te suporte în zilele în care ești irascibil și ostil.

Construind relații puternice, bazate pe încredere, poți face față mai bine situațiilor tensionate. Nu uita nicio clipă că și colegul tău este un om ca și tine, în spatele oricăror măști sau roluri pe care le are sau le joacă. Este un om cu bune și cu rele, iar acum este cazul să te concentrezi doar pe cele bune. Imaginează-ți cum ar fi dacă v-ați înțelege de minune?

Autor: Iuliana Gheorghe



Agenția RADOR - 2.05.2014 18:03