Lifestyle
RSS Lifestyle

Pericolele înțepăturilor de insecte – prevenire și ajutor

combo

Primăvara pare să-și reintre cu timiditate în drepturi, și o dată cu sărbătoarea de 1 Mai - Ziua Internațională a Muncii, putem spune că se dă oficial startul ieșirilor la iarbă verde. Cu acest prilej, mulți dintre noi ne vom bucura de aceste zile frumoase de primăvară fie la pădure, în parc sau în spații special amenajate pentru grătare.

Aflați în mijlocul naturii, este posibil să simțim pișcăturile sâcâitoare provocate de albine, viespi, bondari, țânțari, păianjeni, tăuni, furnici, purici, ploșnițe, căpușe, atrase de anumite mirosuri ale corpului și de culorile vii ale vestimentației. Ciupiturile insectelor se pot dovedi a fi o adevărată pacoste, iar dacă pentru unii o pișcătură de insectă trece cu o ușoară inflamație, pentru persoanele alergice poate fi o tragedie.

Iată în cele ce urmează, câteva informații utile despre metodele prin care le puteți preveni și modalități prin care să vă acordați un minim prim ajutor dacă totuși ajungeți să fiți ciupiți.

Măsuri de prevenire

• încercați să purtați în timpul serii, perioada de timp când mai ales țânțarii sunt foarte activi, haine care să vă acopere cât mai mult corpul, haine din țesături ușoare din in sau bumbac subțire sunt ideale

• ardeți lumânări sau lămpi aromatice care să conțină uleiuri esențiale de lavandă, lămâie sau cuișoare

• evitați utilizarea parfumurilor, mirosurile puternice atrag atât țânțarii cât și viespile

• utilizați un spray împotriva insectelor

Dacă totuși au reușit să vă ciupească iată ce puteți face:

La înțepăturile de țânțari, se impun următoarele măsuri :

- spălarea cu apă și săpun;

- aplicarea unei comprese cu apă rece sau gheață;

- comprese cu apă sărată și tinctură de arnică și iederă;

- tamponarea locului cu o pastă preparată cu apă și bicarbonat de sodiu; Bicarbonatul de sodiu are multe virtuți, în pudra albă se găsește un puternic insecticid, netoxic pentru om

- aplicarea de cataplasme cu varză crudă, praz crud sau pătrunjel;

- dezinfectarea locului înțepăturii prin frecare cu frunze zdrobite de ferigă, pătrunjel, tomate sau cu rondele de lămâie și oțet de fructe;

- masajul pielii cu unguent de gălbenele, suc de ceapă sau usturoi

Înțepăturile de viespi și albine pot avea consecințe total neplăcute, cu reacții alergice locale, din cauza veninului iritant, eliberat de acul acestora. Apar dureri sub formă de arsuri, inflamații, pielea devine roșie-vineție, cu mâncărimi sâcâitoare, fenomene care dispar după 24 de ore, ca urmare a resorbției efectului toxic Toxinele din venin pot acționa asupra sistemului nervos central provocând anxietate, convulsii, sincope, stare de leșin și comă ireversibilă. Dacă nu se intervine de urgență, se ajunge, în final, la decesul persoanei. Singurul remediu pentru a scăpa cu viață este injectarea imediată cu adrenalină. Din fericire, aceste manifestări grave sunt foarte rare.

Când înțepătura este produsă în fundul gurii, pe limbă sau în gât, va apărea un edem masiv, care obturează mecanic căile respiratorii superioare, ca urmare a eliminării unor antigene din venin și din corpul insectei, provocând sufocarea. În acest caz, se face o ușoară gargară cu sare topită în apă și puțin oțet, nu se bea și nu se mănâncă nimic și se internează de urgență la spital, întrucât viața victimei este în mare pericol.

În general, înțepătura de viespe produce o durere mai mare decât cea de albine. Dacă viespea a înțepat unul din membre, acesta va trebui pus în stare de repaus absolut, întrucât mișcarea sa favorizează difuzarea rapidă a veninului în corp, cu efecte deosebit de grave.

La înțepăturile de albine și viespi, se pot aplica următoarele procedee pentru diminuarea efectelor nedorite:

- extragerea acului cu ajutorul unei pensete fine fără a-l strânge, evitând astfel stoarcerea glandei cu venin aflată în capătul acului și difuzarea veninului în țesuturile limitrofe;

- spălarea cu apă și săpun și dezinfectarea locului înțepat prin aplicarea unei comprese cu alcool mentolat, alcool salicilat, oțet sau comprese simple cu apă rece și gheață. Astfel se oprește difuzarea veninului și se reduce durerea și mâncărimea, limitând inflamația;

- cataplasme cu ceapă crudă tăiată în felii, cu varză crudă, pătrunjel, busuioc sau salvie;

- masarea locului înțepat cu frunze de nuc, usturoi, ceapă sau praz, după care se aplică frunze de pătlagină zdrobite.

Pentru înțepăturile multiple, mai ales la persoanele alergice, se vor administra 1-2 comprimate de vitamina C, un preparat antialergic pe bază de calciu și se va face internarea de urgență în spital, unde le va fi administrat tratamentul adecvat.

Înțepăturile de tăun sunt foarte dureroase și durează o perioadă de două săptămâni, deși durerea scade treptat în intensitate.

Înțepăturile de păianjeni provoacă o umflătură dureroasă, contracții musculare, respirație greoaie și accelerarea pulsului.

Unele specii de păianjen pot produce moartea persoanei înțepate. Dacă înțepăturile sunt provocate de păianjenul numit „văduva neagră“ apare o durere locală foarte intensă, care dispare relativ repede, dar vor persista dureri acute de cap, dureri abdominale, crampe musculare, transpirații și grețuri.

Pentru alinarea efectelor provocate de înțepăturile de păianjen:

-Tamponați zonele afectate de câteva ori pe zi cu ulei volatil de levănțica. Amestecați trei picături de ulei esențial de levănțică, o linguriță cu alcool și două picături cu ulei esențial de mușețel.

- compresă cu apă rece, simplă sau combinată cu puțin oțet;

- cataplasmă cu rădăcină rasă de tătăneasă (3 linguri în 100 ml apă fierbinte sub formă de pastă), care se aplică pe mușcătură, se acoperă cu o pânză curată și se ține câteva ore sau peste noapte;

- cataplasmă cu foi de varză ușor strivite;

- masaj pe locul mușcăturii cu tinctură de sunătoare sau cu un cățel de usturoi tăiat;

- în cazul păianjenului „văduva neagră“ se extrage acul fără stoarcerea pungii cu venin, se dezinfectează cu o soluție antiseptică, se aplică gheață sau cremă cu hidrocortizon, iar în cazuri agravante se solicită consultul de urgență al unui dermatolog, mai ales în cazul copiilor înțepați. Dacă starea generală se agravează datorită unei cantități prea mari de toxine introduse în corp, se impune ajungerea de urgență la spital.

Înțepăturile de căpușe pot surveni în timpul unei plimbări prin pădure, unde căpușele stau pe arbori și pe ierburi înalte. Ele se prind de pielea omului și a animalelor (câini, pisici) cărora le sug sângele, provocând boli foarte grave. La locul înțepăturilor va apare o papulă roșie, intens colorată în centru, însoțită de mâncărimi, un chist dureros și abces. Dacă persistă timp de trei săptămâni, căpușa va transmite o bacterie (Borrelia) care provoacă o boală gravă numită Lyme. Este adevărat că primele simptome ale maladiei trec neobservate, dar, după 21 de zile, apar simptome de oboseală persistentă, tulburări intelectuale și de memorie, febră mare, tulburări cardiace, dureri articulare, paralizie facială, artrită, tulburări cerebrale severe și, în final, meningoencefalită. Căpușele trebuie îndepărtate imediat. Se scot căpușele fixate în piele, eliminând atât corpul, cât și capul. Extragerea se face cu o pensetă, în maximum 36 de ore după înțepătură, după care se aplică o compresă cu apă rece, simplă sau cu puțin oțet. În anumite cazuri, este necesar si un vaccin antitetanic.

Sursa: ziarullumina.ro

Carmen Oprea



Agenția RADOR - 25.04.2014 18:24