Lifestyle
RSS Lifestyle

Tipologiile personalităților dificile - (7) DEPENDENȚII

Tipologiile personalităților dificile - (7) DEPENDENȚII

Cea mai mare temere a unei persoane dependente este singurătatea. Numai gândul că ar putea fi lăsată „pe marginea drumului” îi stârnește o stare de angoasă puternică. De aceea, se implică în foarte multe activități, înconjurându-se de mulți prieteni și dezvoltând multe relații.

Un alt motiv pentru care are nevoie de aceste relații este lipsa încrederii în sine, cerând în mod constant părerea apropiaților atunci când este necesară luarea unei decizii. Fără acordul lor, are impresia că orice hotărâre luată de una singură se va solda cu un mare eșec. Atunci când o relație de amiciție sau o legătură romantică va lua sfârșit, persoana dependentă va simți că s-a rupt ceva din interiorul său și va resimți această pierdere ca pe o dramă personală. Deci ea va trăi două faze de anxietate maximă: încercarea de a se afilia unui grup și efortul de a rămâne un „membru” al acestuia.

Într-un grup mai mare, dependentul nu va lua decizii, nu va avea inițiative în discuțiile desfășurate în cadrul întâlnirilor și se va lăsa dus de val, așteptând ca ceilalți să preia frâiele, chiar și în cazul unor decizii extrem de importante, care îl pot afecta în mod direct. De asemenea, vrea cu orice preț să fie pe placul celorlalți, spunând mereu „da”, indiferent că în sinea lui poate ia naștere un „nu”. Dependentului nu-i plac discuțiile în contradictoriu, pentru că nu vrea să strice relațiile cu ceilalți, dar și din cauza neîncrederii în propria persoană. Mereu va considera că părerile celor din jur sunt cele mai pertinente și demne de luat în seamă. Personalitățile dependente nu sunt oameni de acțiune și din cauza faptului că nu suportă criticile sau observațiile care pot apărea în urma diverselor activități desfășurate.

combo

Terapeuții au constatat că personalitățile dependente sunt atrase, de cele mai multe ori, de parteneri posesivi, violenți, patologici.

În cazul persoanelor dependente, este recomandabil să le încurajați și lăudați mai mult inițiativele decât reușitele și să-i învățați să banalizeze eșecurile.

Atunci când vă cer sfatul, întâi cereți-le părerea personală.

Vorbiți-le de propriile îndoieli și nu ezitați să le cereți chiar voi un sfat. Îi va ajuta să se simtă importanți și capabili.

Încurajați-le să aibă cât mai multe activități, în cadrul a cât mai multe grupuri, pentru a nu rămâne „agățați” într-un singur loc.

Explicați-le că anumite lucruri trebuie să le rezolvați singuri, fără implicarea lor, dar că acest fapt nu înseamnă respingerea lor.

Nu este recomandat să le acordați ajutor de fiecare dată când sunt în impas.

Nu le criticați inițiativele, chiar dacă nu sunt cele mai bune. Vor crede că sunt și mai incompetente decât s-au etichetat ele însele deja.

Nu le abandonați total, din dorința de a le lăsa să se descurce singure.

Nu le lăsați să vă cumpere bunăvoința. Dependentul va încerca acest lucru, acceptând muncile neplăcute și plicticoase, doar pentru a vă intra în grații.

Nu vă lăsați invadați de aceste persoane. Vă vor ocupa tot timpul și nu vor mai realiza că depășesc granițele intimității voastre.

Dacă reușiți să le oferiți un pic de încredere în sine, persoanele dependente nu vor mai fi „umbrele” voastre și poate chiar vor învăța să creadă că sunt apte să trăiască și să decidă pe cont propriu.

Autor: Alexandra Popescu



Agenția RADOR - 25.04.2014 13:03