Lifestyle
RSS Lifestyle

Tipologiile personalităților dificile - (6) DEPRESIA

„Nu găsesc nimic mai depresiv decât optimismul”.(Paul Fussell )

combo

Depresivii sunt pesimiștii absoluți, persoane care nu se pot bucura de frumusețile și bucuriile vieții, pentru că nici nu sunt capabili să le observe. Pot fi recunoscuți după dispoziția tristă, incapacitatea de a se bucura de plăcerile vieții sau după subestimarea propriei persoane în tot ceea ce fac.

Viziunea negativă asupra lumii și preocuparea privind viitorul îi vlăguiește de energie și îi descurajează atunci când trebuie să ia decizii sau să implementeze planuri de acțiune.

Deseori, depresivii nu realizează că suferă de această condiție și consideră că este o trăsătură de caracter. Nu-și pot imagina că se pot simți mai bine.

În cazul depresivilor, este recomandabil să le evidențiați latura pozitivă a situațiilor, să-i ajutați să vadă jumătatea plină a paharului. Dacă le veți reproșa faptul că văd totul în negru, se vor simți neînțeleși și respinși. Le puteți aduce aminte de anumite momente în care s-au simțit la fel de nesiguri și totuși s-au descurcat foarte bine în a gestiona lucrurile.

Antrenați depresivii în activități care să fie pe măsura lor. De cele mai multe ori, persoanele depresive nu au nici o inițiativă în a face planuri și resping ocaziile de a face ceva plăcut lor, deoarece sunt implicați mai mulți factori negativi: oboseala, teama de eșec, auto culpabilizare dacă nu vor obține rezultate bune.

Afecțiunea arătată depresivilor și considerația orientate spre ei, doar dacă sunt sincere, reprezintă un bun medicament. Remarcile pozitive le alimentează puțin câte puțin stima de sine.

Sfătuiți depresivii să consulte un specialist. Dacă refuză să vadă un psiholog, orientați-i către un medic generalist.

Nu este recomandat să îi „zgâlțâiți”. Dacă îi veți îndemna să se adune și să-și revină mai repede din starea lor, mai mult îi veți îndepărta, simțindu-se neînțeleși.

De asemenea, nici morala nu-i ajută. Depresivii deja se simt vinovați pentru o mulțime de lucruri. Nu este indicat să adăugați și voi altele.

Nu vă lăsați „atrași” în lumea depresivilor. Tristețea lor poate fi molipsitoare și nu veți mai fi de nici un ajutor dacă le veți accentua starea în care se află deja.

Lupta cu depresia este extrem de grea și necesită un mare ajutor din partea apropiaților. Depresivii au mare nevoie de încurajări și de insuflarea unui strop de optimism, chiar și atunci când au impresia că nimic nu se desfășoară așa cum ar trebui.

Autor: Alexandra Popescu



Agenția RADOR - 17.04.2014 19:54