Lifestyle
RSS Lifestyle

Bucuria sărbătorilor de Paști în sufletul copiilor

Sărbătoarea Paștelui este încărcată de simboluri și tradiții păstrate cu sfințenie de-a lungul timpului. Pentru copii, Paștele înseamnă venirea Iepurașului cu multe cadouri, mai ales dacă au fost cuminți.

combo

Iepurașul de Paște, ca simbol al acestei sărbători, nu ține de tradiția creștină. Prezentat ca un iepuraș care aduce ouă roșii, acesta provine din Germania, prima sa mențiune fiind într-o carte din jurul anului 1500. Dacă nu știați, germanii sunt primii care au inventat dulciurile în formă de iepurași, care astăzi sunt atât de dorite de copii.

Există o legendă a unei zeițe numite Eastre (Easter = Paște, în limba engleză - n.n), care a găsit o pasăre rănită pe câmp și, pentru a o salva, ea a transformat-o într-o iepuroaică - însă pasărea și-a păstrat capacitatea de a depune ouă, chiar și metamorfozată.

Astfel, iepuroaica, pentru a-i mulțumi zeiței, decora ouăle pe care i le făcea cadou. Așa a apărut această tradiție a iepurașului care aduce daruri copiilor în pragul primăverii.

Pentru a-l primi așa cum se cuvine, copiii se pregătesc din timp: cu ouă pictate, cu mai puține boacăne, cu ajutor dat mămicilor la pregătirea casei de sărbătoare și cu sufletul curat, așa cum numai copiii îl au.

combo

Fiecare copil trebuie să cunoască principalele tradiții si obiceiuri de Paște, deoarece îl ajută să perceapă și partea spirituală a acestei perioade, nu doar pe cea materială, în care se primesc cadouri de la iepuraș si se ciocnesc ouă roșii.

Ajutați copiii să pătrundă în spiritul sărbătorii pascale, explicându-le câteva tradiții și învățându-i să respecte câteva obiceiuri populare, pentru a trăi trup și suflet acest moment important din religia creștină.

Numai înțelegând obiceiurile populare și tradiția acestei sărbători, copilul poate înțelege sensul înroșirii ouălor, a mersului la biserică după lumină sau a hăinuțelor noi pe care le poartă țanțoș în Duminica Paștelui, lucruri pe care, în lipsa unor informații și explicații pe înțelesul lui, le acceptă și le tratează ca atare.

Săptămâna Mare este cea care precede sărbătoarea Învierii Domnului, adică Paștele. Se mai numește si Săptămâna Patimilor, deoarece este cea în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce. Există mai multe datini care se respectă în această perioadă, pe care micuțul este bine să le cunoască. Explicați-i că este săptămâna în care se face curațenie generală și se gătesc toate bunătățile de Paște, lucruri la care vă poate ajuta cu plăcere.

Una dintre plăcerile culinare de Paște este pasca tradițională. Implicați-vă copilul în prepararea rețetelor tradiționale și explicăți-i semnificația pascăi. Ea se face rotundă pentru că se presupune că și scutecele pruncului Iisus au fost rotunde. În mijloc, ea are o cruce, ca simbol al credinței.

combo

În Joia Mare din Săptămâna Patimilor se vopsesc ouăle roșii și se ciocnesc în Duminica Paștelui, ciocnitul ouălor marcând bucuria Învierii Domnului. Ritualul se face înainte de momentul în care a fost răstignit Iisus pe cruce, adică Vineri, care mai este numita și Vinerea Neagră.

Sâmbăta noaptea toată lumea merge la biserică, deoarece este momentul în care Domnul Iisus Hristos înviază din morți, moment care este marcat de primirea Sfintei Lumini de la preot. Este chiar indicat să mergeți cu copilul la biserică în noaptea Învierii, pentru a înțelege și afla mai multe de la preoți despre momentul care marchează primirea Luminii în case și în suflete.

Cu acest prilej, va asculta și tradiționalul "Hristos a înviat din morți!", care marchează bucuria Învierii și începutul sărbătorilor pascale.

Tradiționala strigare “Hristos a înviat !" are loc doar la Învierea Domnului și reprezintă salutul pe care și-l dau oamenii timp de 40 de zile după Paște, moment în care Iisus Hritos se înalță la ceruri.

Explicați-le copiilor că se strigă "Hristos a înviat !" și în momentul în care se ciocnesc ouăle, iar cel cu care cipocnește răspunde cu "Adevărat a înviat !".

Tradiția spune că persoana care "ciocănește" prima oul este întotdeauna cea mai în vârstă.

Hăinuțele noi cumpărate de Paște reprezintă respectul pentru această sărbătoare, pentru nou, iar tradiția spune că așa cum primăvara natura revine la viață, așa și noi trebuie să ne primenim cu haine noi de Paște.

Iată câteva tradiții de Paști din anumite regiuni din țara noastră, precum și din alte țări :

În Maramureș, zona Lăpușului, dimineața în prima zi de Paști, copiii (până la vârsta de 9 ani) merg la prieteni și la vecini să le anunțe Învierea Domnului. Gazda dăruiește fiecărui urător un ou roșu. La plecare, copiii mulțumesc pentru dar și urează gospodarilor „Sărbători fericite”. La această sărbătoare, pragul casei trebuie trecut mai întâi de un băiat, pentru ca în acea gospodărie să nu fie discordie tot restul anului.

În Banat, în dimineața zilei de Paște, copiii se spală pe față cu apă proaspătă de la fântână în care s-au pus un ou roșu și fire de iarbă verde.

Noi, românii, ne gândim cu drag la ouă roșii, miel sau cozonac, însă alte națiuni așteaptă să facă cu totul altceva.

Pentru cei din Bulgaria și Ucraina, oul de Paște reprezintă simbolul vieții noi.

În Franța, Paștele reprezintă cea mai importantă sărbătoare a creștinilor, fiind sărbătorit cu foarte mult fast. Magazinele și casele sunt frumos decorate cu iepurași, pui, ouă colorate, pești și clopoței din ciocolată.

combo

În prima zi de Paște, dis de dimineață, copiii se îndreaptă spre "cuibarul" pe care l-au făcut în curte cu ocazia Paștelui și găsesc ouăle special pregătite pentru ei.

Chiar dacă pare greu de crezut, simbolul iepurașului este înlocuit în Franța cu peștii și clopotele din ciocolată. Acest simbol are legătură cu luna aprilie și Ziua Păcălelilor. După cum poate știți, în această zi copiii încearcă să lipească hârtii sub forma unui pește pe spatele a cât mai mulți oameni.

"Clopotele zburătoare" reprezintă o altă tradiție respectată cu strictețe. Se crede că în Vinerea Mare toate clopotele iau cu ele, spre Vatican, durerea celor care au jelit crucificarea Fiului lui Dumnezeu.

Aceleași "clopote zburătoare" se întorc, însă, în prima zi de Paște, aducând cu ele nenumărate ouă de ciocolată. Din acest motiv, începând cu Vinerea Mare și până la prima zi de Paște, clopotele nu mai răsună.

În Scoția a sărbători Paștele nu înseamnă doar a decora și mânca ouă, ci și rostogolirea acestora de pe dealuri abrupte. Bineînteles că cei mici sunt cei mai fericiți. Acest obicei este legat de rostogolirea pietrei de la mormântul lui Iisus Hristos.

combo

Evenimentul este reprodus și în Statele Unite ale Americii. În plus, aici, de Sfintele Sărbători Pascale oamenii sunt invitați la Casa Albă pentru a concura cu președintele și familia sa pentru a găsi cât mai multe ouă ascunse prin grădină.

combo

Sfintele sărbători de Paște să vă aducă liniște în suflet, multă bucurie, sănătate, fericire și puterea de a dărui și de a vă ajuta semenii !

Autor: Carmen Oprea



Agenția RADOR - 18.04.2014 10:48