Lifestyle
RSS Lifestyle

Tipologiile personalităților dificile - (5) SCHIZOIDIA

Tipologiile personalităților dificile - (5) SCHIZOIDIA

“Singurătatea, chiar izolarea de lume, uneori îți dă sentimentul de libertate, de siguranță, de liniște.” (Victor Duță)

Acesta ar fi motto-ul unei persoane schizoide. Însă, înainte de a continua cu descrierea personalităților schizoide, trebuie făcută o precizare. Schizoid nu înseamnă schizofren. Ambii termeni au aceeași rădăcină greacă, și anume, „schizo” = rupt de lume. Dar schizofrenia este o maladie gravă, caracterizată de idei delirante, ceea ce nu este valabil în cazul persoanelor schizoide. Acestea din urmă sunt pur și simplu foarte detașate și fericite când sunt singure.

Procesul socializării este un adevărat coșmar pentru ele și nu așteaptă decât momentul favorabil pentru a se retrage liniștite în propria cochilie. De aceea, schizoizii sunt amatori de activități solitare și nu prea au prieteni. Nu caută compania celorlalți și le este greu să mențină o relație de prietenie sau romantică. De asemenea, nu sunt interesați de opiniile celor din jur, fie că sunt negative sau pozitive.

Unul din motivele pentru care schizoizii evită relațiile sociale este imprevizibilitatea oamenilor. Schizoizii se simt vlăguiți de energie când se află într-un grup și trebuie să interacționeze cu cei prezenți în jurul său. Efortul de a comunica este extrem de mare, iar etalarea ideilor și emoțiilor nu le oferă confort psihic. Dimpotrivă, generează doar stres.

Chiar dacă schizoidului nu-i pasă de părerile apropiaților, va avea de suferit când trebuie să se integreze la mediul de lucru sau când partenerul de viață este însetat de comunicare. Cel puțin în aceste două exemple de relații este necesară contribuția personală, de un efort și interes depuse pentru a menține o viață sănătoasă din punct de vedere social.

Cum este recomandabil să ne purtăm cu persoanele schizoide?

Un schizoid are nevoie de spațiul său, de aceea respectați-i momentele de singurătate. Astfel se va putea concentra la activitățile sale și va avea satisfacția de a fi realizat în liniște ceea ce și-a propus. Implicați-le în activități potrivite lor, pentru a se simți utili, într-un mod relaxant. Acordați atenție lumii lor interioare. Pentru schizoizi, aceea reprezintă realitatea. Este o lume bogată și originală, plină de idei ample și interesante.

Apreciați calitățile lor ascunse. Cu siguranță ați întâlnit persoane cam prea vorbărețe, care nu știu să asculte sau care vă întrerup atunci când relatați o întâmplare. Ei bine, aceste lucruri nu se vor petrece când sunteți în compania unui schizoid. El vă va da răgazul de a vă liniști, de a vă relaxa atunci când sunteți extrem de obosiți.

Nu este recomandat să le cerem să-și exprime emoțiile și sentimentele.

Nu le obligați să facă multă conversație. Pentru schizoizi este extrem de obositor.

Nu este indicat să lăsați persoanele schizoide să se izoleze complet. Vizitați-le din când în când și încercați să le implicați în activități plăcute lor.

Terapia este foarte utilă, dar nu vă așteptați ca schizoizii să devină brusc persoane sociabile. Le va fi însă mai ușor să se muleze activităților zilnice de grup, atunci când este necesar, iar prezența celorlalți nu va mai fi o „tortură” atât de mare.

Autor: Alexandra Popescu



Agenția RADOR - 11.04.2014 18:44