Lifestyle
RSS Lifestyle

Pe tocuri sau nu?

În zilele noastre, putem spune că pantofii cu toc sunt un simbol incontestabil al feminității și al senzualității, cu toate că fiecare dintre noi iubim mult și balerinii și poate și mai mult încălțămintea sport.

Deși multe dintre noi suferim adesea atunci când îi purtăm, toate inconvenientele dispar în clipa în care picioarele noastre devin mai suple, par mai tonifiate și mai lungi, iar gleznele mai subțiri.

Considerați simboluri ale eleganței și feminității, pantofii cu toc înalt au fost cândva accesorii strict masculine. La început ei au fost creați pentru soldații persani, începând cu secolul al XVI-lea. Se pare că încălțămintea era purtată de războinicii călare, cărora le era greu să își mențină poziția în timpul galopului atunci când trăgeau cu arcul. De la persani s-au extins în Europa, unde primul care i-a purtat a fost regele Ludovic al XIV-lea al Franței, fiind preluați cu entuziasm de aristocrați și ajungând să reprezinte un simbol al statutului social.

combo

Deoarece la început tocurile erau purtate doar de către bărbați, prima femeie care a îndrăznit să le adopte a fost Ecaterina de Medicis, cu ocazia căsătoriei cu viitorul rege al Franței, Henric al II-lea. În secolul al XVIII-lea, doamnele de viță nobilă sunt deja dependente de tocuri.

Nu este o surpriză pentru nimeni că leagănul modei „pantofărești” și tendințele dictate, plecau din legendara și fabuloasa Italie. Primul designer care a produs pantofi cu toc stiletto a fost Roger Vivier, revoluționand modalitatea de confecționare a pantofilor.

Datorită stilului nostru de viață în continuă mișcare, majoritatea femeilor din ziua de azi preferă încălțămintea sport. Însă fiecare femeie este obligată la un moment dat, cu ocazia unui eveniment special, să poarte pantofi cu toc.

Tocurile înalte reprezintă, fără doar și poate, eternul feminin. Orice femeie care se respectă trebuie sa aibă cel puțin o pereche de pantofi sau sandale cu tocuri de peste 5 centimetri. Când vine vorba de sănătate însă, lucrurile se complică.

În timp, pasiunea nebună pentru pantofi costă scump. Și nu în bani, ci în sănătate. Tocurile înalte pot afecta aliniamentul coloanei vertebrale; practic, ele schimbă centrul de greutate și cauzează un stres suplimentar în partea de jos a coloanei, în zona mijlocului.

Fabuloșii noștri pantofi ne pot crea reale probleme de sănătate. Vestea bună: dacă iubești pantofii înalți, nu trebuie să renunți la ei, ci doar să-i porți în mod inteligent.

Recomandări care să vă ajute să rezistați mai mult de câteva minute pe tocuri:

combo

* Cu cât tocurile sunt mai înalte, cu atât mai evidentă va fi tendința de a ne apleca în față sau in spate atunci când mergem. Uneori, pentru a ne ușura situația, tindem să îndoim prea mult genunchii în timpul mersului. Faceți câteva exerciții prin casă înainte de a purta niște tocuri prea înalte. Priviți-vă în oglindă și observați ce greșeli faceți.

* Încercați să vă mențineți spatele drept și picioarele doar ușor îndoite. Dacă nu reușiți cu nici un chip, mai bine renunțați, altfel vă veți alege cu dureri mari.

* Pe teren accidentat încercați să mergeți pe vârfuri, evitând astfel presiunea exercitata asupra călcâielor. Când urcați scările, așezați jumătatea superioară a tălpii pe muchia scărilor, când coborâți, urmăriți cu privirea unde puneți piciorul, însă nu mișcați întreg capul pentru asta.

Atunci când aveți o încălțăminte nouă, purtați-o un timp prin casă, achiziționați-vă branțuri din silicon care ușurează sarcina de susținere a piciorului.

* Încălțămintea cu talpă complet plată este la fel de dăunătoare sănătății ca și cea cu tocuri foarte înalte. Deși par foarte confortabili, pantofii fără toc pot produce dureri în zona picioarelor și spatelui, bătături și chiar artrita .

* Mărimea ideală a tocurilor este de circa 2-3 centimetri spun specialiștii. Ligamentele și tendoanele sunt puternic afectate de stilul încălțămintei. La fel si mușchii, genunchii sau călcâiele. De la contractarea sau inflamarea tuturor acestora se poate ajunge ulterior la artrită. Încălțămintea plată poate fi purtata două, trei zile pe săptămână, nu mai mult, iar cei care o folosesc câteva luni la rând trebuie să se aștepte la probleme de sănătate", avertizează medicii.

De-a lungul timpului, moda a adus modificări importante pantofilor cu toc, acestea suferind schimbări în ceea ce privește dimensiunea, forma și chiar modul de confecționare. Ceea ce nu s-a schimbat, este hotărârea cu care femeile continuă să le poarte, în toate variantele și combinațiile posibile.

Autor: Carmen Oprea



Agenția RADOR - 11.04.2014 18:23