Lifestyle
RSS Lifestyle

Cum să vopsim natural, cu fructe și legume, ouăle de Paște

Este de neconceput ca ouăle roșii să nu se găsească pe masa noastră de Paște. Fără ele, marea sărbătoare creștină aproape că nu are însemnătate, iar simbolul este strâns legat de patimile lui Iisus. Legenda spune ca Maica Domnului, venind să-și vadă Fiul răstignit, avea la ea un coș plin cu ouă, pe care l-a lăsat chiar lângă cruce când a început să-L plângă. Se spune că sângele Mântuitorului a înroșit ouăle, iar de atunci s-a păstrat acest obicei.

combo

Ouăle de Paște se vopsesc în Vinerea Mare sau Vinerea Seacă; în această zi nu este voie să se lucreze prin casă sau să se gătească, ci se ține post negru până la amiază, după care se pot vopsi ouăle.

Oul, el însuși purtător de viață, devine un simbol al regenerării, al purificării, al veșniciei. În tradiția populară românească, se crede că ouăle de Paște sunt purtătoare de puteri miraculoase, ele vindecă boli și protejează animalele din gospodărie. Puțini știu că este interzisă aruncarea cojilor de ouă roșii la întâmplare sau la gunoi. Cojilor li se dă drumul pe o apă curgătoare, anunțându-se astfel că, la o săptămâna după Paștele creștinilor, va sosi și Paștele Blajinilor.

În anumite zone din Moldova, ouăle roșii sau cojile lor se folosesc ca simbol al fertilității și, de aceea, se pun la rădăcina copacilor, a florilor, în straturile semănate. În zonele de câmpie, cojile de ouă roșii se îngroapă în gradină și se mai folosesc la împodobirea Caloianului, o figurina din lut ars, cu ajutorul căreia se invocă ploaia pe timp de secetă. Ouăle de Paște frumos pictate se păstrează peste an, la icoane, ca pildă a măiestriei și creativității fiecărei familii. În Bucovina, din ouăle sfințite la Paște se păstrează câteva bucăți, iar albușul solidificat se transformă într-o pulbere. Se spune că pulberea aceasta poate alunga durerile de ochi.

La sate, ouăle se colorează cu ajutorul vopselelor obținute pe cale naturală, din plante. Vă prezint în continuare câteva sugestii pentru a vopsi natural ouăle de Paște și, dacă nu ați mai vopsit până acum ouă de Paști, trebuie să știți că aveți la îndemână mai multe metode, depinde doar de voi pe care o alegeți și care vi se pare mai ușoară și mai rapidă.

Albastru - varză roșie

Varza roșie va colora ouăle de Paște în albastru, deși culoarea verzei în sine este purpurie. Aceasta are nevoie de mai mult timp pentru a da culoare oului. Pentru un albastru închis, ouăle trebuie lăsate în vopsea peste noapte.

Ingrediente: o jumătate de varză roșie, 4 căni de apă și se fierbe totul timp de 30 de minute.

Portocaliu deschis - coajă de ceapă

Cojile de ceapă galbenă, pe cât sunt de fragile, pe atât sunt de eficiente în obținerea culorii portocaliu deschis. Ouăle se pot fierbe împreună cu cojile.

Ingrediente: Cojile de la 6-8 cepe galbene cu 4 căni de apă și se fierbe totul timp de 30 de minute.

Mov - afine

Aceasta este cea mai simplă metodă de vopsire pentru obținerea unor ouă de un mov intens. Prin zdrobirea afinelor de coaja oului se vor obține mai multe pete de culoare.

Ingrediente: o jumătate de pungă de afine congelate, 4 căni de apă și se fierbe totul timp de 30 de minute.

Roz deschis - suc de sfeclă

În loc să fierbeți ouăle în sucul de sfeclă, le puteți lăsa peste noapte în acest suc. Atenție însă! Fierbeți bine ouăle înainte de a le scufunda în sucul de sfeclă, pentru că acesta penetrează coaja și vă puteți trezi cu oul colorat și pe interior.

Maro - ceai sau cafea

Cu cât cafeaua sau ceaiul sunt mai colorate, cu atât culoarea va fi mai intensă. Lăsați pur și simplu ouăle în cafea sau ceai peste noapte, pentru a obține o culoare maro deschis. Atenție! Ceaiurile cu diverse arome pot da culori diferite.

Roșu cărămiziu - paprika

Cu trei linguri de paprika sau mai mult, fierte timp de 30 de minute, se pot obține ouă de un frumos roșu-cărămiziu.

Verde – spanac, pătrunjel

Spanacul nu este eficient daca este folosit proaspăt. Culoarea obținută poate fi un gri spălăcit, în locul verdelui așteptat. Cu puțin noroc însă, zeama de spanac fiert sau de pătrunjel va colora ouăle de Paște într-un verde crud deosebit.

Violet închis - vin roșu

Vinul roșu este extrem de eficient în obținerea unor ouă de culoare violet-închis și se fierbe totul timp de 30 de minute.

Indiferent ce metodă de vopsit alegeți, nu uitați să ungeți ouăle la final cu puțin ulei pentru a da strălucire culorii alese.

Autor: Iuliana Gheorghe



Agenția RADOR - 11.04.2014 17:31