Șarm, vanitate, ambiție, dragoste de sine manifestată în mod ostentativ, iată câteva dintre caracteristicile unui narcisic veritabil. În timp ce el își etalează mândru calitățile, trofeele, succesele profesionale sau personale, ceilalți sunt exasperați și iritați de infatuarea narcisicului.
Narcisicul are o mare încredere în sine și nu trebuie să interpretăm acest fapt ca fiind negativ, dar siguranța de sine îl poate face să se autoevalueze greșit, să nu-și observe propriile defecte și, implicit, să nu fie capabil în a-și corecta comportamentul atunci când este cazul. În plus, este ferm convins că regulile nu sunt făcute pentru el și le va încălca, simțindu-se intangibil în fața lor.
Narcisicul se simte net superior celor din jur, așteaptă laude și consideră că trebuie să beneficieze de toate privilegiile, având merite deosebite în tot ceea ce face. Să nu vă așteptați la reciprocitate din partea acestui tip de persoane, deoarece este aproape incapabilă de a manifesta empatie sau simpatie față de ceilalți.
În vederea atingerii scopurilor sale, narcisicul îi manipulează pe ceilalți și putem îndrăzni să afirmăm că expresia „calcă și pe cadavre” i se potrivește ca o mănușă. Dacă munca lui se soldează cu un eșec, va fi stăpânit de furie pe care nu se va feri să o răsfrângă asupra celorlalți.
Persoanele narcisice sunt foarte pretențioase, mândre, cer mult și nu oferă nimic în schimb. În viața personală, dacă partenerul de viață nu se va dărui total și nu-i va hrăni orgoliul apreciindu-l întru totul, narcisicul se va retrage, nemulțumit și convins că nimeni nu este îndeajuns de bun pentru el. Va considera că pentru meritele sale deosebite i se cuvine o viață socială excepțională, în prezența unor oameni asemenea lui.
Cum este recomandat să abordați persoanele narcisice?
Atunci când sunt sincere, aprobați-le și complimentați-le pentru reușitele lor. Vor gândi că sunteți inteligenți și știți să apreciați adevărata lor valoare, iar când le veți critica, vor lua în considerare părerea voastră. Fiți sinceri când îi măguliți, pentru că narcisicii sunt adevărate detectoare ale complimentelor false.
Explicați-i narcisicului reacțiile celorlalți, atunci când vor fi exasperați de aerul său de superioritate, spunându-i că, pur si simplu, fiecare are modul său de a vedea lucrurile.
Narcisicul ține extrem de mult la respectarea conveniențelor. Detaliile insignifiante pentru voi sunt chestiuni foarte importante pentru el. Spre exemplu, dacă nu-i acordați atenția cuvenită când faceți prezentările. Dacă va fi ultimul care va da mâna cu invitații voștri, nu va fi deloc fericit.
Ce nu este recomandat în preajma narcisicilor
Feriți-vă să criticați un narcisic, iar când este absolut necesar s-o faceți, fiți preciși și punctuali.
Criticați un anumit comportament avut de ei („nu-mi place când întârzii”, „nu mă mai întrerupe când vorbesc”).
Nu vă lăudați cu propriile voastre victorii și privilegii. Pentru un narcisic, invidia este de câteva ori mai mare, decât în cazul persoanelor obișnuite.
Nu este recomandat să vă opuneți narcisicilor în mod sistematic sau să îi contraziceți.
Nu promiteți să faceți o favoare dacă nu o veți duce la îndeplinire. Sfatul acesta este valabil și pentru celelalte personalități dificile.
Nu vă așteptați la recunoștință din partea unui narcisic. El nu înțelege termenul „reciprocitate”, mai ales pentru că el crede că lui i se cuvine să-i faceți favoruri.
„Nu putem răbda vanitatea altora, fiindcă o jignește pe a noastră” (La Rochefoucauld)
Autor: Alexandra Popescu