Știu ce este migrena deoarece chiar eu sufăr de așa ceva. E o durere de cap chinuitoare pentru care nu s-a găsit încă tratament curativ. În rest sunt doar tratamente care diminuează intensitatea și frecvența acestor dureri. Se știe ca migrena este o boala a creierului, te ține între o zi si trei zile, durerile sunt foarte intense, de obicei localizate într-o parte a capului.
Am început să am dureri de cap dese în jurul vârstei de 30 de ani. Medici după medici nu mi-au putut spune care anume este cauza. Treptat, migrenele au devenit parte a existentei mele. Mai întâi vine starea de amețeala și de oboseala, apoi durerile cumplite iar, într-un final, senzația de sfârșeală, ca după o zi întreagă de curățenie generală prin casă. Este ca și cum aș avea niște greutăți legate de picioare și eu trebuie sa înaintez, să urc și să cobor.
Migrenele sunt, la ora actuală, poate cea mai complexă și mai greu de combătut afecțiune a sistemului nervos. Așa cum apar ele definite în mod generic, migrenele sunt dureri de cap intense, de obicei localizate pe o singura parte, însoțite de senzații de greață și chiar de vărsături. Așa cum s-a demonstrat științific, administrarea analgezicelor în cazul unei migrene nu face decât să scadă puterea organismului de a lupta cu durerea. Ceea ce înseamnă că de fiecare dată când recurgem la Paracetamol, Algocalmin sau aspirină pentru înlăturarea migrenei, tot ceea ce obținem este să mărim dependența organismului de acești compuși farmaceutici, în detrimentul sistemului imunitar propriu.
Pentru a nu mai recurge la medicamente de tipul analgezicelor, decât în cazuri excepționale, am încercat și alte metode de tratare și combatere a durerii, pe care le împărtășesc și cu voi:
Aromaterapia
Esențele pure ale anumitor plante sunt foarte eficiente în blocarea durerii de cap în cazul migrenelor. Mai mult decât atât, prin acțiunea lor relaxantă, aceste esențe sunt un factor important de înlăturare a stresului. Prin urmare, dacă alegeți să recurgeți la această formă de „terapie”, șansele ca migrena să reapară curând sunt reduse până la minim.
O alta formă de folosire a aromaterapiei în tratarea migrenei este aplicarea compreselor la nivelul frunții sau a gâtului. Astfel, puneți compresa cu apă călduță sau rece, 4-5 picături de esență pură de levănțică sau eucalipt. Înfășurați compresa într-o bucată de material textil, pe care o puteți aplica apoi pe gât sau frunte.
Dacă durerea de cap are o intesitate mai mare, puteți sa diluați 2-3 picături de esență pură într-o lingură cu ulei vegetal. Aplicați compoziția obținută pe tâmple, frunte, ceafă, și sub nas. Puteți sa aplicați restul conținutului pe palme, și apoi să inhalați vaporii timp de câteva minute. În acest fel esența pură va ajunge la nivelul centrilor nervoși ai creierului, eficientizând starea de relaxare.
Masajul
Aceasta metodă de tratare a durerilor de cap funcționează foarte bine în combinație cu aromaterapia. În acest fel, plimbați mâinile la nivelul scalpului, executând mișcări circulare. În plus, încadrați-vă tâmplele cu palmele și presați ușor, după care eliberați brusc tâmplele din strânsoare. Repetați această operațiune de câteva ori și veți vedea că treptat durerea de cap va dispărea fără să fie nevoie de analgezice.
Rehidratarea organismului
Studii recente au arătat faptul că de cele mai multe ori, migrenele sunt asociate cu o stare de deshidratare a organismului. Prin urmare, încercați ca în momentul în care începeți să resimțiți simptomele apariției unei migrene, să consumați cel puțin 2 litri de apă pe zi. Explicația constă în faptul că electroliții din apă ajută la asigurarea funcției de hidratare a organismului.
Cura de cofeină
Beți încet o cafea tare. Cofeina contribuie la potolirea durerii de cap. Dar atenție! La anumite persoane, procedeul poate avea un efect invers, declanșând o cefalee sau o migrenă mai intensă. Noi singuri știm ce ne face bine și ce nu.
Bandajarea frunții
Legați-vă o bandă în jurul frunții , apoi strângeți-o cât mai tare, până ce simțiți presiunea ei asupra întregului craniu. Reducând afluxul de sânge spre creier, simțiți cum se ușurează durerea provocată de dilatarea vaselor.
Presopunctura
Cu un gest ferm și circular, masați-vă pielea dintre baza degetului mare și index, vreme de câteva minute, apoi schimbați mâna. Repetați operația până la dispariția durerii.
Somn suficient
Faceți tot ce puteți pentru a dormi profund și suficient. Alegeți saltele mai degrabă tari decât moi, perne joase. Aerisiți bine camera si opriți peste noapte caloriferul.
Acum în încheiere, după ce am împărtășit cu voi metodele pe care eu le cunosc și le aplic pentru combaterea migrenei, vă mărturisesc că inamicul meu, migrena, s-a întors de vreo două zile și nu-mi dă pace. Voi cum va tratati? Voi aveți migrene? Cum scăpați de ele? Câte zile vă ține și cum calmați durerea ?
Autor: Iuliana Gheorghe