Primele dificultăți în relația cu adolescenții pornesc de la simpla comunicare cu ei. Adesea, părinții au impresia că “vorbesc la pereți”, pentru că mesajele lor nu reușesc să determine o schimbare de atitudine sau măcar o reacție din partea copiilor. Comunicarea, în loc să ajute relația lor să se dezvolte, o înrăutățește. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că se comunică inadecvat sau deficitar cu aceștia.
Părinții să spună exact ce își doresc de la copiii lor, să folosească expresii fără încărcătură emoțională, utilizând cuvinte bine cântărite. Numai așa îi pot ajuta pe copii să primească un mesaj clar și concis, care să nu provoace confuzie sau să intre în categoria manipulării emoționale.Când pe un părinte îl deranjează ce a făcut copilul său, este important să nu îl caracterizeze negativ pe acesta, ci să facă referire doar la comportamentul său. Indiferent de greșeala făcută sau de obrăznicia spusă, părintele trebuie să nu uite că acel lucru nu îl caracterizează pe copil în totalitate, ca ființă, ci doar spune ceva despre comportamentul lui, într-un anumit moment sau perioadă a vieții lui. Orice caracterizare negativă îi va rămâne copilului în minte, și dacă este repetată, la un moment dat va căpăta valoarea unei profeții. La fel de important este ca părintele să i se prezinte copilului ca un model de partener în comunicare, adică sa dea dovadă el însuși de ceea ce așteaptă de la copilul lui, să fie el însuși receptiv la mesajele primite.
Aceste abilități de comunicare necesită antrenament și răbdare. Am face bine să le exersam în fiecare zi, fără a renunța de la prima greșeală. Copiii vor învăța împreună cu părinții să comunice corect și avantajele nu vor întârzia să apară. Decisiv este pasul făcut de părinți în această direcție.Nici unul dintre noi nu poate prevedea lumea adultă în care vor intra copiii noștri. Contextul în care cresc adolescenții de azi este diferit de cel în care am crescut noi, însă indiferent de aceasta, ei au nevoie de sprijinul și suportul părinților. Din perspectiva inteligenței emoționale, părinții adolescenților trebuie să se ocupe de educarea lor în ceea ce privește aprecierea, sentimentul de a fi iubit, prețuit și luat în seamă. Foarte multe probleme își găsesc rezolvarea atunci când adolescenții se simt apreciați, ei devin competenți, au încredere în ei și aparțin unor grupuri cu o influență benefică.
Viața adolescenților de astăzi este plină de paradoxuri. Pe lângă responsabilitățile cu care se confruntă mulți dintre tineri, ei țin ascunse față de părinții lor informații elementare, precum unde se duc sau ce fac, în timp ce pot comunica cu o ușurință incredibilă sub anonimatul unui nickname cu necunoscuți, despre cele mai intime gânduri ale lor. Găsirea unei identități pozitive și constructive este cea mai importantă responsabilitate a adolescentului. Ca să își poată forma o identitate pozitivă, adolescenții trebuie ajutați să găsească singuri răspunsuri și oportunități. Drumul către o identitate pozitivă este consolidat de încredere. Nu este deloc ușor să fii părintele unui adolescent deoarece adolescența este, prin definiție, perioada de viață în care învățăm să devenim autonomi. Adolescentul începe să se detașeze treptat de mediul familial spre grupul de prieteni, însă în același timp, el caută acel mediu familial, acele repere, care-i vor permite să devină adult, modelându-și conduita în funcție de modelele parentale; este copil și adult în același timp…și trăiește aceasta contradicție, nu e deloc ușor…Este foarte bine știut faptul ca relația părinte-copil poate fi considerată cea mai importanta dintre relațiile care se pot forma, în general, între oameni. Pe lângă faptul că este o legătură definitivă și indestructibilă, ea ar trebui să fie și cea mai strânsă și puternică legătură posibilă între oameni. Nimic pe lumea aceasta nu se compară cu o relație reușită și plină de înțelegere, respect și iubire, așa cum este relația dintre părinți și copiii lor.
Pe acest drum al adolescenței, părinții nu au comandă dublă, precum mașinile instructorilor de conducere. Părinții trebuie să ofere sfaturi care să îi ajute pe adolescenți să se orienteze în călătoria lor în mod pozitiv și să îi „alimenteze“, astfel încât ei să aibă energie pentru a merge mai departe. Iubirea și aprecierea reprezintă o alternativa pentru stres, tensiuni și dispute care se regăsesc des în prea multe familii. Sentimentele de iubire exprimate prin recunoașterea a ceea ce ei fac bine este o parte esențială a vieții lor. De aceea, bunăstarea emoțională și spirituală a adolescenților este determinantă pentru identitatea lor.
Autor: Iuliana Gheorghe