Lifestyle
RSS Lifestyle

Tipologiile personalităților dificile - (4) OBSESIA

Tipologiile personalităților dificile - (4) OBSESIA

“Mintea mea se revoltă când stagnează. Dă-mi probleme, dă-mi de lucru.” (Sherlock Holmes)

Afirmația celebrului detectiv Sherlock Holmes ne face să înțelegem mai bine dragostea lui pentru meseria pe care și-o făcea cu atâta pasiune, meserie care necesită o mare atenție la detalii și meticulozitate. Amănuntele sunt un energizant vital pentru hrănirea comportamentului obsesional de a pune totul în ordine, uneori în mod repetat.

Obsesionalii sunt caracterizați de un perfecționism exasperant, acordă o atenție exagerată detaliilor, se pierd în proceduri și norme. Sunt lenți în tot ceea ce fac, iar rezultatul muncii lor întârzie să apară. De cele mai multe ori sunt nemulțumiți și se simt responsabili pentru rezultatul final, acest fapt fiind un mare factor de stres în ceea ce-i privește. Tocmai de aceea, manifestă nehotărâre când trebuie să ia decizii sau să acționeze în vreun fel, tergiversând lucrurile și meditând exagerat de mult la ceea ce au de făcut. Dacă lucrurile nu decurg după propriile reguli și opinii, obsesionalul este convins că totul se va nărui ca un castel de nisip. Este foarte încăpățânat și rigid, ignorând în mod categoric propunerile celorlalți pentru a rezolva problemele existente. Rigiditatea obsesionalului poate fi observată și în viața socială și îl vom recunoaște după expresia sa glacială, protocolară și timidă. Îi este foarte greu să-și expună sentimentele și emoțiile, ascunzându-se după o mască plină de indiferență. Moralitatea este o trăsătură caracteristică obsesionalilor și nu se vor abate de la principiile pe care și le-au impus.

Obsesia pentru detalii ale acestor persoane le va face să fie în mod constant nemulțumite de modul celorlalți de a gestiona problemele, de a întreține o locuință etc., transformându-le în niște critici nu tocmai simpatizați de apropiații lor.

Cum este recomandabil să ne purtăm cu personalitățile obsesionale?

Apreciați-le simțul ordinii și dragostea pentru perfecționism, iar când le veți critica nu vor lua totul în nume de rău.

Obsesionalul, ca și anxiosul, simte nevoia de a organiza și prevedea totul. Oferiți-i un plan și anticipați evenimentele ce vor urma, în măsura posibilităților, astfel ca obsesionalul să fie pregătit în mare măsură pentru ce va urma. Când exagerează, argumentați criticile, punctați clar dezavantajele aduse de propunerile sale.

Dovediți-le că sunteți previzibili și că pot conta pe voi. Nu promiteți în van, dacă nu puteți să vă țineți de cuvânt. Obsesionalul vă va eticheta ca fiind iresponsabil și lipsit de seriozitate, iar încrederea pierdută în fața lui nu mai poate fi recâștigată.

Arătați-i bucuria de a se destinde și antrenați-l în activități relaxante, uitând pentru o clipă de greutatea perfecționismului care-i apasă în fiecare zi.

Trasați-i sarcini care necesită proceduri meticuloase. Se va simți foarte util, deci în largul lui.

***

Nu este recomandat să ironizați micile manii ale obsesionalilor. Își vor pierde încrederea și se vor simți neînțeleși. Nu-i lăsați să vă impună și vouă respectul exagerat pentru reguli și amănunte. Fără a avea intenții rele, ajung să vlăguiască o echipă întreagă prin demonstrații repetitive și obositoare, cât de importante sunt detaliile.

Nu îi copleșiți cu afecțiunea voastră. Se simt stingheriți când ceilalți își exprimă sentimentele și chiar când li se oferă cadouri. Acest lucru nu înseamnă că nu apreciază complimentele, dar se vor simți obligați să răspundă la fel, lucru deloc simplu în ceea ce-i privește pe obsesionali.

Ca o concluzie, pentru obsesionali afirmația „nimeni sau nimic nu este perfect” este un lucru fals, considerând că cei care se ghidează după ea sunt leneși, incompetenți sau delăsători, pentru a se debarasa mai ușor de sarcinile lor, fiind în opinia lor doar niște oameni superficiali și mediocri.

Autor: Alexandra PopescuAgenția RADOR - 28.03.2014 10:18