Lifestyle
RSS Lifestyle

De ce să nu faci sport?

De ce să nu faci sport?

Ați putea chiar să vă întrebați : “Cum aș putea fi dependent de ceva atât de îngrozitor ca efortul fizic? “

Prea ocupați să faceți sport? În mod sigur nu sunteți singurii care găsesc o astfel de scuză. Oamenii sunt foarte ingenioși când trebuie să născocească fel de fel de motive ca să se eschiveze. Nu-și dau seama că singurii care pierd, sunt ei înșiși. Iată și câteva pretexte:

Nu își găsesc timp. Este scuza pe care o invocă cei mai mulți, însă există o soluție pentru toate. Dacă, prin absurd, n-aveți o jumătate de oră la dispoziție să faceți mișcare, sigur găsiți câte 15 minute, care, puse cap la cap, fac 30 de minute. Treziți-vă mai devreme si faceți câteva exerciții de înviorare. Renunțați la lift.

Disconfortul fizic. Ar trebui să poți purta o conversație în timp ce mergi pe bicicletă. Nu trebuie să pedalezi până îți dai sufletul. Dacă vrei să slăbești, ar fi bine să îți pui câteva greutăți în plus la aparat, însă nu atât de multe încât să faci hernie sau întindere musculară.

Este greu să faci sport toată viața. Când te gândești că exercițiile fizice ar trebui să facă parte din rutina zilnică, te simți copleșit. Stai liniștit! Nu trebuie să-ți schimbi viața peste noapte. Începe prin a-ți propune ținte mici: să urci pe scări în fiecare zi, să te plimbi câte 10 minute dimineața sau să ridici greutăți. Cu timpul, poți să mărești timpul și să încerci lucruri noi.

Nu ați observat o modificare spectaculoasă la felul în care arătați. Nu slăbiți îndeajuns de repede? Așa cum nu vă îngrășați peste noapte, nici nu slăbiți cât ai bate din palme. Când vă apucați de sport, dați-i organismului timp să reacționeze. S-ar putea să aibă nevoie de până la 12 săptămâni, înainte să înceapă să arate așa cum vă doriți. Între timp, încercați să vă bucurați de celelalte beneficii pe care vi le oferă sportul.

Stânjeneala de a fi văzuți alergând sau la sala de fitness. Mai există oameni care se holbează la alergători, ca și cum ar fi o specie stranie de extratereștri alergând prin parc. Majoritatea nu o (mai) fac. Ce este însă mai important pentru tine: să te simți bine și să fii sănătos sau să eviți 1-2 priviri? Va doriți să faceți sport, dar timpul liber trebuie să îl dedicați copiilor. Nu trebuie să-ți neglijezi familia și să mergi la sală. Încearcă să faci sport în timp ce dorm copiii sau pune-i și pe ei să facă mișcare. Scoate-i în parc, alergați, jucați fotbal, tenis sau plimbați-vă împreună cu bicicleta.

Nu știți ce exerciții să faceți. În ziua de azi, această scuză nu se susține. Există atâtea cărți, reviste, site-uri, dvd-uri pe tot felul de teme, încât numai dacă nu vreți, nu știți.

Probleme de sănătate care îngreunează activitățile sportive. Dacă aveți unele probleme de sănătate vă este poate dificil să faceți sport. În cazul acesta, discutați cu medicul dumneavoastră. În mod sigur vă va sfătui ce puteți face.

Din considerente financiare. Nu trebuie neapărat să vă luați un abonament la sală ca să faceți sport. Puteți merge pe jos, oricât de mult vreți. Greutățile sunt ieftine și pot fi folosite pentru o mulțime de exerciții. Să nu mai vorbim de nenumăratele filmulețe cu gimnastică aerobică, disponibile pe internet.

Lipsa motivației. Oamenii renunță repede pentru că iși planifică prea multe ședințe de antrenament, muncesc prea mult, fără pauză și obosesc. Pentru a nu ajunge în aceasta situație, este bine să nu te entuziasmezi prea tare și să nu uiți să introduci în program și câteva pauze.

Sunt prea în vârstă. Sunt mulți oameni în vârstă care fac mișcare în parcurile din București și în alte orașe din țară unde au fost deja montate aparete de fitness. De ce n-ați putea face la fel?

Nu vă place să faceți sport. Trebuie sa înțelegeți că sportul este necesar cu atât mai mult cu cât aveți o profesie sedentară. Dacă nu vă place să alergați, găsiți altceva care să vi se potrivească. Puteți merge cu bicicleta, urca pe munte sau înota.

Multe persoane lucrează pe calculator. Majoritatea zilei stau pe scaun în fața ecranului: mișcare puțină și poziție fixă, pe lângă statul pe scaun care este oricum nesănătos. În câțiva ani asta duce la probleme cu spatele (cervicale, lombare) plus alte probleme de sănătate, dacă nu compensăm prin mișcare sau sport.

Sunt nenumărate argumente care pledează pentru mișcare și care trebuie să ne convingă să includem în rutina noastră zilnică și puțin sport:

combo

Fiziologic: mișcarea pune în stare de funcționare normală mai toate funcțiile corpului, fapt benefic pentru starea generală de sănătate (digestie, respirație, și așa mai departe).Realitatea este că civilizația a permis accesul cu ușurință la alimente foarte concentrate, și ne alimentăm mult prea mult față de nevoi, singura șansă fiind mișcarea.

Exercițiile fizice sporesc inteligența. Sportul îmbunătățește funcțiile creierului, deoarece ajută la transportul substanțelor necesare acestuia și, astfel, conexiunile nervoase sunt mai sănătoase, deci, performanțele intelectuale cresc. Așadar, sportul nu ne ajută numai să ne asigurăm o siluetă frumoasă sau să ne menținem în formă, ci ne ajută și intelectual, mai ales că ne aflăm într-o continuă „viteză” în care creierul nostru este, deseori, suprasolicitat.

Sportul îți dă energie. Chiar dacă pierdem multă energie în urma efortului fizic, în același timp căpătăm și mai multă datorită fluxului crescut al circulației sangvine către organe. Din acest motiv obținem rezistență fizică în urma mișcării.

Exercițiile fizice ne păzesc de boli. Dacă facem sport în mod regulat, sistemul nostru imunitar se va îmbunătăți și putem preveni astfel, boli precum cele de inimă diabetul zaharat, osteoporoza și altele. Psihologic: după utilizarea intensivă, mușchii eliberează endorfine -substanțe care creează o senzație "de bine". Interesant este că acest lucru nu se întâmplă la primul efort (care mai curând va produce disconfort). Este necesar să depășiți un prag, apoi veți deveni dependenți de mișcare.

Sportul ne permite să socializăm. În orice tip de mișcare vom găsi șansa de a socializa și, de ce nu, de a crea legături cu alte persoane. Se știe deja că fotbalul, handbalul, baschetul, voleiul și nu numai sunt sporturi de echipă. Asta implică, din start, socializarea. Cum socializăm la sală? La aerobic, cu ceilalți cursanți de la oră, iar la fitness, cu celelalte persoane care așteaptă să se elibereze un aparat la care, eventual, lucrezi tu.

Sportul ne ajută să avem o mai mare încredere și respect față de propria persoană. Ieșind să faci mișcare periodic vei reuși să ai o mai bună rezistență, să faci față la un efort mai mare și să arăți mai bine. Îți îmbunătățești respectul față de tine și încrederea că poți avea succes.

Vechii greci au avut un cult pentru frumusețea unui corp lucrat si zvelt. Și astăzi, trebuie să recunoaștem că privim cu admirație o siluetă zveltă. Indiferent că ieșiți la plimbare, cu bicicleta, rolele, cățelul, cât că faceți mișcare în casă după filmulețe de pe YouTube sau vă duceți la sală, faceți mișcare!

Începe cu pași oricât de mici și vei vedea cum multe alte lucruri bune vor veni în viața ta, doar pentru că starea ta va fi mai pozitivă și mai încrezătoare.

Spor(t) în toate !

Autor: Carmen Oprea



Agenția RADOR - 21.03.2014 18:08