Lifestyle
RSS Lifestyle

Tipologiile personalităților dificile - (3) HISTRIONISMUL (Isteria)

Tipologiile personalităților dificile - (3) HISTRIONISMUL (Isteria)

În mod sigur ați întâlnit femeia extravagantă - cochetă, care-și manifestă în mod zgomotos emoțiile, dornică să atragă privirile celorlalți, trecând rapid de la imaginea unei fetițe neajutorate la femeia puternică - sau bărbatul curtenitor, cu un aer de Don Juan, comportament dezinvolt, glume duse la extrem, care-l transformă în bufonul grupului. Acestea sunt doar câteva din „simptomele” histrionismului sau, altfel spus, manifestări ale isteriei.

Din anul 1980, s-a renunțat la termenul de „isterie” pentru a descrie caracteristicile acestui tip de personalitate dificilă. Afecțiunea de tip histrionic era atribuită în mod exclusiv femeilor încă din vremea Greciei antice, pornind de la etimologia cuvântului „isteric”, husterus însemnând uter. Grecii din acea vreme considerau că exagerările și comportamentele zgomotoase ale femeilor erau cauzate de motilitatea mușchilor uterului și de alte tulburări curioase: crize tipice epilepsiei, dureri abdominale, pierderi de memorie. Mai târziu, însă, aceste manifestări au fost redenumite sub alte diagnostice: tulburări de tip somatic, disociative și de conversie.

S-a ajuns la concluzia că uterul nu era un factor determinant al acestui comportament, cu atât mai mult cu cât și bărbații pot fi teatrali, exagerați și dornici de a atrage atenția, asemenea femeilor. În plus, cuvântul „isteric” este considerat a fi o insultă la adresa cuiva, nemaifiind utilizat în clasificarea americană a tulburărilor psihologice.

O persoană histrionică este dornică să capteze atenția celorlalți și își va exprima emoțiile cu un aer dramatic, ca într-un adevărat „montagne russe”. La început, ar putea părea fascinant acest „tablou” afectiv. Glumele și discursurile creează o atmosferă plăcută, însă, în realitate, veți constata că ați avut în preajmă niște mici vampiri energetici. Ei cuceresc prin modul lor extrovertit, alungă plictiseala și captează atenția celorlalți. Dar, stupoare, nu veți mai reuși să ieșiți în față pentru a vă expune părerile sau, pur și simplu, nu veți mai exista în acea încăpere. Uneori, teama de a nu se face plăcuți îi împinge spre această stare exuberantă. Spectacolul oferit este un mecanism de apărare, întrucât un posibil eșec în procesul socializării reprezintă un factor de stres pentru histrionici.

Este recomandabil să nu etichetați histrionicii ca fiind capricioși sau răsfățați, ci trebuie înțeles că acest comportament teatral este parte din modul lor de a fi, încercând din răsputeri să câștige simpatia celorlalți. Lăsați-i să se manifeste din când în când, dar în niște limite! La serviciu, spre exemplu, este util să le trasați un anumit plan și să le oferiți un rol clar, pentru că, altfel, se pierd în propriile emoții și stări sentimentale oscilante.

Unui histrionic poți cu ușurință să-i cazi în dizgrație sau, dimpotrivă, poți să fii ridicat în slăvi, în funcție de intensitatea emoțiilor trăite sau de modul în care a fost tratat. Însă nu o luați personal, pentru că histrionicul are nevoie de mulți susținători și, mai devreme sau mai târziu, va uita că l-ați supărat sau n-ați corespuns pretențiilor sale.

Nu este recomandat să râdeți pe seama histrionicilor, deși pot părea ridicoli uneori. Nu-i ironizați, chiar dacă o luptă cu ei este incomparabil mai ușor de dus decât cu un paranoic. În plus, ei se pot folosi de acest tratament ironic, încercând să atragă și mai mult atenția: tentative de suicid, concedii, scene lacrimogene etc.

Nu vă lăsați atrași de tentativele de seducție. Histrionicii își vor folosi tot farmecul numai de dragul de a vă vedea prinși în plasa lor, dar să nu fiți uimiți dacă se retrag satisfăcuți că au reușit s-o facă. Nu fiți prea înduioșați de aparenta fragilitate a persoanelor histrionice. Nu vor face decât să vă antreneze în vârtejul lor de sentimente fluctuante și veți ajunge un actor în dramele create de ele.

Nu uitați, pentru histrionici voi sunteți publicul, iar dacă nu vor primi prea multe aplauze din partea voastră, puteți fi siguri că vor părăsi scena, dar nu oricum, ci provocând multe valuri!

Autor: Alexandra Popescu



Agenția RADOR - 21.03.2014 9:27