Lifestyle
RSS Lifestyle

Remedii naturiste care ne ajută să scăpăm de răceală

Remedii naturiste care ne ajută să scăpăm de răceală

“Medicamentul să-ți fie hrana, și hrana să-ți fie medicamentul” – spunea Hippocrate – părintele medicinei – acum aproximativ 2500 de ani. Așadar, la fel ca pentru toate bolile, tratamentul răcelii pornește în primul rând de la dieta.

Dureri de gât, tuse, febră, nas înfundat sau, dimpotrivă, desfundat, de tot curge dintr-însul... Răceala se manifestă mai întâi la gât, unde simțim înțepături, și la nas: nu mai putem respira bine cu el, calea e obturată. Dacă nu scăpăm grabnic de ea, vine următoarea etapă: ne curge nasul, tușim, ne dor capul, ochii și măselele, ne ia cu frig, ne dor mușchii, ne crapă buzele, ni se scorojește pielea de pe nări.

Răcim de la schimbările bruște de temperatură, inevitabile când afară-i frig și înăuntru cald, oboseala, nesomnul, săritul peste mese favorizează deasemeni răceala. Dar putem sa fim tobă de cunoștințe teoretice și tot ne îmbolnăvim. Iată cum acționăm să alungăm afecțiunile, fără pilule sau, doamne ferește, injecții.

Tusea

O jumătate de lămâie o stoarcem de zeamă într-o ceașcă și punem și coaja tăiată în câteva bucăți, iar peste ele o linguriță de miere. Umplem ceașca apoi cu apa clocotită și imediat inhalăm din aburii rezultați. Apoi, încet, încet, bem conținutul. Facem treaba asta de doua sau trei ori pe zi. După două zile, ar trebui să ne treacă.

Doua lingurițe de miere le amestecăm cu o pastilă de vitamina C zdrobită. Înainte să ne culcăm înghițim soluția. Nu trebuie să așteptăm să tușim ca o tobă, nu strică deloc s-o facem în fiecare seară, atâta vreme cât știm că suntem predispuși la răceală și când apar primele semne de orice fel. Lămâia este esențială în tratarea unei răceli obișnuite, cu febră. Zeama de lămâie, bogată în vitamina C, crește rezistența organismului, diminuează toxicitatea și reduce durata bolii.

Tocăm mărunt o mâna de ghimbir și îl punem într-un ibric în care a clocotit apa. Îl lăsăm câteva minute să fiarbă, după care îndulcim fiertura cu o lingurița de miere sau zahăr. O bem călduță.

Nasul înfundat

Facem un fel de ceai de usturoi, zdrobim 3-4 căței și îi punem la fiert într-o cană de apă. Lăsăm câteva minute și bem zeama caldă. Desfundă imediat căile respiratorii.

Punem oțet de mere și apă să fiarbă într-o oală, în părți egale. Câtă vreme fierbe lichidul la foc mic, inhalăm aburii degajați.

Punem apa la fiert. O lăsăm să dea în clocot, stingem și o lăsăm să se răcească în voie, până ajunge călduță și o amestecăm cu sare obișnuită. În decursul unei zile, înaintea meselor și înainte să ne culcăm, stăm cumva cu capul în jos și ne turnăm în fiecare nară din această saramură.

Spray-ul cu apă salină este una dintre cele mai eficiente metode pentru a scăpa de nasul înfundat. Cel mai mare avantaj este că, pe lângă faptul că înlesnește respirația, curăță bacteriile și virușii.

Durerile în gât

Usturoiul îl folosim aproape la fel ca în cazul de mai sus, al nasului înfundat. Amestecam cățeii zdrobiți cu apa călduță și facem gargară.

Un alt remediu este rădăcina de turmeric, un condiment extras din bucătăria orientală, o folosim măcinată, amestecând o linguriță într-o ceașcă de lapte cald. Bem această poțiune de două ori pe zi.

Febra

O jumătate de lămâie, o stoarcem într-o ceașcă și turnăm peste ea aceeași cantitate de apă călduță. Punem și o lingurița de miere și amestecam bine. Bem de două ori pe zi.

O frecție generală cu oțet de mere din belșug scade febra și grăbește vindecarea. Se pot pune comprese calde cu oțet de mere diluat cu apă, pe cap, la gât sau la tălpile picioarelor. În nas se pot pune tampoane de vată înmuiate în oțet. Nasul se desfundă imediat, respirația se normalizează si ne putem odihni liniștiți.

Să evităm la masă carnea, ouăle, brânza, în general alimentele solide, în favoarea supelor și a sucurilor de fructe și legumelor. În timpul luptei cu infecțiile corpul transpiră mult și pierde multă apă, riscând să se deshidrateze. Pe lângă asta, persoanele care au febră nu mai percep atât de bine senzația de sete. De aceea trebuie sa consumăm suficientă apă chiar daca nu resimțim foarte tare senzația de sete.

Cartofii pot fi, de asemenea, de mare ajutor, când avem febră. Dăm prin răzătoarea mare doi - trei cartofi de mărime potrivită, îi punem într-o bucată de pânză sau tifon, fără să îi stoarcem, îi stropim cu puțin oțet cald, și punem legătura pe piept . Somnul și odihna sunt esențiale pe timpul răcelii pentru a crea condițiile perfecte organismului în lupta cu organismele invadatoare. Mai mult decât atât somnul reprezintă un mecanism natural de autovindecare al organismului. În timpul somnului celulele stricate sunt înlocuite, iar neuronii afectați trec printr-un proces de reparație. Un somn odihnitor asigură buna funcționare a sistemului imunitar. Pe de altă parte lipsa somnului are efecte devastatoare asupra sistemului imunitar și respectiv asupra sănătății generale, atât la oamenii sănătoși, și cu atât mai mult la cei bolnavi.

Cu siguranță mai sunt și alte remedii naturiste care ne ajută să scăpăm de răceală dar, în concluzie ca să trecem cât mai repede peste acest eveniment nedorit, e bine să nu zacem în pat, să ne odihnim și să dormim bine și să nu evitam aerul curat.

Autor: Iuliana GheorgheAgenția RADOR - 7.03.2014 13:27