Lifestyle
RSS Lifestyle

Tipologiile personalităților dificile - (1) ANXIETATEA

Tipologiile personalităților dificile - (1) ANXIETATEA

Cu siguranță, fiecare dintre noi a întâlnit la școală, serviciu, în cercurile de prieteni, cel puțin una dintre tipologiile personalităților dificile, cum ar fi cele :

* anxioase
* paranoice
* histrionice
(dornice de captarea atenției celorlalți)
* obsesionale
* narcisice
* schizoide
* obsesiv-compulsive
* dependente
* depresive
* evitante
* pasiv-agresive

Pentru a vă ajuta să înțelegeți mai bine aceste persoane și, desigur, pentru o bună conviețuire cu ele, vă oferim o scurtă prezentare a acestor tipologii și câteva ponturi privind atitudinea potrivită care ne poate ajuta să evităm eventualele conflicte, dar și lucruri pe care nu trebuie să le facem când suntem în preajma lor, altfel riscând să alimentăm comportamentul lor dus la extrem.

În prima parte a micului nostru „tratat”, vom prezenta persoanele anxioase.

PERSOANELE ANXIOASE

Persoanele anxioase, după cum probabil ați identificat și printre cunoscuții voștri, sunt urmărite aproape în permanență de o stare de îngrijorare, frică, așteptându-se la eșecuri atunci când întreprind anumite activități, când pleacă la drum și le e teamă de accidente etc., ceea ce îi face să fie tot timpul precauți și încordați, manifestând chiar o tensiune fizică. De asemenea, panica nu este îndreptată doar spre propria persoană, ci și asupra celor din jur, simțind nevoia să le monitorizeze activitățile pentru a fi siguri că nu au avut parte de evenimente neplăcute. Un avantaj al acestei personalități este buna organizare și meticulozitatea de care dau dovadă în activitățile desfășurate, dar, după cum bine putem deduce, prudența exagerată le afectează viața socială, puterea de decizie, stima de sine, precum și diversele activități cotidiene.

Însă puteți „modela” anxiosul coleg, prieten etc. într-o persoană un pic mai destinsă, atunci când folosiți simțul umorului, încercând să transformați o situație tragică, din punctul lui de vedere, într-un moment haios, ce s-ar întâmpla dacă lucrurile ar lua o turnură diferită decât cea prevăzută. Așa cum ei fac scenarii pline de dramatism, voi puteți face haz de necaz, adăugând anumite chestiuni amuzante, dar fără a ridiculiza fricile lor. Își pot da seama astfel că șansele de a se petrece drama la care s-au gândit îndelung, sunt extrem de reduse. Ideal ar fi să îi convingeți că terapia reprezintă un mare ajutor, făcându-i să realizeze că o stare de relaxare le-ar oferi confort psihic dorit de oricine.

La capitolul „Așa NU”, trebuie să aveți în vedere următoarele lucruri care vor fi evitate în prezența anxioșilor: nu vă lăsați copleșiți de „mania” lor de a controla totul, de a analiza în continuu posibilitatea ca ceva rău să se întâmple.

Ce urăsc cel mai mult aceste persoane?

Surprizele! Da, surprizele îi înspăimântă, le creează o stare de panică, pentru că nu pot gestiona un eveniment care nu a fost pus pe hârtie sau „schițat” în mintea lor la nesfârșit, cu tot ceea ce înseamnă consecințe. Dacă este posibil, faceți o listă cu ceea ce trebuie să afle persoana care manifestă o angoasă pentru tot ce înseamnă o necunoscută, pentru o mai ușoară adaptare și luarea unei poziții adecvate noii conjuncturi.

Nici propriile voastre griji sau știrile tragice expuse în preajma lor nu sunt indicate, pentru că îi tulbură și pot provoca neliniști, gândindu-se la nesiguranța lumii în care trăiesc.

Concluzii

Încrederea insuflată persoanelor anxioase, umorul și terapia, sunt soluții utile atât pentru ele, cât și pentru apropiații lor, soluții care minimalizează efectele negative ale acestei angoase.

(„Cum să ne purtăm cu personalitățile dificile”, François Lelord, Christophe André, Editura Trei, 2003, București)

Vă așteptăm cu drag să descoperiți și celelalte tipologii, în speranța că micul nostru ghid vă ajută spre o bună comunicare acasă, la birou, în cercul de prieteni.

Autor: Alexandra Popescu



Agenția RADOR - 7.03.2014 11:25