Auto
RSS Auto

Leul de stepă

Leul de stepă

Peugeot Quartz combină caroseria unui SUV cu habitaclul unei limuzine. Liniile dinamice, agresive și roțile de 23 de inci îi conferă lui Quartz un aspect atletic.

Conceptul Quartz va fi prezentat la Salonul de la Paris din această toamnă și are aceeași platformă EMP2 ca noul 308. Structura din materiale compozite și panouri lipite salvează din greutate și îi conferă vehiculului o rigiditate deosebită. Acest fapt a permis renunțarea la montantul B și crearea ușilor tip „fluture”. Consola centrală este alcătuită din bazalt. Acest material se formează atunci când magma este răcită rapid și are ca principale calități greutatea foarte mică și rezistență deosebită.

Quartz este primul vehicul din lume a cărui tapițerie a fost realizată digital. Mai precis, se folosește un război de țesut digital care împleteșțe forma exactă a tapițeriei fără să fie nevoie de foarfecă. Astfel, se economisește materialul textil care, la rândul său conține fibre din plastic din sticle reciclate. Pentru a crea o ambianță sportivă, acoperișul și panourile laterale au fost tapițate cu piele neagră.

Peugeot Quartz este un automobil cu tehnologie hibridă, fiind propulsat de un motor clasic de 1.6 l în combinație cu două motoare electrice. Cuplat la o cutie automată cu șase viteze, ansamblul motor furnizează un cuplu maxim de 33 Nm și o putere specifică de aproape 170 CP/litru. Pe puntea față este montat un motor electric de 85kW. Acesta încarcă acumulatorul de 400V pe durata decelerărilor. Pe axa spate este montat cel de al doilea motor electric care asigură propulsia. Quartz poate parcurge 50 km doar în modul electric. Pe șosea, este folosită combustia internă și motorul electric din față. In modul „Race” toate cele trei motoare sunt utilizate, existând și un diferențial autoblocant. Si pentru că are un ADN de SUV, Quartz se descurcă rezonabil și pe teren accidentat. Suspensia poate fi ajustată pentru a obține o gardă la sol între 300-350 mm și este controlată prin sistemul de navigație care ajustează înălțimea automobilului în funcție de suprafața terenului reperat pe harta GPS.

Text: Valentin Brădățeanu
Foto: PeugeotAgenția RADOR - 19.09.2014 15:50