Auto
RSS Auto

Din pasiune pentru motorsport

Renaultsport R.S. 01 este un bolid de 500 CP ce va concura anul viitor în World Series by Renault. Această mașină de curse reflectă cel mai bine nivelul tehnologic la care Renault a ajuns astăzi. Având o caroserie monococă din carbon, R.S. 01 cântărește mai puțin de 1.100 kg iar motorul de 500 CP îi permite depășirea vitezei de 300 km/h.

Alain Prost, ambasadorul Renault pentru motorsport, s-a declarat încântat de noua mașină de curse: “Renaultsport R.S. 01 este un automobil de curse spectaculos, construit în cel mai pur stil GT. Acesta ilustrează experiența Renault Sport în cursele auto și abilitatea de a dezvolta bolizi care vor participa în campionatele GT sau de Anduranță”.

Designul poartă amprenta lui Laurens van den Acker, cel care a desenat modelele de stradă Renault, având ca punct cheie logo-ul casei franceze flancat de luminile de zi cu LED. Prin grila centrală, aerul este absorbit și canalizat către mijlocul caroseriei, pentru răcirea celor două radiatoare. Caroseria este garnisită cu o mulțime de accesorii aerodinamice printre care și cele două aripioare laterale de pe spoilerul frontal al căror rol este de a reduce turbulența roților aflate în mișcare.

Liniile acestui coupe aduc în minte conceptul DeZir prezentat în 2010. In studiul preliminar, designerul a fost inspirat de Renault Étoile Filante, mașina care a doborât recordul de viteză (300 km/h) pe pista de sare de la Bonneville în 1956. Difuzorul spate apasă bolidul pe suprafața pistei, extragând aerul care se scurge pe sub podeaua plată.

Utilizarea carbonul a fost soluția optimă pentru realizarea caroseriei din punct de vedere al reducerii greutății și siguranței pilotului. Echipa italiană Dallara este responsabilă pentru proiectarea șasiului, întocmai cum a procedat la monopostul Formula Renault 3.5. In partea frontală este construită o structură de rezistență ce absoarbe energia în cazul unui impact.

Propulsorul V6 twin-turbo de 3.8 l este preparat de către Nismo (Nissan Motorsport) fiind derivat din cel utilizat pe Nissan GT-R, singura modificare față de unitatea de serie fiind modificarea sistemului de ungere cu ulei pentru a face față alimentării pe durata virajelor. De asemenea, sistemul electronic de management al motorului a fost modificat iar turbinele sunt reglate pentru a furniza o putere maximă de 500 CP și un cuplu de 600 Nm. Cutia de viteze secvențială cu șase trepte este furnizată de către Sadev. Având aceste caracteristici, Renaultsport R.S. 01 poate fi poziționat între GT3 și DTM, în termeni de performanță.

Autor: Valentin Brădățeanu
Foto: Renault SportAgenția RADOR - 28.08.2014 20:22