Cu această ocazie, „tovarășul” primea în dar primul autoturism românesc de serie, o Dacia 1100 de culoare crem care avea inscripționat pe o plăcuță, în compartimentul motor, următorul text: „Dacia 1100. Primul autoturism de serie fabricat în R.S.R. Muncitorii, inginerii și tehnicienii constructori de mașini vă aduc mulțumiri călduroase pentru sprijinul acordat în realizarea fabricației de autoturisme în România. August 1968”. Nu se știe cu exactitate dacă este chiar prima Dacia 1100 construită la Colibași deoarece pentru eveniment s-au fabricat un număr de 15 autoturisme. Acestea au fost testate și verificate amănunțit iar cel mai bun exemplar a primit numărul de serie 1 și i-a fost oferit lui Nicolae Ceaușescu.
Bucuros din cale afară, Ceaușescu a făcut un tur de onoare cu primul autoturism de serie al țării printr-un tunel format din muncitorii uzinei, având prilejul de a se convinge de calitățile reale ale autoturismului Dacia 1100. Trei zile mai târziu, Dacia 1100 urma să participe la tradiționala defilare de 23 august desfășurată cu ocazia zilei naționale a României socialiste.
Dacia 1100 nu ar fi trebuit să se construiască în România. Contractul semnat de reprezentanții români cu Regia Renault prevedea realizarea sub licență a unui autoturism în întregime nou ce urma să aibă denumirea de Renault 12 în Franța și Dacia 1300 în România. Până la definitivarea procesului de proiectare, partenerului român i-a fost oferit pentru construcția sub licență un autoturism din gama Renault. Echipa de specialiști din țara noastră condusă de celebrul pilot Petre Cristea s-a oprit asupra modelului Renault 8, un autoturism popular apreciat peste hotare.
Dacia 1100 era construită după soluția „totul în spate”, având patru uși și caroserie în trei volume. Putea adăposti până la cinci persoane dar portbagajul amplasat în față nu era foarte încăpător. Motorul de 1.1 l furniza o putere de 46 CP, suficientă pentru a atinge o viteză maximă de 133 km/h. Consumul de benzină se situa în jurul a 7l/100 km. Frânele erau cu disc pe toate roțile.
Autoturismul Dacia 1100 s-a fabricat între anii 1968-1971 în 37.546 de exemplare, în paralel producându-se într-o serie limitată versiunea Dacia 1100S destinată competițiilor sportive și Ministerului Afacerilor Interne.
La un an după vizita lui Ceaușescu la UAP, era produs și primul model Dacia 1300, un autoturism cu adevărat modern, având caracteristici comparabile cu cele ale produselor occidentale. Pe 23 august 1969, primul lot de autoturisme Dacia 1300 defila prin fața lui Ceaușescu la tradiționalul miting de ziua națională a republicii. Exemplarul Dacia 1100 cu numărul 1 a rămas în garajul gospodăriei de partid până în 1990 când a trecut în colecția Automobil Clubului Român. Dintre cele 23 de exemplare Dacia 1300 care au defilat pe 23 august 1969, cel cu numărul 2 a supraviețuit până astăzi, fiind supus unui riguros proces de restaurare.
Autor: Valentin Brădățeanu