Auto
RSS Auto

Pisica blândă…

Jaguar a confirmat demararea producției roadster-ului F-TYPE Project 7, care se dorește a fi un tribut adus celor șapte victorii în cursa de 24 de ore de la Le Mans.

combo

F-TYPE Project 7 este primul vehicul dezvoltat în cadrul Departamentului Jaguar Land Rover Special Operations și va fi construit într-o serie limitată de doar 250 de unități. Caroseria tip roadster aduce un omagiu celui mai iubit Jaguar de curse: legendarul D-type care a câștigat de trei ori la Le Mans și care în acest an sărbătorește cea de a 60-a aniversare.

F-TYPE Project 7 nu poate fi catalogat drept un simplu automobil sport ci este cel mai rapid și mai puternic Jaguar construit de până acum. Sub capotă se află propulsorul V8 de 5.0 supraalimentat prin compresor a cărui putere este de 575 CP iar cuplul maxim atinge 680 Nm. Caroseria realizată în întregime din aluminiu a permis obținerea unei mase totale de 1585kg, cu 80kg mai puțin decât F-TYPE V8 S Convertible.

Puterea este transmisă roților prin intermediul cutiei de viteze Quickshift cu opt trepte și a diferențialului activ EAD. Frânele carbon-ceramice care sunt oferite opțional la modelul F-TYPE R Coupé sunt disponibile standard pentru F-TYPE Project 7, asigurând o frânare extraordinară în orice condiții de exploatare. Un alt sistem oferit standard este Torque Vectoring by Braking (TVbB) care, în conjuncție cu EAD, contribuie la obținerea unei ținute de drum deosebite. In plus, sistemul Adaptive Dynamics controlează mișcarea verticală, ruliul și tangajul printr-o continuă monitorizare a comportamentului șoferului și a caroseriei, ajustând comportamentul amortizoarelor de până la 500 de ori pe secundă pentru a optimiza stabilitatea. Designul exterior conține elemente-cheie ce amintesc de D-Type precum parbrizul scurt sau carenajul din spatele șoferului. Accesoriile aerodinamice au fost realizate din fibră de carbon iar cele două locuri din spate au fost suprimate, spațiul lor fiind carosat. Spoilerul frontal împreună cu pragurile laterale, difuzorul din spate și eleronul generează o forță deportantă cu 177% mai mare decât în cazul cabrioletului F-TYPE. Soferul și pasagerul stau pe scaune de curse îmbrăcate în piele. Opțional sunt disponibile centurile de siguranță cu prindere în patru puncte. Habitaclul este accesorizat cu elemente din fibră de carbon iar volanul este îmbrăcat în piele Alcantara.

combo

Perfomanțele acestui Jaguar sunt impresionante: accelerația de la 0-100 km/h se face în 3.9 secunde iar viteza maximă este de 300 km/h. F-TYPE Project 7 este un automobil omologat circulației pe drumurile publice, având în dotare și un acoperiș detașabil pentru zilele ploioase iar portbagajul are un volum de 196 l.

„Pe lângă aspectul superb, F-Type Project 7 este un automobil rapid. Utilizează toată tehnologia pe care am demonstrat-o cu modelul F-Type R Coupe pentru a oferi șoferului o experiență pură și plăcută în orice sens.”, declara Mike Cross, inginerul șef de la Jaguar.

F-TYPE Project 7 va fi construit manual în atelierele Special Operations, fiecare din cele 250 de exemplare având o plăcuță de identificare locată între cele două scaune și care va avea, pe lângă numărul de serie și autograful designer-ului șef de la Jaguar, Ian Callum.

Text: Valentin Brădățeanu
Foto: JaguarAgenția RADOR - 27.06.2014 13:41