Auto
RSS Auto

Alfa Romeo la Festivalul Vitezei

Britanicii organizează în fiecare vară în regiunea West Sussex un festival al mașinilor de curse denumit The Goodwood Festival of Speed. Zona este invadată de peste 150.000 de fani, colecționari și VIP-uri care vin să aducă un tribut zeului-automobil.

Pe lângă expozițiile de mașini de curse legendare, au loc demonstrații de pilotaj pe circuitul de coastă amenajat în incintă și care măsoară 1.16 mile. Aici pot fi admirate toate tipurile de mașini de curse, de la monoposturile de Formula 1 din trecut la mașini de raliuri sau sport-prototip.

La ediția din acest an, Alfa Romeo va fi prezentă în mijlocul suporterilor cu opt automobile speciale: cinci aparținând de Museo Storico Alfa Romeo și trei fiind cele mai sportive automobile din gama actuală. Cu ocazia acestui eveniment, Alfa Romeo Giulietta sărbătorește 60 de ani de la lansarea oficială petrecută în 1954 la Salonul Auto de la Torino.

Printre vedete se numără modelul Gran Premio Tipo B P3 din 1932 echipată cu un motor supraalimentat cu 8 cilindri în linie, la volanul căreia s-au perindat o mulțime de piloți celebri precum Nuvolari, Varzi, Caracciola, Trossi, Chiron sau Moll. Va fi prezentă și Alfetta GP Tipo 159 cu care Juan Manuel Fangio obținea în 1951 primul său titlu de campion la Formula 1 dar și Giulietta Sprint Zagato din care s-au construit doar 30 de exemplare. Echipată cu un motor de 1.3 l această Alfa Romeo era capabilă să atingă o viteză de 200 km/h.

Modelul GTA 1300 Junior (1971) încorpora cele mai avansate tehnologii ale anilor `60 precum injecție directă și două bujii pe cilindru. Divizia sportivă Autodelta a fost capabilă să obțină o putere de 170 CP din motorul aspirat de 1.3 l echipat cu două axe cu came. GTA a cucerit titlul în Campionatul European al Turismelor în 1971, fiind populară în sub comenzile „danezului zburător” Toine Hezemans.

Alfa Romeo 4C reprezintă ultima creație a constructorului italian. Desenat de Bertone, acest bolid este propulsat de un motor turbo de 1750cmc realizat în întregime din aluminiu ce furnizează 240 CP. Caroseria este construită din fibră de carbon, aluminiu și materiale compozite, Alfa Romeo 4C accelerânde la 0-100 km/h în 4.5 secunde.

combo

Text: Valentin Brădățeanu
Foto: Alfa RomeoAgenția RADOR - 27.06.2014 13:09