Auto
RSS Auto

Secretele cursei de 24 de ore de la Le Mans

În acest week-end se desfășoară cea mai celebră cursă automobilistică, pe circuitul de la Le Mans. Participarea la această competiție nu este foarte simplă, atât piloții cât și bolizii pe patru roți fiind supuși unor adevărate „torturi” pe parcusul celor 24 de ore. Ploaia abundentă, căldură, farurile orbitoare, uleiul de pe pistă, uzura pneurilor, concurenții lenți, accidentele, defecțiunile tehnice, sunt factorii de care trebuie ținut cont în abordarea acestui eveniment.

Pilotul profesionist Olivier Pla ne explică câteva din secretele circuitului de la Le Mans:

„Zona Porsche este una dintre cele mai înșelătoare secțiuni ale cursei de 24 de ore de la Le Mans. Este un viraj rapid, cu schimbări bruște de viteză, în care anvelopele joacă un rol esențial și ai nevoie de foarte multă aderență. Virajul Dunlop este primul după linia dreaptă de la boxe. Frânarea este progresivă iar plasarea corectă a mașinii pe trasă este foarte importantă pe durata frânării. Sicana este foarte îngustă iar ieșirea din viraj devine esențială deoarece urmează coborârea în Tertre Rouge. La Mulsanne se face cea mai dificilă frânare. Un bolid din clasa LMP2 frânează de la 300 km/h la 70 km/h pe o distanță de 100 de metri.

Secțiunea dintre Mulsanne și Arnage este cea mai întunecată parte a pistei în timpul nopții.

Arnage este o porțiune critică, cu cea mai mică aderență la frânare. E o zonă în care piloții comit adesea greșeli, în special pe timp de noapte. Simți că poți frâna târziu, dar cei câțiva centimetri în plus pot conduce la o greșeală. Este un segment foarte înșelător, mai ales pe timp de noapte, când pista este mai rece”.

Pneurile reprezintă elementul cheie al acestei curse, după cum explică Sebastien Montet, manager Dunlop Motorsport: „Virajele rapide pun o mare presiune laterală pe anvelope. Una dintre prioritățile anului 2014 pentru specificațiile cu privire la anvelope a fost îmbunătățirea comportamentului lateral al anvelopelor. Am realizat acest fapt, iar rezultatele vorbesc în acest sens de la sine, cu victorii în toate cele patru curse din cadrul WEC și ELMS.

Text, foto: Dunlop.
Video: Audi

comboAgenția RADOR - 13.06.2014 19:23