Auto
RSS Auto

Un Porsche de legendă

Ediția din acest an a Salonului „Salute to Style” organizată de celebrul club britanic Hurlingham va avea ca principală atracție un Porsche clasic, faimosul 3.0 Carrera RSR care ocupă o poziție unică în istoria constructorului german.

Acest superb exemplar a fost comandat la departamentul de curse Porsche de către Giorgio Schön, fiul celebrului designer de modă Mila Schön, pentru a participa împreună cu copilotul Giovanni Borri în Campionatul Mondial al Mărcilor din 1974.

Mașina face parte dintr-o serie limitată de doar 54 de exemplare construite după specificațiile Grupei 4 la Stuttgart în perioada 1974-1975. Designul tricolor – alb, verde și albastru - ce înglobează logo-ul sponsorului Harper’s Bazaar poartă semnătura lui Mila Schön și a fost realizat chiar în noaptea în care mașina a sosit de la Stuttgart și asta pentru că bolidul urma să ia primul său start într-o cursă chiar a doua zi, la Monza. In următorii ani, sponsorii s-au schimbat însă pe durata în care s-a aflat în proprietatea lui Giorgio, mașina a fost preparată în atelierele lui Peppino Zonca. Aproape toate cursele la care a participat s-au desfășurat pe circuit, cu trei excepții, Giro d’Italia 1974, Targa Florio 1975 și Mugello Ronde Rallye 1976.

In 1976, bolidul a fost vândut monegascului Parick Pierron care a păstrat-o până în prezent. Pierron a participat cu ea în Rallye du Var și Tour de Course după care a supus-o unui amănunțit proces de restaurare. „Este una dintre cele mai iubite mașini de curse ale anilor `70, putând fi recunoscută de la distanță. Sunt bucuros că am reușit să o păstrez atâția ani și acum este pentru prima oară când este expusă după lunga perioadă de restaurare. Am dorit să o păstrez decorată exact ca la prima ei cursă, la Monza 1974”.

combo

Text: Valentin Brădățeanu
Foto: NewspressAgenția RADOR - 6.06.2014 19:08