Auto
RSS Auto

Subaru pe insula vitezei

You need Flash player 8 or newer to view this content
>> video -

Insula britanică Man își găsește un loc aparte în inimile pasionaților de motorsport. Aici are loc celebra cursă Tourist Trophy destinată motocicletelor. Insă, frumusețea circuitului stradal ce înconjoară insula atrage mereu și pasionați de viteză din rândul automobiliștilor.

Unul dintre cei care vin cu plăcere să concureze pe insula Man este și campionul britanic de raliuri Mark Higgins. Acesta tocmai a doborât recordul pistei la volanul unui Subaru WRX STI de ultimă generație, parcurgând un tur de circuit în 19 minute și 26 de secunde.

Higgins a acoperit cele 37.8 mile ale circuitului cu o viteză medie de 186 km/h și a atins viteza maximă de 257 km/h. Mark este născut pe insula Man, nefiind la prima tentativă. Recordul precedent i-a aparținut tot lui, cu un timp de 19 minute și 56 de secunde, tot pe un Subaru de generație mai veche cu care a doborât un record care rămăsese în picioare mai bine de 21 de ani.

Higgins a utilizat un Subaru WRX STI de serie, echipat cu un motor boxer turbo de 2.5 l ce dezvoltă 300 CP. Singurele modificări efectuate au fost la nivelul suspensiei datorită denivelărilor întâlnite pe traseu. Totodată, bolidul albastru a fost dotat cu echipament de securitate constând în roll-cage, centuri de siguranță de curse și sistem de stingerea incendiului. Pneurile utilizate au fost Dunlop Direzza, din cele utilizate pentru autoturismele de stradă.

„Am fost foarte rapid astăzi dar recunosc că mașina m-a ajutat foarte mult. Sasiul este mult îmbunătățit față de vechiul model Subaru, fapt ce m-a ajutat să recuperez câteva zecimi în punctele cheie ale circuitului. Nu cred că există o cursă mai frumoasă decât aceasta, pe insula Man. Imi place configurația traseului, schimbările de altitudine, diversele variații ale suprafeței asfaltice și faptul că poți rula cu viteze ridicate.”, mărturisea Higgins.

combo
combo

Text: Valentin Brădățeanu
Foto, video: SubaruAgenția RADOR - 5.06.2014 19:04