Auto
RSS Auto

Jaguar, în Tour de France

Jaguar a construit împreună cu Pinarello o bicicletǎ de curse denumită Pinarello Dogma F8 pe care membrii echipei Team Sky o vor folosi în cea de a doua jumǎtate a sezonului competițional 2014. Jaguar este cunoscut pentru automobilele de lux cu caracter sportiv, iar Pinarello a dorit sǎ colaboreze cu englezii datoritǎ vastei experiențe în materie de aerodinamică.

Dogma F8 va debuta în cursa Critérium du Dauphiné care se va desfǎșura începând cu 8 iunie iar testul major va fi trecut în Tour de France, cu startul din Leeds pe 5 iulie.

„Jaguar a furnizat vehicule pentru echipa tehnicǎ a Team Sky încǎ din 2010 și parteneriatul nostru se bazeazǎ pe aceleași principii: performanțǎ, inovație și tehnologie”, spunea Mark Cameron, directorul lui Jaguar. „Ciclismul reprezintǎ un sport foarte competitiv unde fiecare fracțiune de secundǎ conteazǎ. Pinarello și Jaguar au creat o cursierǎ excelentǎ. Aceasta a fost proiectatǎ în uzina Jaguar cu ajutorul softului avansat CFD (computational fluid dynamics). Sunt convins cǎ rutierii echipei Team Sky vor lua startul în Tour de France cu cele mai avansate biciclete pe care le-au pilotat vreodatǎ”, spunea Cameron.

Principalul scop al celor de la Jaguar a fost de a oferi producǎtorului Pinarello un cadru optimizat aerodinamic. Inginerii britanici au studiat intens toate detaliile legate de ampatament și geometrie pentru a reduce coeficientul aerodinamic. Pe computer au fost simulate peste 300 de situații reale folosindu-se aceleași metode aerodinamice ca în cazul mașinilor Jaguar sau Land Rover. Coeficientul aerodinamic al fiecǎrei componente a fost studiat separat iar în final cadrul complet a fost testat în tunel. In detaliu, s-a studiat și traseul cablurilor schimbǎtoarelor de viteze pentru a reduce cât mai mult turbulențele. Chiar și șaua a fost optimizatǎ aerodinamic

combo

Testele efectuate în tunelul aerodinamic au arǎtat faptul cǎ Dogma F8 este cu 26.1% mai aerodinamic decât vechiul model Dogma 65.1 iar cadrul în sine este cu 40% mai eficient din punct de vedere aerodinamic.

Fausto Pinarello s-a arătat încântat de munca depusǎ de inginerii Jaguar: „cea mai bunǎ cursierǎ din lume a evoluat și datoritǎ lui Jaguar. Intotdeauna căutăm noi tehnologii pentru a îmbunǎtǎții performanțele cursierelor noastre. Sansele echipei Team Sky de a câștiga Tour de France sunt tot mai mari. Cel mai bun feedback se obține de la cicliști iar Chris Froome ne asigurǎ faptul cǎ Dogma F8 este o bicicletǎ capabilǎ sǎ câștige Turul Franței”.

Text: Valentin Brădățeanu
Foto: JaguarAgenția RADOR - 30.05.2014 13:36