Auto
RSS Auto

Cu raze laser

combo

Audi lansează o ediție limitată a modelului R8 denumită LMX care va fi cel mai rapid model al gamei și care va intra în istorie ca fiind primul automobil de serie echipat cu faruri cu laser. Bolidul de 570 CP își va face debutul la Goodwood Festival of Speed și va fi disponibil la un preț de 160.025 lire sterline, primele livrări începând în această toamnă.

Audi R8 LMX are la bază motorul V10 montat pe caroseria ASF (Audi Space Frame) din aluminiu. Modelul exclusivist va fi construit doar în 99 de exemplare. Propulsorul V10 dezvoltă 570 CP și un cuplu maxim de 540Nm, performanțele fiind de-a dreptul exotice. Pentru a atinge 100 km/h cu plecare de pe loc este nevoie de 3.4 secunde iar viteza maximă pe care R8 LMX o poate atinge este de 319 km/h. Cuita de viteze S tronic cu șapte trepte transferă puterea către toate cele patru roți ale automobilului. Sistemul de frânare are în dotare discuri de frână carbon-ceramice, cu diametrul de 380mm.

În premieră, Audi R8 LMX are faruri ce utilizează tehnologia laser. Această lumină, la origine este albastră, culoarea sa inspirând proiectanții să vopsească exteriorul caroseriei în Ara Blue. La exterior, modelul se distinge prin eleronul mai mare din spate și prin utilizarea fibrei din carbon în componența accesoriilor aerodinamice.

combo

Interiorul este capitonat cu piele Nappa, cu cusături albastre.

combo

In 2008, Audi R8 a fost prima mașină de serie cu faruri LED. Acum, R8 aduce o altă premieră, farurile cu laser. Aceste faruri au faza scurtă cu LED și cea lungă cu laser.

Farurile cu laser sunt de două ori mai eficiente decât cele cu LED. Fiecare modul este alcătuit din patru diode laser cu diametrul de 300 microni. Acestea generează o rază laser de culoare albastră cu o lungime a benzii de 450 nanometri. Un convertor cu fosfor transformă această lumină într-una albă cu o temperatură a culorii de 5500 kelvini, care poate fi percepută într-un mod ideal de către ochiul uman. Spotul laser este declanșat automat la viteze de peste 60 km/h, un senzor detectând prezența mașinilor de pe contrasens, moment în care raza este ajustată corespunzător.

Tehnologia cu laser va fi utilizată și în motorsport, la cursa de 24 de ore de la Le Mans.

Autor: Valentin Brădățeanu
Foto: AudiAgenția RADOR - 16.05.2014 10:45