In primul rând, FV2 nu are volan și nici pedalier, fiind operat de către șofer nu prin puterea minții, cum le-ar plăcea amatorilor de SF, ci prin mișcarea trupului. Mai precis, șoferul se înclină în ce direcție dorește să se îndrepte iar FV2 îl urmează întocmai. Dacă acesta dorește să vireze la stânga, se înclină către stânga, spre dreapta execută aceeași mișcare în sensul dorit. In mod normal, tabloul de comandă se află la o înălțime de 99cm dar poate fi ridicat până la 178cm pentru ca șoferul să conducă în picioare, ca și când s-ar afla pe un surf.
Cei de la Toyota cred că relația dintre șofer și mașină va continua să se dezvolte în termeni de încredere și înțelegere, fiind asemuită cu relația dintre un cal și jocheul său. In acest sens, inginerii japonezi au dezvoltat o tehnologie denumită Toyota Heart Project care facilitează construirea unei relații între șofer și mașina sa. Astfel, vehiculul scanează vocea și imaginea șoferului pentru a-i determina starea de spirit, poate înmagazina anumite trasee pentru a sugera, ulterior, ruta optimă și poate înregistra stilul de conducere al șoferului, asistându-l în funcție de preferințele acestuia. Dacă șoferul este vesel, habitaclul va afișa anumite culori și desene pe display-urile ce înconjoară vehiculul iar dacă este sobru sau mai puțin comunicativ, este aleasă o culoare în ton, efectul fiind asemănător cu cel al unui screen-saver Windows.
Toyota Heart Project permite deja mai mult decât un simplu dialog între mașină și om. Pe lângă vorbire și ascultare, omul și inteligența artificială vor putea să se angajeze într-o comunicare emoțională care include expresii și gesturi dar si reapelarea unor evenimente trecute. In plus, FV2 poate utiliza această tehnologie pentru a se interconecta cu vehiculele din apriopiere, împărțind informații legate de trafic.
Autor: Valentin Brădățeanu
Foto, video: Toyota