Auto
RSS Auto

Samuraiul roșu

Descrisă de creatorii săi drept „o mașină de curse pentru șosea”, noua Honda Civic Type R este, cu siguranță, o apariție deosebită. Prezentată sub forma unui concept-car, Civic Type R va fi disponibilă în Europa începând cu anul viitor.

Designul exterior trădează performanțele de care este capabil acest automobil. Multe din accesoriile stilistice nu au doar rol estetic, ci și funcțional. In acest sens, proiectanții de la Honda au testat modelul pe celebrul circuit Nürburgring Nordschleife din Germania. Astfel, forma și unghiul de înclinație al spoilerului frontal au fost ajustate pentru a obține maximum de portanță, iar imensul eleron din spate a fost optimizat în tunelul aerodinamic. Grilele radiatorului au fost majorate, iar aripile sunt mai mari pentru a adăposti roțile cu diametrul de 20 de inci.

combo

Mai multe detalii tehnice vor fi dezvăluite pe parcusul anului, Type R urmând a intra în producția de serie în 2015. Cei de la Honda au confirmat faptul că sub capotă se va afla un propulsor VTEC Turbo din noua generație de motoare denumită „Earth Dreams Technology”. Această unitate are patru cilindri, o capacitate de 2.0 l, beneficiază de injecție directă de benzină și de supraalimentare prin turbo, puterea maximă fiind de peste 280 CP. Deși motoarele turbo nu au fost prezente în gama Honda de ceva timp, constructorul japonez a continuat dezvoltarea acestora pe pistele de curse, iar experiența acumulată în campionatul WTCC se va regăsi și pe acest model de stradă.

De altfel, acest concept car arată de parcă ar fi sosit direct de pe circuit. Este ca o mașină de curse fără stickerele sponsorilor, exact lucrul pe care și l-au dorit cei de la Honda.

„Modelul actual nu este prea deosebit, de aceea am dorit să aducem entuziaștilor europeni ceva care să amintească de pasiunea noastră pentru motorsport. Type R va concura cu Volkswagen Golf R și Ford Focus RS, mașini care au un aspect sofisticat. Insă, am dorit ca mașina noastră să fie diferită și ușor de reperat în mulțime”, mărturisea Masaru Hasegawa, designer-ul șef de la Honda.

Autor: Valentin Brădățeanu
Foto, video: HondaAgenția RADOR - 3.04.2014 19:13