Auto
RSS Auto

Italia în adierea vântului

Desenat de Alfa Romeo Style Centre, noul 4C Spider va întoarce, cu siguranță, multe capete și asta pentru că nu este doar un simplu mijloc de transport, ci și o extraordinară operă de artă pe patru roți.

Având la bază coupe-ul 4C, acest cabriolet a fost proiectat utilizându-se cea mai nouă tehnologie pentru a reduce cât mai mult masa totală. In cazul unei mașini decapotabile, sistemele de siguranță adiționale încarcă automobilul cu câteva kilograme fapt ce se resimte în performanțele dinamice.

Din acest motiv, inginerii italieni au utilizat carbonul în fabricarea diverselor componente precum celula centrală cu elementele de ranforsare, spoilerele, rama parbrizului și arcul de securitate ce protejează pasagerii în cazul unei răsturnări. Chiar și acoperișul este realizat dintr-un material sintetic extrem de ușor, mașina fiind în final mai grea cu doar 60 kg față de varianta coupe.

combo

Designul exterior a fost dezvoltat pentru a avea cea mai mare eficiență din punct de vedere aerodinamic, insistându-se, totodată, pe creșterea forței deportante. A rezultat un cabriolet elegant, stabil la viteze mari iar compartimentul pasagerilor este ferit de turbulențele specifice rulării cu acoperișul pliat. Alfa 4C Spider este echipată cu jante din aluminiu cu un design personalizat, iar carcasa farurilor este din carbon. Ca noutate, se remarcă eșapamentul central cu două trepte realizat din titan și carbon de către firma Akrapovic, cunoscută mai ales pentru fabricarea eșapamentelor de motociclete. Principala caracteristică a eșapamentului Akrapovic o reprezintă sistemul de supape cu acționare electrică ce poate modifica performanțele și sunetul bolidului italian printr-o simplă apăsare de buton.

Habitaclul a fost amenajat într-un stil clasic, cu accente sportive. Elementele din fibră de carbon nu sunt doar decorative ci fac parte din ansamblul structural al mașinii, fiind vizibile pe consola centrală, la praguri și în partea din spate.

Cabrioletul italian este animat de un propulsor cu patru cilindri, realizat integral din aluminiu. Amplasat central, în spatele celor doi ocupanți, acest motor are cilindreea de 1750 cmc și este supraalimentat prin turbo, dezvoltând o putere maximă de 237 CP. Transmisia este asigurată de o cutie Alfa TCT cu dublu ambreiaj și șase trepte. Performanțele lui 4C Spider sunt egale cu cele ale versiunii coupe: 0-100 km/h în 4.5 secunde și viteză maximă 250 km/h. Pe lângă aceste cifre, un factor remarcabil al acestui automobil îl reprezintă ținuta de drum, reușindu-se obținerea unei distribuții a greutății pe punți de 40:60. Comercializarea lui Alfa Romeo 4C Spider va începe în anul 2015.

Autor: Valentin Brădățeanu
Foto, video: Alfa Romeo.Agenția RADOR - 28.03.2014 13:32