Auto
RSS Auto

Șoferul invizibil

Mult timp pierdut, oboseală, stres, benzină consumată iar drumurile sunt din ce în ce mai aglomerate. Astfel se poate caracteriza traficul urban actual. Nu ar fi mult mai bine să fim pasageri în propria mașină? Next Two reprezintă automobilul anului 2020 în viziunea lui Renault și pare să rezolve această problemă.

combo

Un mic exercițiu de imaginație... Este după amiază și directorul de vânzări Juliette primește un SMS pe smartphone-ul său. Este asistentul electronic care o avertizează că ar trebui să părăsească biroul la ora 4PM pentru a nu întârzia la ședință. In mesaj se precizează faptul că drumul până la locul ședinței va dura 43 de minute dintre care 20 minute le va pierde în ambuteiaje.

Juliette lansează aplicația smartphone Automated Valet Parking, oferindu-i instrucțiuni automobilului Next Two. Acesta o va lua din fața sediului parcurgând automat drumul de la locul de parcare. Dacă dorește, Juliette poate urmări pe telefon deplasarea automobilului, acesta având montat o cameră video în oglinda retrovizoare de interior.

La ora 4 fix, Juliette coboară la mașina care o așteaptă de câteva minute. Next Two o identifică, descuie ușile și reglează automat scaunul și oglinzile retrovizoare iar radioul este pus pe postul favorit. Juliette pornește mașină și urmărește indicațiile sistemului de navigație. Ajuns într-o zonă cu trafic fluent, Next Two o întreabă pe Juliette dacă dorește să preia controlul. Aceasta acceptă prin comanda ‚autonomous drive’ iar Next Two se ocupă de șofat în condiții de siguranță deplină.

Juliette are timp să-și aranjeze machiajul pentru ședință și să consulte electronic documentația pe care o va utiliza la ședință. Poate organiza o video-conferință rapidă cu colegii săi aflați în cealaltă emisferă a Terrei. După un timp, sistemul de navigație anunță prelungirea călătoriei cu două minute din cauza traficului. Juliette este în pericol să întârzie. Alege să își continue călătoria cu metroul, un mijloc de transport mult mai rapid.

Prin intermediul sistemului multimedia și a smartphone-ului cumpără bilet de parcare pentru Next Two dar și bilete de metrou. In acest moment, Next Two o îndrumă către cel mai apropiat loc de parcare. Juliette accesează funcția Automated Valet Parching, coboară și se îndreaptă către stația de metrou în timp ce mașina se parchează singură. Va ajunge la timp!

Seara, Juliette se îndreaptă spre casă la volanul lui Next Two. Trecând pe lângă un panou publicitar, sistemul inteligent de entertainment o informează pe Juliette că artistul ei favorit va avea un concert. Juliette va cumpăra două bilete pe care le va primi în format electronic direct pe smartphone.

Pe drum, primește două semnale acustice prin care este anunțată că cea mai bună prietenă se află în vecinătate. Ii telefonează și începe o conversație lungă. Next Two preia grija șofatului iar Juliette este răsfățată cu un masaj oferit de propriul scaun. Este lăsată la scara apartamentului iar Next Two merge la culcare, parcându-se singur.

Autor: Valentin Brădățeanu

Foto, video: RenaultAgenția RADOR - 14.03.2014 8:58